Печатни издания

Глас народен възроди „Демокрация"

23.01.2013

Insert thumbДнес сме свидетели на едно ново начало на вестник „Демокрация". Въпреки че не излизаше повече от 10 години, решихме да го възродим, защото някогашното спиране на вестника и до днес се коментира болезнено в средите на демократическата общност. В купа от лоши новини за „традиционната десница", на които бяхме свидетели през последните години, това е една от малкото хубави новини.

 

Вестникът няма да бъде тяснопартиен. Но няма и да бъде тюрлю гювеч. Той ще изразява гледната точка на демократичната общност към политиката, обществото, културата, историята, Европа, Балканите и света. Разбира се, чест прави на сегашното ръководство на СДС, че стана инициатор на това добро начинание. Вестникът ще бъде дом на демократите и на талантливото слово. Всеки, който се вписва в тези категории, е добре дошъл. От мен се искаше да възстановя една легенда. И го направих.

 

От финанси не разбирам. Убеден съм, че СДС, след като е казало „А", ще каже и „Б". Но призовавам всички, които ценят демократичното слово, да намерят възможност да подкрепят вестника - и морално, и материално. Призивът ми е и към бизнеса, и към онези демократични политици, които често харчат пари за много други непотребни неща. Съветвам ги да подадат ръка на словото. Иначе партийната скука продължава да се настанява в българския печат. Вестниците посвещават десетки страници на политиката. Едни и същи образи циркулират от години в нея. В „Демокрация" няма да бъде така. Разбира се, той ще изразява позициите на политическата сила, без която в България нямаше да има демокрация.

 

Аз лично искам читатели на вестника да бъдат хора, на които им е писнало от „атракции". И са зажаднели за умно слово. Мога да кажа, че призивът за възраждането на в. „Демокрация" бе глас народен, който бе чут от днешните ръководители на СДС. Не се притеснявам от политическо вмешателство във вестника - обикновено политиците имат мерак да се намесват в това, от което не разбират. Но техните номера са ми познати и няма да минат. Отношението ни към политиците ще бъде принципно. На добрите ще подадем ръка, лошите - със словото по главата. Например Иван Костов е част от историята на СДС, но това не означава, че е недосегаем за критика. Впрочем още в първия брой ще имате възможност да прочетете за „живковската" болест, която покоси някои политици демократи.

 

* Александър Йорданов е един от създателите на СДС и главен редактор на възродения в. „Демокрация". Първият брой на новия-стар вестник излиза в четвъртък

Източник "Всеки ден"


Tags: в-к Демокрация, Александър Йорданов

Още по темата

thumb 01.04.2019

Медийни участия за вторник,...

Участия на Александър Йорданов и Илия Лазаров

thumb 29.04.2013

Емил Кабаиванов във „Всяка ...

Председателят на СДС и главният редактор на в-к „Демокрация“ Алекса...

thumb 22.01.2013

Александър Йорданов: Пищови...

Няма да гласувам на референдума, защото не искам да участвам в черв...