thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

thumb

Румен Христов: Отново предлагаме намаляване на данък дивидент

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките, преди ...

Негласуването на референдума за ядрената енергетика е правилният избор

21.01.2013

Insert full sizeТри десни партии се обединиха около една обща позиция за провеждането на референдума за ядрена енергетика, който ще се състои следващата неделя. Съюзът на демократичните сили, Политическа партия Обединени земеделци и Радикалдемократическата партия в България призовават своите членове и симпатизанти да не вземат участие в референдума, който не дава възможност на българския избирател за информиран избор и цели връщането му в Народното събрание, за да продължи корупционната схема. Лидерите на трите политически сили заявиха тази позиция на съвместна пресконференция днес, в пресклуба на БТА в София.

Аз няма да гласувам и вече нямам никакви колебания, защото това не е първият референдум в демократичната ни история, а е поредният начин да бъдат подведени, излъгани и използвани българските избиратели, заяви лидерът на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов. Това е най-скъпо платеното досега социологическо проучване на членската маса на две партии. Ако Станишев искаше референдум, защо не го направи, имаше 4 години мандат за това. Не го направиха и сегашните управляващи. Освен това решението за изграждане на нова ядрена централа е в правомощията на изпълнителната власт, което напълно обезсмисля референдума. Допитването е просто опит да се прехвърли отговорността на хората за това, че политиците не са взели решенията, за които са избрани, каза в заключение Кабаиванов.

Този въпрос е от компетенцията на българското правителство и то трябва да носи отговорност за взетото решение. Жалко е, че първият национален референдум в демократичната история на страната ни се превръща във фарс, в подмяна на приоритети и в предизборно заиграване с електората, каза от своя страна Петя Ставрева.  По думите й въпросът е зададен йезуитски – първо той изисква висока компетентност, и второ – в него липсва яснота за коя АЕЦ става въпрос.

Категоричната позиция на ПП Обединени земеделци е, че България трябва да има независима енергийна политика и преди всичко да инвестира в подобряване на енергийната ефективност. Не можем да искаме от нашите сънародници да участват в един уговорен мач, който се организира от хората, които искат да строят АЕЦ “Белене”, обобщи лидерът на земеделците.

Радикалдемократическата партия в България смята, че този референдум е безмислен по три основни причини, каза нейният председател  Захари Петров. Първата от тях е, че призованите да гласуват нямат и няма как да имат необходимата информация. Второ, референдум по такива важни въпроси трябва да се инициира, не от политически партии, които имат трибуна в Народното събрание, а от граждански комитети. По темата на референдума единствено компетентно да вземе решение е правителството. От гледна точка на целесъобразност дали да се проведе референдум и какви ще бъдат резултатите от него, тук нещата са еднозначни, убеден е той. Както и да гласуват хората, за този проект няма да се намери инвеститор в резултат на това гласуване, нито ще има условия да се построи и да се продава тази енергия, заявиха от РДПБ.

 

 


Tags: СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...