Борис Марков: СДС се опитва да тръгне на чисто и ще го направи

13.12.2012

Insert thumbИнтервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к "Телеграф".

- Г-н Марков, разбрахме, че на среща с вас Алексей Петров е лобирал Надежда Нейнски да бъде издигната от СДС за кандидат-президент. Кога се случи това и как приехте искането?

- Тази среща се състоя в седмицата преди Националният съвет на СДС да излъчи своята кандидатура за президент. В предизборната кампания Михаил Михайлов - бившият шеф на правителствения пресцентър по времето на Иван Костов, се опитваше да ни помага със съвети за връзката с медиите. Именно Михайлов ми се обади по телефона и ме покани на среща да поговорим, без да уточни за какво. Отидох на уговореното място - ресторант „Елеа", който се намира на „Славянска беседа". Заведението беше празно, нямаше други клиенти освен Алексей Петров, с когото се виждахме за първи път. Така се случи срещата - отивайки на нея, не знаех с кого ще се срещна. Влизайки, разбрах кой ме очаква. Посрещнаха ме, седнахме на маса в единия край на заведението. Г-н Петров стоеше срещу мен, пушеше пура. Запознахме се официално. В началото на срещата бяхме Михайлов, Петров и аз, като разговорът се водеше основно от Михаил Михайлов. В този период според медийни публикации Алексей Петров се чудеше още дали да се кандидатира за президент. След запознаването ме попита кой ще е кандидатът на СДС за президент. След отговора ми, че това не е еднолично решение, а на Националния съвет, се намеси Михаил Михайлов, който коментира, че най-успешният кандидат на десницата би била Надежда Нейнски. Заявих, че тя е една от евентуалните кандида тури , но в никакъв случай не може да се твърди със сигурност, че ще е тя. Беше ми обяснено колко тя е подходяща за десницата.

- С какви аргументи?

- Известна личност, популярна - общо взето, все общополитически, а не конкретни аргументи. Този тип общ разговор продължи около 15-20 минути, след което на срещата се появи и г-н Яне Янев. С него се познаваме, той седна на масата и разговорът продължи в същата посока - кой ще бъде кандидатът ни за президент, като Янев изрази мнението, че десницата трябва да излезе с единна кандидатура. След около 10 минути аз ги оставих да си говорят. За тази среща мисля, че никой няма да отрече, защото би било лъжа.

- Какво беше поведението на Алексей   Петров   -опита ли се да обещае нещо в замяна на кандидатурата на Нейнски?

- Не. Неговото мнение бе, че тя е най-подходящият кандидат. На тази среща Алексей Петров стоеше мълчалив, правеше своите заключения, включваше се с „да", „не", „добре". Освен че каза мнението си, че най-подходящият кандидат не за СДС, а за десницата е Надежда Нейнски, г-н Петров каза няколко думи и за националната сигурност.

- Как приехте тези аргументи?

- Към момента на този разговор кандидатурите на СДС бяха три - Надежда Нейнски, Ваньо Шарков и Румен Христов. След този разговор, на който бях попаднал, първото нещо, което направих, бе да се свържа с тогавашния лидер на СДС Мартин Димитров и да му разкажа за срещата. Не разчитам на неговото мъжество да потвърди това, но е факт. В следващите    два дни беше информиран и тогавашният ни експерт по национална сигурност Димо Гяуров. Само няколко дни след това Надежда Нейнски отпадна като вариант за кандидат за президент и именно тази среща оказа влияние върху решението. До разговора с Алексей Петров тя се очертаваше като естествения кандидат с най-големи шансове. Но след като и Алексей Петров се застъпи за Надежда Нейнски, най-разумното решение беше тя да не     бъде подкрепена,  закон не може да оказва натиск над СДС. Било то и подобна силова личност като Алексей Петров. Да, след като не бе избрана за наш кандидат, бяха измислени един куп доводи за това, че номинацията й не е приета, но истинската причина е тази среща.

- Защо според вас Алексей Петров се е застъпил именно за Надежда Нейнски?

- Това могат да го кажат само г-н Петров и г-жа Нейнски. Само те знаят какво са си говорили. Не знам защо беше предизвикан този разговор. Имам си лично обяснение, което не е политическо. Според мен г-жа Нейнски е искала да си гарантира със сигурност моята подкрепа, както и тази на Мартин Димитров при издигането на номинациите. Тя искаше доза сигурност, че ще бъде издигната като номинация, но това й изигра лоша политическа шега. Не се прави по този начин. Преди тази среща тя беше мой фаворит. Мисля, че и Мартин Димитров я подкрепяше, но това се промени. Фактът, че именно след този разговор кандидатурата й отпадна, е най-яркото доказателство, че никой не може да влияе на решенията на СДС. По-ярко не можем да дадем. То отново опровергава и всички твърдения, които в момента се тиражират - че СДС умирал, че всичко, случващо се в партията, се дирижирало някъде отвън. Няма нито едно доказателство „за" тези твърдения. Напротив - има доказателства точно в обратната посока. Целта на кампанията срещу СДС е една-единствена - да бъде разбита и унищожена партията, защото къса с всички интриги на политическо ниво, с всички външни вмешателства, с всички спорни личности от прехода. СДС се опитва да тръгне на чисто и ще го направи. Кампанията срещу нас е от партии на статуквото, които не искат да се появи формация без зависимости. Атаките им са провокирани не от страх, че СДС ще има 30, 40 или 50 процента на изборите - това са илюзии, а от опасенията, че ние ще сме бялата лястовица, която ще доведе след себе си още партии без обвързаности. И така сигурно след 4 г. ще се роди нова политическа система. А кукловодите на прехода не желаят това. СДС ще издържи на натиска и ще продължи на чисто и примерът ни ще бъде последван.

- Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов намекна за договорки, които вървят в момента между Алексей Петров, Надежда Нейнски и Иван Костов. Вие знаете ли за такива?

- Дали ще има връзка между Алексей Петров и „Единство", мога да гадая. Това го знаят те и Алексей Петров. Но че има връзка между „Единство" и Иван Костов, вече е ясно дори за слепите. Това е най-яркият израз на опитите на синята номенклатура да направи всичко възможно в годините на прехода да остане в политиката. Ако политиците на прехода се оттеглят от политиката, нещата в нея ще се случват по-ясно и прозрачно.

- СДС поиска промяна в правилата при подбор на кандидатите за конституционен съдия. Има ли вече избистрени идеи в каква насока да са те?

- Цялото ръководство на СДС споделя тезата, че в този момент който и да бъде издигнат за кандидат за КС, ще бъде омаскарен. Както на политическата сцена, така и в съдебната система има хора, които не искат да бъдат допуснати нови лица. И заради това СДС е атакувано. Дано не прозвучи богохулно, но и Исус Христос да бъде издигнат, срещу него ще бъде изваден компромат за неизяснения произход на един от родителите му. Процедурата на номинация трябва да стане още по-публична, за да може обществото да си направи най-правилната оценка. Следващият кандидат трябва да бъде обявен достатъчно рано, да не е само един, хората да се запознаят с него, за да не се стигне дотам, че за три дни той да бъде омаскарен. Парламентът не трябва да получи кандидатурата в последния момент. Така кликите на Държавна сигурност няма да имат възможност в рамките на няколко дни да изфабрикуват компромати. Кандидатурата трябва да бъде представена, да отговори на всички въпроси, които обществото повдига, да отговори и на ченгесарските доноси и едва след това да влезе в парламента. Депутатите не са съвестта на нацията, а партиите не са разследващи органи.

- Изключихте от партията трима от депутатите си, в това число и Мартин Димитров, защото отказаха да внесат кандидатурата на СДС за КС. Какво ще се случи с останалите избраници, които също отказват да внесат номинация?

- Това е въпрос, който е от компетенциите на Националния съвет. Личното ми мнение е, че СДС трябва да се яви на изборите без старите муцуни и изчистено. Смятам, че това мнение е споделено и от ръководството на СДС.

 

ТАНЯ СТЕФАНОВА


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...

thumb 29.11.2012

Борис Марков: Ще издигнем к...

Интервю на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков за ...