Пресконференции

Националния съвет на СДС взе решение за продължаване на процедурата за номиниране на член на Конституционния съд

26.11.2012

Insert full size

 Пресконференция след заседание на Националния съвет на СДС

Емил Кабаиванов, председател на СДС: Добър ден на всички. Днес проведохме заседание на Националния съвет на Съюза на демократичните сили, на което първо обсъдихме поведението и действията на народните представители, излъчени от СДС в българския парламент. Дадохме ясна и категорична оценка на това, че върху СДС не може да се оказват външни влияния. СДС върви по свой самостоятелен път, има ясна политическа визия и всички действия на хора, били те и народни представители, независимо на какви постове в администрацията, дори редови членове на СДС със своите действия и думи нямат право да увреждат имиджа на партията и хората, които са работили за тях, за да станат такива.

Категоричното решение на Националния съвет на СДС е, че прекратява членството в Съюза на демократичните сили на Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков.

Следващото решение, което взехме е, че Националния съвет възлага на НИС на СДС да довърши процедурата по номиниране на кандидат за член на Конституционния съд на Република България в сроковете, които Народното събрание е приело.

Трето решение е, че задължава останалите шест народни представители в българския парламент, излъчени от Съюза на демократичните сили, да внесат и гласуват „за” предложението, направено от НИС на СДС.

Очаквахме на днешния Национален съвет да присъстват деветимата народни представители, излъчени в българския парламент от Съюза на демократичните сили. Днес присъства единствено д-р Михаил Михайлов. Надявам се, че няма да бъдем упрекнати отново в нарушаване на процедурата, защото ние не сме нарушили процедурата нито при номинацията на президента Петър Стоянов за член на Конституционния съд, нито с днешния Национален съвет. Ние сме партия, която има правила, устав и ги спазваме и решенията са с еднаква сила за всички.

Константин Арабаджиев, главен секретар на СДС: Добър ден и от мен. Днешното редовно заседание на Националния съвет на СДС беше проведено при кворум – 60 човека. Решенията, съответно за г-н Мартин Димитров беше взето с 56 гласа – „за”, 0 – „против”, 0 – въздържали се. За г-н Димо Гяуров с 54 – „за”, 1 – „против”, 1 „въздържал се”. И за г-н Ваньо Шарков – 49 – „за”, 3 – „против”, 4 – „въздържали се”. Също така решението се допълва и от факта, че се прекратява тяхната представителност и в партийните структури на СДС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tags: Емил Кабаиванов, НС

Още по темата

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 01.04.2015

Председателят на парламента...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храните Рум...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 24.06.2013

СДС призовава да се участва...

Председателят на СДС Емил Кабаиванов, Гл.Секретар К. Арабаджиев и м...

thumb 18.06.2013

Емил Кабаиванов: Оставката ...

Съюзът на демократичните сили призовава да се участва активно в про...

thumb 29.05.2013

Емил Кабаиванов: Новият каб...

Д-р Емил Кабаиванов, председател в оставка на СДС, в интервю за Аге...

thumb 14.05.2013

Емил Кабаиванов: Идеалът СД...

В България има десетки хиляди демократи, на които искам да кажа, че...

thumb 11.05.2013

Президентът и ЦИК трябва да...

Председателите на СДС, Обединени земеделци, движение Гергьовден и в...

thumb 09.05.2013

Емил Кабаиванов: Когато вр...

Обръщение на д-р Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократи...