Борис Марков: Не отрязахме глави, а спасихме честта на СДС

27.11.2012

Insert thumbИнтервю на Борис Марков за в-к 24 Часа

- Г-н Марков, как ви се вдигна ръката да изключите членове на СДС от първите му дни?

- Има граници, които не трябва да бъдат преминава-ни и които бяха преминати. В някои от гласуванията участвах, в други - не. Съвестта ми е чиста.

- В кои не участвахте?

- Няма да персонализирам. Изразил съм си мнението пред партията и за мен казусът е приключен.

- За коя точно премината граница говорите?

- Инициативата за издигане на наш кандидат за член на Конституционния съд си беше на СДС. А Петър Стоянов щеше да е не само негов достоен член, а дори председател или поне негов естествен говорител. От позицията на своя неоспорим авторитет той щеше винаги да казва какво се случва вътре в КС и така да направи този орган прозрачен, съвременен, по-близък до хората. Затова беше и цялата атака неговата кандидатура да не бъде допусната изобщо до гласуване в парламента.

- Кой организира атаката според вас? И защо?

- БСП чрез ДСБ плюс група депутати от СДС. Поради една-единствена причина -ако личност като Петър Стоянов беше избрана за член и председател, начело на КС щеше да бъде доказан демократ. С кампанията срещу него и съответно отказа му следващият шеф на КС ще бъде близък до средите на БСП.

- Откъде идва изводът, че ще е от БСП?

- Вие можете ли да ми изредите членовете на КС?

- А вие?

- Не. Но вътре щеше да е Петър Стоянов - призната в цяла България и Европа личност. Изборът на един доказан демократ бе спрян.

- Стоянов отказа заради своите ангажименти, а не заради липса на подкрепа в СДС.

- Това може да бъде прочетено по различен начин. Според мен просто е било под достойнството му да се кандидатира, след като бе омаскарен по този начин. Убеден съм, че официално е премълчал доста от истинските си мотиви.

- Или вие четете нещата така, за да имате аргумент за рязане на глави?

- Не става въпрос за рязане на глави, а и решенията за изключване не са само заради това. Има много ярка разделителна линия вече между СДС и депутатите. Те не могат да отговорят на въпроса защо Екатерина Михайлова може да е кандидат за КС, но Петър Стоянов не може. Защо допреди 20 дни се говореше за единство на десницата с някакви фракции на име „Единство" и с Иван Костов, но не можем да сме единни зад Петър Стоянов? Президентът е доказан демократ и затова добър лакмус за проверка кой от коя страна на барикадата стои. Тази група депутати показа къде стои.

- Те не атакуваха персонално Стоянов. Проблемът им беше начинът, по който го издигнахте - след среща на лидера Емил Кабаиванов с Бойко Борисов и авансови гаранции за подкрепа на ГЕРБ.

- Затова изясних - инициативата и за срещата с Борисов, и за издигането на наш кандидат бе на СДС. Ако в нечия-глава Петър Стоянов може да е кандидатура на ГЕРБ... това би било нетрезво и абсурдно. Той е емблема на СДС!

- Но защо изобщо трябваше да тичате при Борисов? Щом Стоянов е толкова безспорен, премиерът навярно би го подкрепил и без уговорки.

- А с кого да говорим? С БСП и Станишев? Няма как личност като Петър Стоянов да бъде предложена, без да е ясно ще получи ли подкрепа на мнозинството в парламента. Най-голямата група там е на ГЕРБ, а Борисов е лидер на ГЕРБ. Най-логично беше да се срещнем с тях. Това са азбучни неща. Нужно ли е да ги обяснявам още?

- Да, защото хем сте опозиция, хем искате да сваляте председателите си от ръководни постове на комисии в парламента, за да не носите отговорност за грешките на ГЕРБ, хем при първи важен кадрови въпрос искате подкрепа от Борисов. Странно е.

- Явно е странно само за вас. Когато предлагаш най-емблематичната си фигура, е логично да потърсиш подкрепа в десноцентристкото пространство. И понеже питате за „начина, по който се е случило", хайде да си говорим честно. Издигането на Екатерина Михайлова (наистина безспорен професионалист) не беше съгласувано с ръководството на СДС. Беше инициатива на депутатите. Но ние замълчахме, защото тя е достоен кандидат и демократ. А когато издигаме Петър Стоянов - не може, бойкот! Що за двоен стандарт е това?

- Ключовият им аргумент беше, че сте пришили скандала с Венета Марковска на СДС.

- За нас казусът „Марковска" е приключил. Именно кризата в институциите ни подтикна да поемем отговорност. Тезата „Колкото по-зле за България и

колкото повече се изложим, толкова по-добре за опозицията" според нас е несериозна и неморална. Затова прави чест на д-р Емил Кабаиванов, че в тежък момент направи ход, с който щеше да сложи край на тази криза, да излъчи достойна кандидатура и доказан демократ в КС. Срещу това депутатите ни предложиха съпротива, процедурни хватки и в крайна сметка свършиха мръсната работа на БСП.

- Имате ли нов кандидат?

- СДС има своите подходящи кадри. Първо и естествено извадихме най-емблематичната - политически, принципно и морално свързана с десницата. Очаквам следващият да бъде абсолютен професионалист. Друг профил.

- Читав, честен и неизвестен?

- Доказан професионалист.

- Да се върнем към СДС. Бяха изключени хора, които са преминали през всички сътресения в партията и са доказали лоялността си към нея. Убедени ли сте, че постъпвате правилно?

- Не знам дали всеки поотделно се чувства комфортно на база колективно решение. Никой не е тропал с краче да стане на неговото. Представители на СДС от цялата страна, повечето също дългогодишни, се събраха и взеха това тежко решение. Няма как някой да е особено щастлив, има носталгия –наистина НЯКОИ от изключените са от първите дни в СДС.

Но надделя чувството за чест и достойнство. Тази група хора наистина прави всичко по силите си да злепостави партията. Не може с лека ръка да се хвърля кал по СДС и достойните му кандидати за публични длъжности. А в същото време СДС е дал на тези хора всичко. Детско и наивно е да се държиш така, защото за нещо си неудовлетворен.

- Тяхната теза е, че опитват да опазят СДС от това да стане подлога на управляващите.

- Затова си има процедури и решенията се вземат от мнозинството. Така стана при развалянето на Синята коалиция, при избора на нов лидер, сега - по категоричен начин. Очевидно тяхната теза не намира подкрепа.

- 60 от 98 присъстваха.

- 98 е пълният състав на Националния съвет. В него има хора с много и често непартийни ангажименти -бившите председатели, кметове, депутати. Затова обичайният кворум винаги е около 60-70 души. Нищо извънредно няма.

Решенията бяха взети с пълно единодушие за Мартин Димитров и с почти пълно за останалите. Това ясно показва твърдост и убеденост. За мен заключението е едно - лидерът на СДС д-р Емил Кабаиванов се ползва с доверието на седесарите и демонстрира, че няма да позволи някой с нечестни средства да му се катери по гърба,за да му се качи на главата

- Защо изключихте Димитров, Шарков и Гяуров, но не и Йордан Бакалов (също предложен) и Надежда Нейнски, която бе своеобразен водач на вътрешната опозиция?

- Това само потвърждава тезата ми, че сценарии няма. Хората се събраха и казаха -тези са прекрачили границата, на другите даваме шанс да се коригират. Нямаме списъци с имена. СДС ще следва своя път, техен е изборът ще работят ли с него и за него.

- Според Мартин Димитров решението е крачка към ликвидирането на СДС. Готови ли сте да поемете отговорност за това?

- Отговора може да намерите в единодушието на взетите решения.

- А ако партията се раздели 50 на 50, както на вътрешните избори?

- Само няколко месеца след тях имаше опит за създаване на фракция. И съотношението бе 60 на 12 гласа. Изборите за председател наистина бяха оспорвани. Но днес виждаме как неговите тези намират все повече привърженици.

- Очаквахте ли изключените да не дойдат на заседанието?

- Мислех, че ще дойдат. Когато имаш кураж и самочувствие да изразиш пред медиите мнението си, няма как да не го направиш вътре в семейството, в организацията, която ти е дала всичко. Затова не разбирам отсъствието им. Мисля, че това още повече нажежи отношението срещу тях. Ако бяха честни, може би и решенията щяха да бъдат по-меки. Няма нищо мъжко в това да не се изправиш пред собствената си организация.

- Те оспорват легитимността на свикания форум.

- Могат да си измислят всякакви щуротии за оправдание. Но и децата разбраха, че днес (вчера - б. а.) ще има Национален съвет на СДС.

- Ще жертвате ли партийната си субсидия заради това разделение?

- Да пази господ от партия, която взема решения, водена от въпроса за държавната си субсидия. Тази тема не е обсъждана. Тук става въпрос за ценности. Когато си честен с хората, пари не ти трябват.

 


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...