thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

thumb

Румен Христов: Отново предлагаме намаляване на данък дивидент

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките, преди ...

Печатни издания

Кой продава СДС

23.10.2012

ИВАН ТРОПАНКЕВ  23.10.2012

Нищо неочаквано няма в създаването на синя фракция в СДС и в желанието на нейните учредители Синята коалиция да се възстанови. Достатъчно е да се вземат предвид последните социологични проучвания, според които сините и ДСБ са под прага за влизане в парламента, взети поотделно (0,7% за ДСБ и 1,8 % за СДС) и дори заедно (2,5%). На пръв поглед шансът на коалицията е по-голям.

Но дори да предположим, че минат четирипроцентовата бариера, на практика ще се възпроизведе сегашното статукво. И тези, които в продължение на две години играха в един отбор със социалистите в парламента, пак ще са в него.

Също както в червения лозунг: „Ние пак сме тук и пак сме същите”. Точно те – Надежда Неински (евродепутат, водеща през пролетта преговорите за продължаване на Синята коалиция), Мартин Димитров (бивш лидер на партията) и Ваньо Шарков (депутат и неуспял кандидат-лидер) са инициатори на вътрешнопартийното обединение с прозрачното заглавие „Единство”. А мотивът им за обединението на фона на парламентарната червено-синя мъгла звучи като Параграф 22 – то трябвало непременно да се случи, защото отваряло пътя за връщане на БСП във властта. А пък като се случи, ще сме противници с БСП, но само наужким.Членът на НИС на СДС Борис Марков бе лаконичен: „Който иска да се върне в СДС е добре дошъл”. По думите му със създаването на фракцията Надежда признава поражението си през пролетта като водещ преговорите за продължаването на коалицията. Според него с предложението си тя прави опит да продаде СДС.

По този повод е уместно да припомним, че активността на Неински е парадоксална. Заради нейното избиране за председател на партията през 2002 г., вместо Екатерина Михайлова, сините бяха разцепени и по-късно бе създаден ДСБ. Тогава станахме свидетели на едни от най-срамните събития в историята на десницата. 29 народни избраници от общо 61 на ОДС в 39-ото Народно събрание (2001-2005 г.) безцеремонно прибраха полагащата се парламентарна субсидия (420 000 лв.) и изгониха останалите от тяхната парламентарна стая. Няма да пропуснем да споменем с какъв хъс те изнесоха от синята централа компютри, принтери, лаптопи, не забравиха и компютърните мишки, някои от които по-късно се оказа, че са развалени.

А какво да кажем за това, че оставиха без гуми партийните коли на „Раковски” 134, защото джантите и гумите се водеха на фондация „Демокрация”. Тогава сини депутати описаха развода в СДС по следния живописен начин:"Жената (Надежда Михайлова, по това време лидер на сините) взе къщата („Раковски“ 134), а мъжът (Иван Костов) взе парите (държавната субсидия)”.Затова и сегашните напъни за обединение изглеждат комичнона този исторически фон. Разбира се, в името на запазването на статуквото на криминалния преход може развелите се отново да се съберат. Иначе с просто око се вижда, че те изпадат от политиката. И нямат шансове да влязат нито в сините листи, нито в тези на ДСБ. Защото всички искат марката „СДС”. И ако не я получат, нека да потънат. Ето например какво каза вчера Мартин Димитров: "Това, което правим, е все едно девет месеца преди тръгването на "Титаник" някой да беше предупредил пасажерите кога и къде точно се намира айсбергът". Той допълни, че съюз "Единство" ще е нещо като група за натиск в СДС, с която ще настояват да се случи обединението.Само че близо 12-те хиляди членове на СДС, както и хилядите техни избиратели, не се нуждаят повече от старите влъхви. Десните не искат измислени коалиции, в които здравият да носи болния. Трябват им нови, некомпрометирани лица. Както и в сините редици да се върнат онези, които кукловодите изтласкаха, за да контролират партията чрез своите подставени лица.

Днес фракционерите си мислят, че номерът им пак ще мине. Само че малко приличат на онзи рибар, който цял ден висял до един вир – слагал червей след червей, но вадел кукичката празна…Вечерта като извадил въдицата за последно, на кукичката имало бележка: "Сметката, моля!"Е, идва ден, в който радетелите на синята идея не искат повече келнерите на прехода да ги вземат за балъци.

Източник: в-к Монитор


Още по темата

thumb 31.08.2016

Филип Кирев: Важното е десн...

Интервю на главния секретар на СДС Филип Кирев за вестник "Стандарт"

thumb 05.07.2016

Реформаторският блок може д...

Интервю на председателя на СДС и министър на икономиката Божидар Лу...

thumb 10.06.2016

Румен Христов: За РБ вътреш...

Интервю на зам.-председателя на СДС и депутат от РБ Румен Христов з...

thumb 25.02.2016

Божидар Лукарски: С проекти...

Интервю на председателя на СДС и министър на икономиката Божидар Лу...

thumb 14.01.2016

Божидар Лукарски: Икономиче...

Интервю на председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Л...

thumb 19.11.2015

Златко Живков, кмет на Монт...

Интервю на кмета на Монтана Златко Живков за вестник "24 часа"

thumb 19.10.2015

Костадин Марков: Основната ...

Възможно е да се обмисли по-голяма самостоятелност на районите и тя...

thumb 27.04.2015

Божидар Лукарски: Ще водим ...

На критиките на Първанов ще отговоря, че той вече стана известен ка...

thumb 04.04.2015

Божидар Лукарски: Конкурси ...

Министърът на икономиката пред "Капитал"

thumb 09.03.2015

Божидар Лукарски: Реформато...

Интервю на председателя на СДС и министър на икономиката за в."24 Ч...