thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

thumb

Румен Христов: Отново предлагаме намаляване на данък дивидент

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките, преди ...

Печатни издания

СДС не е резервна гума на ГЕРБ

21.11.2012

Insert full sizeПетър Стоянов ще защити добрия имидж на страната, заяви още в интервю за в-к Стандарт председателят на СДС

- Г-н Кабаиванов, защо номинирахте точно президента Петър Стоянов за конституционен съдия? Защото му търсите работа или защото той е най-подходящ?
- В тази криза, която се разрази и можеше да прерасне в институционална, ние поехме отговорността да излъчим безспорна кандидатура. Това е първият и най-важен аргумент за издигането на Петър Стоянов. От друга страна, това за един президент не е стъпка назад, защото Конституционният съд е най-високото ниво в държавата, а председателят му по ранг е равен на председателя на Народното събрание. Има ли по-отговорен пост от този? С тази кандидатура ние даваме пример как трябва да се постъпва в такива случаи, когато България има нужда във вътрешнополитически план от решаване на такава сериозна криза, а в международен план от единна защита на добрия имидж на страната.

- След скандала с Венета Марковска в международен план се разрази голяма буря.
- Така е. И тук не трябва да подценяваме ни най-малко мнението на европейските институции. А то е, без да са го изразили още, че може да има финансови санкции за България. Което не трябва да се допуска. И този факт трябва сериозно да тревожи всички политически сили.

- Смятате ли, че правите услуга на ГЕРБ?
- Днес е най-важно какво правим за България. Даже не е важно дали СДС ще има полза от издигането на кандидатура. Важното е да решим един проблем, който застрашава доверието на българските граждани към институциите. И негативните последици в международен план. Срещата с премиера Бойко Борисов беше по мое искане. Кратка, принципна среща. На нея аз изразих нашето мнение, че ще издигнем кандидатура за член на Конституционния съд. И то достатъчно безспорна, за да спрем разрастващата се криза.

- Уведомихте ли Борисов, че имате намерение да номинирате Петър Стоянов?
- Имена не сме обсъждали. Неговото мнение беше, че е съвсем нормално в тази ситуация, след като СДС се нагърбва с тази тежка отговорност, тя да получи подкрепата на ГЕРБ. Защото и двете партии са членове на Европейската народна партия. И кандидатурата трябва да притежава тези качества, за които говорих. Най-вече морал и безспорен авторитет - както на национално, така и на международно ниво. Бойко Борисов научи името на нашия кандидат заедно с вас, журналистите - в 12,30 часа, на пресконференцията.

- Не ви ли се струва странно, че само няколко дни преди това братът на президента - Емил Стоянов - се оттегли като евродепутат? Като че ли, за да няма конфликт на интереси, просто презастраховка...
- Няма никаква връзка между двете събития.

- Самият Петър Стоянов е казал на заседанието на Националния съвет на СДС, че могат да тръгнат подобни спекулации?
- Не може да има връзка. Разговорите с президента Стоянов бяха в понеделник. И той дотогава не знаеше за нашето предложение. А номинацията беше във вторник. Доколкото знам, евродепутатът Емил Стоянов е заявил своето намерение преди седмица или десет дни, когато все още нямаше развитие на сагата Марковска.

- Какво имате предвид?
- Тя още не беше стигнала до клетва в Конституционния съд. И няма как да има връзка между тези две събития.

- Вчера Венета Марковска се е оттеглила в пенсия. Това достатъчно ли е или трябва парламентът да оттегли кандидатурата й?
- Това слага край на казуса. Колкото до парламента - не искам да предрешавам неща, които са в неговите прерогативи. Така или иначе това е още едно обстоятелство, което два възможност да се избере нов конституционен съдия.

- Как реагира Петър Стоянов, като му се обадихте, че сте го номинирали?
- Аз му се обадих лично, той прие нашето предложение с благодарност и вълнение.

- Не се ли срещнахте?
- Да, имахме среща с президента Стоянов. Неговото притеснение се свежда до това, че има ангажименти в международен план с организациите, в които участва. Необходимо му е известно време - три дни - за да може да уведоми партньорите си за номинацията. И тогава да даде своето съгласие. Което според мен е коректно, защото той не е човек, за когото подобна кандидатура е нужна, за да си осигури работа или удобства в живота. Той ги има и сега като президент, и като изпълнителен директор на фондация "Клинтън" за Югоизточна Европа.

- Значи той трябва да говори със самия Бил Клинтън за номинацията?
- Разбира се. Поел е ангажименти.

- Вие как преценявате ситуацията - може ли да не се съгласи?
- Това зависи от самия него. Той е патриот и аз съм убеден, че желанието да помогне на България в този момент ще бъде по-силно. Но не искам да решавам вместо него.

- Какви са резервните ви варианти?
- При такава безспорна кандидатура няма какво да говорим за други кандидати.

- Вчера се завъртяха имената на Йордан Соколов и Нели Куцкова.
- Съвсем ясен ще бъда - разговори с други потенциални кандидати не са водени!

- СДС става ли резервна гума на ГЕРБ? След като стана ясна новината, че сте бил на среща с премиера Борисов, започна да се говори, че правите завой към управляващите?
- Засега важното е България да излезе чиста от този скандал. А фактът, че аз поисках срещата с премиера, е достатъчно доказателство, че ние водим самостоятелна политика. А освен това вземете и кандидатурата на Петър Стоянов - някой може ли да си помисли, че това е зависим човек?!

- Очаквате ли всичките ви депутати да ви подкрепят?
- Депутатите от СДС, ако са истински седесари, ще подкрепят тази кандидатура. Защото в СДС има две безспорни имена като лидери през тези 23 години - Петър Стоянов и Филип Димитров. За редовите седесари е ясно, че ще го подкрепят. Убеден съм, че няма депутат от СДС, който не би застанал зад тази кандидатура. Иначе означава, че те абдикират от идеята СДС. Все пак Стоянов е най-успешният президент на България. Какви аргументи имат да не го подкрепят - единствено някакви политически сметки и инат. Надявам се, че няма да се стигне дотам.

- Надежда Нейнски заявява, че сте новият Дарин Матов на премиера.
- А прави ли ви впечатление, че аз не казвам, че г-жа Нейнски е безспорно име в СДС? Задавате ли си този въпрос? Защо не я приемат като такава седесарите? Това дава отговор на вашия въпрос.

- Имате ли чувството, че хората от "Единство" работят против СДС?
- Не само че имам такова чувство, но съм убеден в това. Те вършат работата на хората, които искат да разбият СДС. Впрочем първият опит за това бе направен през 2004 г. със създаването на ДСБ. Той не успя. Няма да успеят и сега, в това съм сигурен. И ще видите, че СДС ще има по-силно присъствие в следващия парламент, отколкото сега има Синята коалиция.

- Какво ще им кажете на тези хора - имат ли място в СДС? Ще се стигне ли до изключване?
- Ще им кажа следното - всеки с делата и думите си избира пътя, по който поема. Ние сме свободни хора, демократи. Всеки има право да си изрази мнението в НС, в НИС. Но когато вреди на СДС, единствената позиция е да търси друга политическа територия, където да реализира своите намерения. Никоя нормална партия, още повече че ние сме една от малкото нелидерски партии през тези 23 г. на прехода, не би позволила на някой, бил той и бивш лидер, с думи и действия да носи вреда. Това аз и седесарите няма да го позволим.

- Очаквате ли подкрепа от ДСБ?
- Ако са наистина десни, няма аргумент да не го сторят.


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews