Бюджет 2013 е рисков и разочароващ

16.10.2012

Insert full size

 Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

 

Емил Кабаиванов, председател на СДС: Добър ден на всички. На днешното заседание на НИС на СДС обсъдихме проекта за бюджет за 2013г. ние от Съюза на демократичните сили го характеризираме като бюджет на трите „Р” – Розов, Рисков, Разочароващ.

Защо Розов – защото според нас прогнозите в този бюджет са надценени по отношение на приходната част. Надценени са, защото са наложени няколко параметри, един от които е намаляване на безработицата от 12 на 10% или по–просто да го кажа разкриване на нови около 80 хиляди работни места. Това в условия на криза, в която се намира държавата и бизнеса и нагласата на българските работодатели за разкриване на нови работни места е отрицателна. Затова смятаме, че тази прогноза няма да се случи.

Освен това виждаме в този бюджет завой на ляво. Това е така, защото това е бюджетът с най-високата разходна част в най-новата история на България. Като се върнем назад предкризисния бюджет 2007 – 2008г. имаше разходна част над 26 милиарда лв. В момента тя е над 31 милиарда лева. И на второ място, намерението на финансовия министър за облагане на лихвите върху депозитите е също чисто лява мярка. Тя няма да донесе нито справедливост, нито равнопоставеност. На 75% от хората с депозити са с депозити от около 3 хиляди лева., т.е. ние удряме  отново дребните спестители, а не взимаме от парите на богатите, защото те са в работещи активи.

Защо Рисков – защото виждаме, че нивото на фискалния резерв е на минималния праг. Както знаем, той трябва да бъде наличен в края на бюджетната година, говоря за 4,5 милиарда лева. А в рамките на 1013г. той може да спадне и под този критичен праг. Това за нас е един определен риск. Освен това този бюджет е направен така, че разходната му част да се изпълни приоритетно в първата половина на година. Това е предизборният характер на бюджета. Какво ще става след това ще бъде на главата на следващото мнозинство и правителство.

Искам отново да припомня някои наши искания към управляващите, за които сме последователни през последните три години.

На първо място – СДС е категорично за запазване на плоския данък. Тези дни чухме изявления на лидера на ДСБ, който казва, че Синята коалиция била против плоския данък. Категорично заявявам, че Съюза на демократичните сили като автентична дясна партия винаги е държал и продължава да поддържа тезата за плоския данък.

Освен това през тази седмица особено актуална е темата за референдума за АЕЦ „Белене”. Мнението на ръководството на СДС не е променено, че този референдум, по начина, по който е зададен въпроса и по начина, по който евентуално ще се организира е противоконституционен и ние отново призоваваме българските граждани да не участват в този политически цирк. А идеята за финансиране на референдума от субсидиите на политическите партии, който, ако се проведе ще струва около 30 милиона лева, цифра сравнима със средствата, които българските общини получават за поддържане на общинската пътна мрежа през зимата, е популистко и противозаконно. Ако трябва да говорим за финансиране на референдума, нека да го финансират тези, които го инициират, а именно БСП.

Любен Петров, председател на НКВИ: Уважаеми госпожи и господа, за мен е удоволствие да съобщя окончателните резултати от избора на заместник – председател на Съюза на демократичните сили. Знаете, че в неделя се проведоха частични вътрешни избори, според устава на партията. Гласуваха всички членове на СДС в район Северозападен, няма жалби и нарушения. Изборите протекоха съвсем нормално и мога да ви обявя окончателните резултати. С решение № 47 на НКВИ за Генади Петков Велков са гласували 43,47% - 459 гласа, а за Любомир Иванов са гласували 56,53% - 597 гласа. С този резултат обявявам г-н Любомир Иванов за заместник председател На Съюза на демократичните сили, смятано от днес. Пожелавам му успех и ползотворна работа в името на СДС и в този тежък регион на България. Знаем, че там икономиката боксува, има тежки проблеми и ние ще разчитаме на него да се чуе гласа на традиционната десница в този регион, както и в парламента.

Въпрос: Г-н Кабаиванов, на колко гласове разчита СДС, ако изборите бяха днес, защото повечето социолози не ви виждат в следващия парламент? Кога ще обявите, че ще се пазарите с ГЕРБ за едно или две места?

Емил Кабаиванов, председател на СДС: Първо няма да се прави пазарлък с никого. Съюзът на демократичните сили работи за самостоятелно явяване на следващите парламентарни избори. Това го подчертавам за пореден път. Не знам с кои социолози сте разговаряли, но тези, с които ние говорим и обсъждаме политическата обстановка в България и предстоящите парламентарни избори категорично ни заявяват, че Съюза на демократичните сили ще бъде част от следващия български парламент.


Tags: Бюджет 2013, Любомир Иванов, Любен Петров, Емил Кабаиванов, СДС, АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"