Печатни издания

Борис Марков: Костов се вживя като Биг Брадър

04.12.2012

Insert thumbИнтервю на члена на НИС на СДС за в-к "Телеграф"

- Г-н Марков, Галя Гугушева е единствената номинация за КС и по всичко личи, че ще бъде избрана от парламента. Не плати ли обаче СДС твърде висока цена за този успех?

- Атаките срещу СДС бяха свирепи. Трябва обаче ясно да се разбере, че този избор е исторически. От политическо предложение в крайна сметка конституционният съдия ще бъде абсолютен професионалист. Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионалист, който ще заеме достойно място в Конституционния съд. Убеден съм, че в следващите 9 години Галя Гугушева ще бъде конституционен съдия, който ще гледа хора с вдигната глава и в очите.

- Но как бихте определили ситуацията, в която нейната номинация се внася в парламента не от депутати на партията, която я издига, а от независими народни представители?

- Ще се опитам да дам пример, с който много лесно да се обясни цялата ситуация: това, което се случва в десницата, отчайващо много ми прилича на Big Brother-All Stars. Там има едни хора, имащи себе си за „звезди". Те са се събрали, чакат да бъдат оценени, да спечелят голямата награда. В аналогичната ситуация играчите вдясно се опитват да спечелят голямата награда -„продължаване   на политическата им   кариера".

Иван   Костов много успешно играе ролята на Биг брадър, който раздава на играчите мисии и те помежду си ще се изядат, за да се докажат пред него. А свирепото наказание за тях е Биг брадър е да им спре „храната". В тв формата има Панайот -един юнак от Гълъбово, който е готов на всичко, за да бъде обект на внимание. В неговия образ ми се вписва Мартин Димитров. Не го приемайте като лична квалификация, но те си приличат. Ако следваме тази аналогия, ще намерим и вечно хленчещия, който търси състраданието на обществото, ще намерим и красавицата, която губи много време пред огледалото, а е толкова изчерпана от съдържание. Затова предпочитам формати, в които хората се изявяват с таланти и умения. За гзазлика от тях това,  което се случва      в десницата, А напомня  на    Биг  брадър.

Но нека видим кой ще спечели голямата награда и каква ще е тя.

- В такъв случай коя е „храната", която десният Биг брадър ще спре на „играчите"?

- Сигурен съм, че е намерена закачката, с която те да бъдат мотивирани. Вкарването им под светлината на прожекторите създава у тези хора  усещане за изключителност. Но си мисля, че една от основните причини българските политици да не бъдат одобрявани е именно това усещане за изключителност, което имат. А те не са свещени крави на прехода. Те обясняват на гражданите, че политиката е много специално нещо и че избирателите имат нужда от тълкуватели, които да им обясняват какво се случва. Аз съм на друго мнение - в истинската политика няма нужда от тълкувате ли, а трябва всеки политик в прав  текст да  заявява  идеите  си пред обществото и  да получи обратната връзка. За да  бъда обаче напълно откровен,   ми се иска да отбележа две важни неща  за Иван  Костов.Въпреки   ролята си на Биг брадър,  със  сигурност има своето историческо място в прехода и в развитието на България. Това никой не може да го отрече. И второто нещо - историческото място на Иван Костов в десницата и в историята на България вече е в миналото.

- Но в миналото останаха и тълпите се-десари по площадите, които в крайна сметка останаха с разбити надежди. Кога се скъса връзката между СДС и тези хора?

- Да, тук сте болезнено права. Истината е, че големият грях на десницата е не какво са си казали двама лидери и дали са си разменили любовен или намръщен поглед, а че в годините със серия от действия успяхме да разочароваме тези десни избиратели. Успяхме да ги изтормозим, да ги накараме да гласуват често насила заради идеалите си. Това се случи, когато сините лидери започнаха да се държат като активни борци. Тогава те добиха увереност, че решават вместо хората кое е добро за тях, започнаха да се сърдят на избирателите и пречупиха посоката на енергията и тя спря да върви отдолу нагоре. А хората интуитивно усещат накъде вървят нещата. Веднага след като тези политици се почувстваха като звезди, последва и вторият тежък синдром при десницата -лидерите си повярваха, че народът им е длъжен. Това вече тотално скъса връзката с големи ядра свободомисле-щи демократи в България. В СДС в момента се появи един председател - в лицето на Емил Кабаиванов, който носи в сърцето си СДС над 20 години. Той каза „Дотук с тези театри!". Заради това е охулван и нагрубяван, но структурите и симпатизантите са категорично зад него, защото той иска да спре  Биг  брадъра, тайните мисии, задачките... И така ще върне в СДС енергията на хората. СДС не е партия на депутатите и на елитите. Преломният момент на спад в десницата е зад гърба ни и оттук нататък ще видим възход.

- Защо обаче не успяхте да намерите общ език с хора като Йордан Бакалрв, Михаил Михайлов и други, които са в СДС от създаването му?

- Не вярвам да има истински седесар, който да се чувства щастлив от факта, че СДС трябваше да се раздели с хора, които са дали живота си на синята идея. Личното ми убеждение е, че те станаха жертва на междуличностни взаимоотношения. Горещо съжалявам, че се стигна дотук, но има граници,които не могат да бъдат прекрачвани. Тези имена, които споменахте, включително и Ваньо Шарков, са несправедливи жертви на обстоятелствата - те направиха грешен, елитарен избор, вместо да послушат сърцето си и енергията на хората. Те бяха подведени.

- Но ГЕРБ не подкрепиха кандидатурата на ДСБ Екатерина Михайлова за КС, но ще подкрепят Галя Гугушева...

- Когато по предложение на Емил Кабаиванов той и Бойко Борисов са се срещнали, са го направили единствено за да се намери изход от скандала и за да се излъчи достоен човек за КС. Тогава някои казаха, че това са тайни уговорки и те са срамни. Случилото се обаче не е направено по сценарий. Ако беше сценарий, нямаше да бъде направен с тези стъпки и обществото нямаше да разбере за него.

- Страхувате ли се, че изгонените от СДС могат да направят партия заедно с Костов и това да вземе гласове от СДС?

- Когато такива личности от десницата я напуснат, ще бъде ненормално никой да не ги последва. Но от това не трябва да се правят трагедии. Защото същевременно в СДС се подават заявления за членство, валят писма, има телефонни обаждания. Всеки си намира мястото - всеки трябва да отиде там, където му е мястото.

- Д. Карбов, О. Тетимов и В. Николов припознаха ли се в СДС?

- С тях е имало серия от срещи. Те се обадиха и потърсиха контакт със СДС ден след като ние решихме да развалим Синята коалиция. Тримата заявиха подкрепата си, адмирираха завръщането на СДС към принципното си начало, тъй като са били част от това начало. Очаквам, че още техни колеги в парламента ще заявят завръщането си към СДС, мисля, че е въпрос на време. Тримата искат да върнат модерната нотка на патриотизъм в СДС, която има всяка модерна дясна партия в Европа. СДС не може да кара само на антикомунизъм и да лежи на стари лаври.

ТАНЯ СТЕФАНОВА

 


Tags: НИС, Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 29.11.2012

Борис Марков: Ще издигнем к...

Интервю на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков за ...