Емил Кабаиванов: В СДС ние сложихме край на псевдоелитите от прехода

17.12.2012

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за предаването на Дарик  радио-  „Годината"


Водещ Кирил Вълчев: Следващият гост на "Годината" е Емил Кабаиванов, лидерът на Съюза на демократичните сили. Здравейте.

 

Емил Кабаиванов: Здравейте, г-н Вълчев.

 

Водещ: Да ви кажа, слушателите ни не знаят, но като обсъждахме имената кой да бъде в петицата на политик на годината, и вашето име го обсъждахме с аргумента, че търсихме политическо действие, а вие спечелихте избори тази година, макар и вътрешни, но оглавихте най-старата дясна партия на демократична България.

 

Е. Кабаиванов: Да, те бяха вътрешни, но гласуваха всички членове на СДС. Това е уникалното при нас, че нямаме някакъв елит се събрал и си избрал председател. При нас е . . .

 

Водещ: Така че беше важно и слушателите да знаят, че наистина внимателно преценявахме. Накрая все пак останахте, да кажем, шести в тази класация, местата бяха пет. Но тъй или иначе вие също имахте политическо действие, което трябваше да бъде оценено.

 

Е. Кабаиванов: Благодаря. Това значи, че не само моята скромна личност, но и Съюза на демократичните сили е в полезрението на... вашето и на медиите, да.

 

Водещ: Сега, това вече е въпрос. Значи аз наистина само като въпрос питам, когато питам какво свърши през 2012, годината на свършеха на света, когато довършвах към ваши колеги от десницата въпроса свърши ли СДС.

 

Е. Кабаиванов: Веднага ще отговоря, през тези 23 години няколко пъти, поне аз си спомням, че се предричаше краят на Съюза на демократичните сили. Кандидати за закриването му много, вече не си спомняме имената им, но СДС е живо и сега при нас ще ви кажа какво свърши в СДС. В СДС ние сложихме край на псевдоелитите от прехода. 23 години забелязваме едни елити, създадени къде справедливо, къде несправедливо, в ляво и в дясно, които си подаваха топката. Когато едните дойдеха на власт, говореха колко са лоши другите, но никакви действия срещу лошите. И тези елити си съществуват, има народни представители шести мандат, пети мандат, министър-председатели, министри. Би трябвало България вече да е една богата и силна държава. За съжаление след 23 години не е така. Този процес на изчистване на псевдоелитите при нас започна. Аз съм убеден, че той ще следва и във всички други парламентарно представени партии, а и не само парламентарно.

 

Водещ: А свърши "Синята коалиция", ще кажете вие.

 

Е. Кабаиванов: Да, "Синята коалиция" е мъртъв политически субект, твърдя го съвсем отговорно.

 

Водещ: Костов и Надежда Нейнски казаха друго.

 

Е. Кабаиванов: Така им се иска, но те са част от тези псевдоелити.

 

Водещ: Надежда Нейнски говори за това "Синята коалиция" да се превърне в единна партия.

 

Е. Кабаиванов: "Синята коалиция" можеше да се превърне в единна партия, ако точно хората като Костов, Нейнски се бяха оттеглили от политиката и да дадат път на едни млади политици, които не носят негативите. Ще кажа какви негативи. Ние сме съвсем честни в СДС като ги казваме, даже чух такова определение, че ръководството на СДС не признавало успехите на правителството на ОДС. Не е така. Правителството на ОДС, особено в първите две години, беше

най-силното правителство на прехода. Но когато в третата. . . през третата и четвъртата година започна един процес на приватизация, който не беше процес, желан от СДС, а процес, направляван от министър-председателя Иван Костов и новите министри, които той назначи, се оказа, е активи за 30 милиарда бяха приватизирани за не повече от 4-5 милиарда.

 

Водещ: Бойко Борисов първоначално определи двайсетте години на България като години на разбойническа приватизация. Сега вие излиза, че имате съвпадение.

 

Е. Кабаиванов: Това, нашето мнение е наше мнение. Какво е казал г-н Борисов, си е негово мнение. Но вижте, има и още нещо, тази приватизация, защо говоря за нея? Защото тя трябваше да бъде този двигател на икономическо развитие със смяна на собствеността, който вече трябваше да е довел до там нещата, че в България българските граждани да имат средноевропейски стандарт, българската икономика да работи вече добре и да е конкурентноспособна. Ето ги резултатите след 23 години, и това никой не може да го отрече. Междувпрочем приватизацията беше започната още като масова приватизация по времето на

управлението на БСП. Така че ето ги тези елити, които направиха приватизацията, които създадоха олигархията, които са във всички задкулисни схеми и в договорките тип кръгла маса.

