Печатни издания

Д-р Емил Кабаиванов: Връщаме се към истинското СДС

21.11.2012

Insert thumbИмаме потенциала не само да предлагаме решения, но и да носим отговорност. Не съм депутат и имам свобода да обикалям България и да се срещам очи в очи с хората, заяви още в интервю за в-к "Монитор" председателят на СДС

- Г-н Кабаиванов, какъв знак е предложението ви президентът Петър Стоянов да стане конституционен съдия?

- Решението ни принципно СДС да номинира определена личност за конституционен съдия е израз на това, че   ние можем да поемаме отговорност в толкова сложна и заплетена ситуация. Дали ще наречем това криза или миникриза, но от този скандал пострада много образът на България. Ние с номинирането на г-н Петър Стоянов помагаме България да се измъкне от тази кризисна ситуация. А това дали СДС ще извлече някакви ползи даже в момента не е толкова важно.

- Кой депутат ще внесе предложението с името на Петър Стоянов?

- Няколко ще бъдат. Взехме днес решение, с което им възлагаме да внесат тази номинация. Но ще има много желаещи. Даже се съмнявам, че и Костов не би посмял да не подкрепи тази номинация. Защото няма да може после да обяснява колко голям сторонник е на дясното обединение, ако не подкрепи един безспорно успешен президент като Петър Стоянов. Петър Стоянов е човек с безспорен обществен морал. Очаквам Петър Стоянов не просто да е член на КС, а да стане и негов председател. За СДС това е най-естествената номинация. С тази кандидатура се връщаме към истинското СДС.

- Но дори един от вашите депутати каза, че по този начин обслужвате ГЕРБ. Димо Гяуров дори каза, че „СДС играе чужди пиески”?

- После се оказа, че не е искал това да каже, защото той беше на заседанието на НИС, на което номинирахме Петър Стоянов. СДС има потенциала не само да предлага решения, но и да носи отговорност. Освен това с личността на Петър Стоянов ние вдигаме в международен план имиджа на България. Така че тук не става дума нито за СДС, нито за ГЕРБ. Тази безспорна кандидатура, каквато е Петър Стоянов, дава, първо, спокойствие за институциите, защото кризата наистина заплашваше да стане институционална. Сега Петър Стоянов ще направи срещи във Виена, където е седалището на организацията, и да уведоми колегите, с които работи, за тази номинация. Не е лесно да кажеш от днес за утре – хоп, скачам. Той не е човек, който си търси работа. За нас по-лесно беше да номинираме някой добър юрист с безупречна репутация, защото това е задължително условие. Това е сигнал към обществото, че е време хора с висока обществена подкрепа и висок морал да навлизат. В противен случай, ако има и сянка на съмнение за една фигура в Конституционния съд, вече се поставя под съмнение държавността в България. Впрочем днес обсъждахме и името на Филип Димитров. Но решихме, че той е на висок международен пост и не е редно. Има две имена в СДС, които са безупречни - това са Филип Димитров и Петър Стоянов.

- Може ли да използвам народната мъдрост и да кажа, че с един куршум удряте два заека – от една страна, изпращате представител на толкова високо място, но и едновременно с това вкарвате СДС отново в обществения фокус?

- Сигурно и това е така, но не е било водещото. За нас беше важно да излъчим безспорна кандидатура, която да реши тази криза.

- Защото вкарването на СДС в т.нар. Синя коалиция май много обществено доверие ви отне?

- Точно така. Затова СДС реши, че ще търси собствен път на развитие извън Синята коалиция. Между другото, ако анализираме последните десет години, винаги СДС е бил много желан партньор в коалиции, а точно влизането в коалиции доведе дотам, че загубихме физиономията си като истинската дясна партия. И част от хората, които са гласували за нас преди 2000 година, по същата причина не ни подкрепяха в парламента през 2005 и 2009 година. Разчитаме на тези хора при следващи парламентарни избори. Но и същевременно ни е ясно, че за това е необходимо първо честно да заявим нашите позиции. Да говорим истината и само истината. По никакъв начин няма да влизаме в задкулисие и договорки. Затова и дума не може да става отсега за някакви предначертани коалиции. Или пък че някой щял да ни помогне да влезем в парламента. Който разбира от политика, знае, че помощта винаги изиграва лоша услуга, защото има задушаваща прегръдка. Още Левски го е казал: Да си свършим работата като народ и тогава някой може да ни помогне.

- Отива ви да цитирате Левски като втори мандат кмет на Карлово. Но да ви питам - сега наближава 7 декември, датата, на която беше създаден СДС, дали вече имате визия как да привлечете хората, които бяха по някакъв начин разочаровани от управлението на Иван Костов, от този разпад в СДС?

- Това е една от основните ни задачи през тези месеци. На последния Национален съвет ние приехме една декларация, която е в този дух и дава наша, на СДС, оценка за прехода, в която се казва, че управлението на ОДС беше най-успешното, но това, че някои от хората, които участваха в управлението и които сега не са в СДС, през приватизацията и през някои други съмнителни сделки успяха дотолкова да ударят върху имиджа на СДС, че да загубим следващите избори. И това го казваме ясно. И с изненада чувам няколко гласчета от т.нар. фракция „Единство”, която дори не се състоя, че ние сме имали нихилистично отношение към управлението на ОДС. Не, ние казваме истината. Защото ако нямаше тези грешки на министри, заменки, сделки, ние щяхме още да управляваме. Доверието както понякога се печели през ситуации като тази през 1997 г., така и след това се връща като бумеранг - защото големите надежди раждат и големи разочарования. Всяка седмица имам по няколко срещи в областни и общински центрове с членове и симпатизанти на СДС. За наша радост мога да ви кажа, че в СДС се връщат наистина качествени хора. Ние не разчитаме на количество. Например ако по време на управлението си СДС имаше 70 000 членове по списък, ние не искаме да имаме пак 70 000, искаме да се върнат пак качествените хора, които да дадат моралния облик, да поведат след себе си десния вот. Ако в Лом един от най-известните хирурзи отново стана член на СДС, това за нас е по-ценно. Авторитетът е гаранция за това, че дава пример на десния избирател.

- С какви политики можете да си върнете обществения интерес, след като вие като председател нямате парламентарна трибуна?

- Според мен обществото не очаква от нас, като сме в опозиция и с девет народни представители, ние да решим проблемите на България сега. Очакват от нас честни и ясни позиции. Най-горещите проблеми на България - здравеопазване, образование, безработица, очакват от нас да чуят как да се развива България през следващите години. Това, че аз не съм народен представител, това донякъде заради парламентарната трибуна сигурно е проблем. Но пък имам свобода да обикалям България и да правя срещи очи в очи с хората. Сега заминавам за Плевен – един проблемен за нас район заради напускането на областния председател Зеленогорски. Другия вторник съм в Шумен, в събота съм във Велинград, миналата седмица в Ловеч, в Каварна.

- Имате ли наистина 9 народни представители?

- В разговор с всеки един от деветимата им обясних съвсем спокойно и аргументирано, че на следващия Национален съвет на 7 декември, когато ще честваме 23 години от създаването на СДС, аз ще изляза на трибуната пред колегите и тогава очаквам всеки един от тях да заяви съвсем категорично лоялен ли е на СДС, или има някакви други планове. Това е крайният срок, защото ние сме в предизборна обстановка. И тогава аз съвсем откровено ще кажа - СДС се представлява в парламента от този, този и този. Останалите до 9 поименно не представляват СДС и изразяват мнение в лично качество. Това ще го кажа на 7 декември и пред вас, журналистите, за да сме честни пред десния избирател.

- Защото вече чухме, че ДСБ са си написали депутатските проектолисти и в тях фигурират сегашни депутати от СДС?

- Този въпрос трябва да го зададете на ДСБ. Не знам дали е имало такива депутати, защото ние имаме 9 депутати, аз предполагам, че поне петима ще останат в СДС. Не съм се интересувал от листите на ДСБ, но този въпрос е интересно да го зададем на фракция „Единство”, какво единство с ДСБ може да имаме, след като те листите са ги определили. Значи то даже няма и тема за разговор с ДСБ. Синята коалиция трябваше да прерасне в единен политически субект в първите две години. Заради лични амбиции на Костов тя не успя. Не може винаги той да иска да оглавява някаква формация.

- Но ето бившият председател на СДС Мартин Димитров казва: само Костов може да ни обедини.

- Това е разликата между мен и Мартин Димитров. На мен никой по никакъв повод не може и да ми заговори за друга партия. Явно Мартин Димитров не е узрял да бъде истински седесар. Сега си припомням, че той стана член на СДС на втората или третата година, откакто беше избран с листата на ОДС по времето на Надежда Михайлова. И тя го наложи в софийските листи. И ето как си идват нещата на местата – тя го прави депутат, по нейно време Шарков е главен секретар, тя го прави депутат. И ето тройката е ясна. Те целяха единствено собственото си политическо оцеляване.


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews