Емил Кабаиванов: Работим за самостоятелно развитие на Съюза на демократичните сили

22.10.2012

Insert thumbБългарско национално радио, Програма "Хоризонт", "12 плюс 3"

Водеща Даниела Големинова: . . . И веднага казвам добър ден на Емил Кабаиванов, лидер

на СДС.

 

Емил Кабаиванов: Добър ден, здравейте. Добър ден и на слушателите на "12 плюс 3".

 

Водеща: Г-н Кабаиванов, как ще коментирате появата на нова фракция в СДС, национален съюз "Единство"?

 

Е. Кабаиванов: Ами като нещо, което е играно през годините, спомнете си демократичната алтернатива, когато президентът Стоянов стана председател на СДС, в основата й беше пак г-жа Нейнски. Така че това не ме учудва, но не е и нещо продуктивно, защото ще ви напомня, че през пролетта на тази година г-жа Нейнски беше в преговорния екип, който трябваше да изготви проектоспоразумението и да води преговори с ДСБ за ново споразумение. И така беше направено това споразумение, че ДСБ го приеха, а Съюзът на демократичните сили го отхвърли. Това са фактите. Друго, аз не приемам да се говори за единство, СДС е единна формация. Аз правя ежеседмично обиколки и срещи с организации на СДС от цяла България и надеждата на хората и това, за което искат да работим, е да се вдигне на крака СДС, да стане по-силно. Това е на дневен ред.

 

Водеща: Казвате СДС е единно, но появата на нова фракция показва точно обратното, че разделението вътре в партията се задълбочава. И вие като лидер чувствате ли вина, за това, че.

 

Е. Кабаиванов: Какви фракции. . . Какво, какво, създали трима човека една фракция. Е, и... Ако тези хора очакват да вляза в преговори и да им гарантирам депутатски места, просто няма да го направя. Уставът ни е ясен, ще има вътрешни избори, с които ще се подредят листите за народни представители в Съюза на демократичните сили. Категоричен съм в това.

 

Водеща: Вие казвате трима души, но други хора от СДС също биха могли да последват Надежда Нейнски, Мартин Димитров и Ваньо Шарков. Това са емблематични имена в Съюза на демократичните сили.

 

Е. Кабаиванов: Вижте, те ако бяха бяха ги последвали, спомнете си заявката, че ще правят нова формация. Но явно виждат, че няма последователи за нова формация. Този прекален нихилизъм, с който говорят за Съюза на демократичните сили, според мен е крайно непродуктивен и той няма да помогне на това за това СДС да разшири своето влияние. Аз се надявам на съвместната ни работа с колегите от цяла България. Имаме посоката. Два пъти имаше възможност да се решава как ще върви СДС - един път на националния съвет в Пловдив на 15 май, решението беше категорично, отхвърли се проектът за споразумение, и вторият бяха вътрешните избори, на които се сблъскаха двете тенденции. Резултатът също е ясен. Така че работим за самостоятелно развитие на Съюза на демократичните сили. И аз изобщо не споделям. . .

 

Водеща: Каква е посоката, в която ще се развива Съюзът на демократичните сили, д-р Кабаиванов? Вие повече от 100 дни сте лидер на партията. Какво направихте за това време? Какво бихте отбелязали като ваше постижение? Питам ви, защото напоследък гласът на СДС не се чува по важни за обществото теми.

Е. Кабаиванов: Ами сигурно не гледате сутрешните блокове на. . .

 

Водеща: Не, напротив, гледам ги всяка сутрин.

 

Е. Кабаиванов: Ами, значи трябва да сте чули нашите позиции. Ще ви напомня две от тях и две наши инициативи. Едната е за неучастие в референдума за АЕЦ "Белене", а втората е за промени в Наказателния кодекс по повод на десетките случаи на това, че хора, които са защитили своето имущество и здраве, след това попадат под ударите на закона. Позицията ни за бюджета, която утре ще чуете на редовната пресконференция. За постижения ще говоря след парламентарните избори. Засега имаме много работа и много...

 

Водеща: Понеже споменахте парламентарните избори, да ви попитам дали успяхте да се запознаете с отвореното писмо на Надежда Нейнски и Мартин Димитров. То е адресирано до вас и до г-н Костов.

 

Е. Кабаиванов: Да, запознах се . . .

 

Водеща: Там те припомнят, че до парламентарните избори остават девет месеца. Последните социологически проучвания, на три различни агенции, потвърждават опасението на сините избиратели, че подетият курс на самостоятелно явяване на двете политически партии ще доведе до крах на реформаторската десница. И точно тези социологически проучвания показват, че СДС е далеч под 3-процентната бариера.

 

Е. Кабаиванов: Социологическите проучвания не са резултатите от следващите парламентарни избори. До тях има много работа и. . .

 

Водеща: Но те показват какви са настроенията на избирателите и нагласите им.

 

Е. Кабаиванов: Изобщо. . .

 

Водеща:  Доверието към СДС се топи, това като лидер тревожи ли ви?

 

Е. Кабаиванов: Изобщо не споделям нихилизма на тримата, които. . . г-жа Нейнски, г-н Димитров и г-н Шарков, защото това, което аз виждам от ежедневните си срещи с нашите членове и симпатизанти, е, че те са за развитие на СДС. Обединение може да има, но то ще бъде с център Съюз на демократичните сили.

 

Водеща: Да, развийте малко повече тази ваша идея.

 

Е. Кабаиванов: Съюзът на демократичните сили е партията, която започна промените преди 22 години.

 

Водеща: Това го знаем всички, да, по-нататък.

 

Е. Кабаиванов: Точно така. И това, което се случи със СДС последните десет години, сега в ръководството на СДС, структурите, няма хора, които са участвали в неговото разделение. Няма нужда да ви напомням кой основа нова формация. Механичното събиране на двете формации не е обединение на дясното.

 

Водеща: А вие с кого предвиждате коалиции?

 

Е. Кабаиванов: Съюзът на демократичните сили ще се яви самостоятелно на следващите парламентарни избори. Това е волята. . .

 

Водеща: Твърдата позиция на ръководството, така ли?

 

Е. Кабаиванов: Точно така, и на мнозинството от членовете на Съюза на демократичните сили. Това не значи без партньори, но значи, че няма да правим нови коалиции, защото нито ОДС, когато г-жа Нейнски беше председателка на СДС, нито Синята коалиция доведе до това желано разширяване на влиянието на Съюза на демократичните сили сред българските граждани.

 

Водеща: Не се ли страхувате, г-н Кабаиванов, от провал, защото нито една социологическа агенция не прогнозира вие да преминете 3-процентната бариера?

 

Е. Кабаиванов: Ами аз също разговарям със социологически агенции и точно обратно е тяхното мнение, че Съюзът на демократичните сили и в момента може да премине 4-процентовата бариера, но това е първата ни задача. По-голямата задача пред нас, пред всички, които в сърцето и душата са. . .

 

Водеща: Кои са тези социолози, които ви обещават розово бъдеще?

 

Е. Кабаиванов: Не ни обещават розово бъдеще, а говорят за реални... за реалности.

 

Водеща: Кои са те?

 

Е. Кабаиванов: А няма нужда да. . . сега, тези разговори все пак са работни и. . . ще следите развитието на политическия процес и ще видите социологическите проучвания, които следват. Но истината е, че ни чака много работа и много ясни послания и тези, за да можем да върнем отново доверието към Съюза на демократичните сили. Ако аз нямах вярата, че СДС може да възвръща позиции, нямаше да се заема и с тази тежка отговорност. И още веднъж казвам, нихилизмът, който лъха от писмото на тримата, не работи за тяхната кауза и за СДС.

 

Водеща: Как ще връщате доверие и позиции?

 

Е. Кабаиванов: С много работа, откровеност и категоричност при изразяване на нашите позиции, които ще бъдат по проблемите на деня на българските граждани, на българската десница.

 

Водеща: През уикенда лидерът на БСП Сергей Станишев призова лидерите на партии да кажат дали биха се коалирали с ГЕРБ в бъдеще. Да чуем каква е вашата позиция.

 

Е. Кабаиванов: Пред нас не стои дилемата за коалиране. Ние работим за самостоятелно явяване на Съюза на демократичните сили, а още повече и чувате от страна на ГЕРБ, че те също работят за самостоятелно управление. Така че за каквито и да е коалиции няма нужда да говорим.

 

Водеща: И накрая, г-н Кабаиванов, да обобщим, вие не се тревожите от появата на нова фракция в СДС. Така ли да разбирам?

 

Е. Кабаиванов: Да, защото този филм е гледан преди години. Да си спомня някой за Демократична алтернатива? Това е... и най-вече увереността ми идва и, така, убеждението ми от срещите и разговорите с нашите членове и симпатизанти. Аз всяка седмица съм в различни краища на България и мога да ви кажа, че хората искат да видят силно, самостоятелно СДС, затова са седесари вече повече от 20 години.

 

Водеща: Благодаря ви за това участие в "12 плюс 3".

 

Е. Кабаиванов: И аз ви благодаря.

 

Водеща: Чухте Емил Кабаиванов, лидер на Съюза на демократичните сили.


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 24.06.2013

СДС призовава да се участва...

Председателят на СДС Емил Кабаиванов, Гл.Секретар К. Арабаджиев и м...