 

Водещ: Надежда Нейнски каза - Емил Кабаиванов стана кмет от "Синята коалиция", т.е. в известен смисъл вие сте част от този елит.

 

Е. Кабаиванов: И това не е вярно. В местните избори има коалиции местни, каквато създадох аз и моите колеги, и обединих всички десни субекти, но това са местни коалиции, те не трябва и не могат автоматично да бъдат възпроизведени на централно ниво. Та, да кажа още няколко думи, г-н Вълчев, за нашата оценка. И когато тези хора, правили приватизацията, тези хора, които след това се отделиха от СДС, защото духът от тялото и така нататък, сега ми излизат в ролята на обединители на дясното, съжалявам, но ние в СДС им казахме, има нужда от смяна на тези псевдоелити. В СДС този процес започна, пак ще повторя още веднъж, очаквам той да продължи и в другите партии, България има нужда от това.

 

Водещ: Така се получи, това предаване вече тече шест часа и половина, Станишев говори за България, ГЕРБ говорят за България, а тези, които поканих от десницата, всъщност са... изяждате основната част от времето си да се обяснявате едни на други и процентите ви падат, падат, падат. . .

 

Е. Кабаиванов: За проценти ще говорим пролетта. По-важно е, че при нас има енергия, в СДС, за тази промяна, естествено стъпките не са лесни и борбата няма да бъде лека. Ние очаквахме, примерно аз очаквах в началото на 90-те години България за 15-20 години да се промени коренно. Да, тя се промени, но не в тази посока, в която очаквахме, защото ние нямаме още пазарна икономика в чистия й вид, нямаме зряла демокрация, в България честният, обикновеният български гражданин не може да започне бизнес ей така и да получи подкрепа от държавата и изобщо от институциите.

 

Водещ: Сега, вече от гледна точка на времето, съжалявате ли, че се хванахте да номинирате кандидат за член на Конституционния съд и един проблем, който е проблем на управляващите, проблем на ГЕРБ, всъщност се превърна в проблем на СДС.

 

Е. Кабаиванов: Първата ни номинация беше чисто политическа и с нея искахме да покажем едно добро лице на прехода, в лицето на президента Стоянов. Реакцията на част от групата я видяхте. Процедурата не била спазена, просто несериозно...

 

Водещ: Не на част, на цялата група.

 

Е. Кабаиванов: То видя, че е на част, защото все още има няколко народни представители, които ще останат в Съюза на демократичните сили, по тяхно желание, разбира се.

 

Водещ: И по ваше, че няма да ги изключите.

 

Е. Кабаиванов: Да, а това, което направихме с изключването, сами разбирате, че не беше лесно решение или пък желано от мен, но в една партия, колкото и да е демократична, като СДС, не може да има два центъра. Никоя партия не си го позволява. Посоката е една, а част от групата да реши, че трябва нещо друго да се прави, няма такава партия.

 

Водещ: Събитие на годината - атентатът в Бургас, част от обясненията на този атентат, които дава част от опозицията, са във външната политика, външен министър е човек, който беше в ръководството на СДС, говорител, заместник-председател на партията ръководител на предизборния щаб. Добър министър ли е Николай Младенов?

 

Е. Кабаиванов: Няма да давам оценки, съвсем скоро правителството ще получи своята оценка от всички български граждани. А по-важно е за мен, че този атентат и това, което се случи в Бургас, вече ясно показва, че България не може и не е откъсната от глобалните процеси . . .

 

Водещ: То въпросът е защо? Едното от обясненията е, че просто ние сме член на НАТО, член на ЕС, част от свят, който терористите атакуват. Другото обяснение е, че България... с това, че е станала домакин на срещи на опозицията, Сирия, или заради добрите си отношения с Израел... многото туристи, които идват от Израел, е предизвикала да бъде забелязана и да стане мишена.

 

Е. Кабаиванов: По-скоро поддържам първото твърдение, тъй като ние... няма държава, дори и от най-богатите, с много развити служби за сигурност, с милиарди бюджети, които да са успели да опазят, давам пример Великобритания, успели да опазят кралството от атентат. Не успя. Вярно, предотврати. . . Така че България тук вече влиза в глобалните предизвикателства на борбата с тероризма и според мен, и според нас в СДС, стратегията за национална сигурност се нуждае от дописване и от освежаване в тази посока.

 

Водещ: Прави ли са депутатите от СДС, още членове на СДС, които заедно с онези депутати, които вече не са членове на СДС, заедно с останалата част от опозицията - БСП, ДПС, "Атака" – остро протестират срещу изборните правила, които ГЕРБ иска да наложи за следващите избори.

 

Е. Кабаиванов: Връщам се няколко правителства назад и няколко народни събрания, почти винаги в последната година такива скандали имаше. Естествено голямата отговорност на управляващите е да могат да постигнат максимален консенсус по основния закон, основният закон, който ще определи честността на изборите 2013 година. И без да давам съвети, защото ние сме опозиция, ГЕРБ трябва да намерят по-широко разбирателство, с поне тези, които наричат себе си десни.

 

Водещ: Тоест аз не разбрах, права ли е опозицията да е остро недоволна, да смята, че ГЕРБ се готви да фалшифицира изборите с правилата, които готви.

Е. Кабаиванов: Дали. . .

 

Водещ: Аз вече не знам дали въпросът към вас е като към опозиция, защото вие в случая демонстрирате добри отношения с ГЕРБ, за разлика от депутатите ви, да.

 

Е. Кабаиванов: Коректно в рамките на Европейската народна партия.

 

Водещ: Та сега вие част ли сте от опозицията, която смята, че ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите или не сте част.

 

Е. Кабаиванов: Ние сме част от опозицията, от дясната опозиция. Очевидно не участваме в управлението. Аз казвам, моята препоръка към управляващото мнозинство е да търси по-широк консенсус и за избирателния закон.

 

Водещ: Тоест, прави са от опозицията.

 

Е. Кабаиванов: Донякъде, да, ролята на всяка опозиция в края на мандата е да покаже колко капсулирано е мнозинството. Този филм сме го гледали вече няколко народни събрания, не е нещо ново.

 

Водещ: Каква позиция ще заеме СДС на референдума?

 

Е. Кабаиванов: Твърда - за бойкот на референдума, по няколко причини. Първо, с парите на българските данъкоплатци ще се активизират политически ядра, главно на БСП, разбира се, и на управляващите, но невъзможността на българските граждани да бъдат. . . да вземат така нареченото информирано решение, не съм го измислил аз този термин, се състои в това, че никой досега не извади на светло договореностите за "Белене", никой не извади точните цифри колко ще струва "Белене", каква ще бъде цената на тока след "Белене" и как ще бъде защитена екологичната сигурност на България. Този референдум единствено има за цел да стяга партийни елити. Той не е полезен за България. Затова ние категорично казваме и призоваваме за неучастие в референдума.

 

Водещ: Понеже споменахте, че си имате още депутати - те каква политическа позиция на СДС по дебата за забраната на пушенето ще вземат. Да си остане ли забраната, каквато е, или да се смекчава, да се променя, за да може да почне пак да се пуши по ресторантите.

 

Е. Кабаиванов: Първо, нашето мнение е, че трябваше да се направи по-добър анализ преди да се приеме законът в този му вид. Но след шест месеца да променяш един закон, който си приел, е твърде кратко време. Анализът изисква по-дълго. Аз самият съм пушач, но когато един закон е приет с едно правило, аз ще го спазвам.

 

Водещ: Тоест вие сте забраната да остане?

 

Е. Кабаиванов: Да, или поне да мине един по-дълъг период, в който може да се направи анализ за плюсовете и минусите и тогава да се отвори дебат, но не шест месеца след приемането на закона. Как изглеждаме ние, приемаме си едно правило и след шест месеца казваме не бяхме прави...

 

Водещ: Накрая, 20-те години, г-н Кабаиванов, 20-те години на България в едно изречение. Вашето изречение.

 

Е. Кабаиванов: Трудно е в едно, но ще кажа, голяма обществена енергия за промяна. След 23 години все още незряла демокрация и изключително голяма необходимост от смяна на псевдоелитите в политиката. България ще върви напред, когато тези псевдоелити, самосъхранили се през тези 23 години, които са в дъното на най-големите разочарования от прехода, си отидат. Това мисля аз.

 

Водещ: Лидерът на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов, гост на "Годината" на "Дарик" радио.


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews