Емил Кабаиванов: Референдумът, който предлагаме, за тютютопушенето ще даде възможност за информирано решение

30.01.2013

Insert thumbРазговор с Емил Кабаиванов

Българско национално радио, програма "Хоризонт", "12 плюс 3", 30 януари 2013 г., 13.41 часа

 

Водеща Даниела Големинова: Все още не са приключили коментарите по първия референдум в демократичната ни история на тема ядрена енергетика и се появи информация, че се готви нов референдум по темата тютюнопушене. Инициатори са Съюзът на демократичните сили, а наш събеседник сега е лидерът им Емил Кабаиванов. Здравейте.

 

Емил Кабаиванов: Добър ден на вас и на слушателите на програма "Хоризонт" на Българското национално радио.

 

Водеща: Г-н Кабаиванов, кога започвате да събирате подписи за референдума?

 

Ем. Кабаиванов: Вчера сутринта ние направихме уведомление до председателя на Народното събрание г-жа Цачева, със състава на инициативния комитет, и декларирахме, че на 4 февруари, от следващия понеделник, започваме национална кампания за събиране на подписка за предизвикване на референдума с въпроса да остане ли абсолютната забрана или пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

 

Водеща: Ще успеете ли да съберете 500 хиляди подписа преди края на мандата на този парламент, как смятате?

 

Ем. Кабаиванов: Убеден съм. Убеден съм, че ще съберем и повече подписи, защото този проблем е много актуален в обществото, дискутира се. Обществото, общо взето, е разделено по отношение на тютюнопушенето и е редно...

 

Водеща: Да, това е актуален проблем, но смятате ли, че това е най-важната тема, и то за една демократична партия, каквато е СДС?

 

Ем. Кабаиванов: Дали е най-важната, за това никой не може да претендира, че е намерил най-важния и най-актуалния въпрос, но е един от важните и актуални проблеми в държавата.

 

Водеща: Казвате, че ще успеете да съберете 500 хиляди подписа. Кога според вас ще се проведе този референдум?

 

Ем. Кабаиванов: Повече от 500, в това съм убеден. А кога ще се проведе референдумът, за това ще вземе решение Народното събрание. На нас ни се иска той да бъде заедно с парламентарните избори, първо, за да спестим тези 30 милиона, които сега ще плати държавата за един безсмислен референдум със суперниска активност, и второ, да не се хаби време и обществена енергия да се правят други избори, т.е. да се провежда в друго време. В развитите и богати държави, където се цени всяка стотинка, и при нас би трябвало да е така, референдуми се провеждат по време на местни, национални, президентски и т.н. избори.

 

Водеща: Да не би с този ход преди изборите да искате да си преброите електората, д-р Кабаиванов?

 

Ем. Кабаиванов: Преброяване на електората по такъв проблем не може да има, защото той е проблем, който касае всеки български гражданин, и ние няма да агитираме за или против тютюнопушенето на обществени места. Просто ще дадем възможност информирано, за разлика от миналия референдум, информирано всеки български гражданин да вземе решение по отношение на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места, което е важен проблем и може всеки да си...

 

Водеща: Но не е най-важният, знаем, че има други, много по-важни проблеми, много по-значими теми, по които може да се направи референдум.

 

Ем. Кабаиванов: Например? Дайте ми една тема.

 

Водеща: Няма да ви давам сега примери, а ще ви попитам дали няма да настоявате преди това да се промени и Законът за референдумите, защото видяхме, че сега, когато беше приложен на практика, се очертаха много слабости.

 

Ем. Кабаиванов: Да, наистина, показаха се основните слабости на този закон, приет с мнозинството на БСП в предишното Народно събрание. Някои от слабостите... първо, е процентът, който го прави законен и задължителен. Имам предвид  дали трябва да бъде повече от активността на последните парламентарни избори. Европейската практика е да бъде по-нисък процентът за... при примерно да бъде процент от активността на последните парламентарни избори, но не прекалено нисък...

 

Водеща: Тоест ще настоявате да падне прагът, така ли?

 

Ем. Кабаиванов: Да, но не прекалено ниско, защото тогава има пък опасност да се вземат решения, които са със задължителен характер от твърде малка група хора. Втората му слабост е, че дори и при висока активност, със задължителен характер на взетото решение, няма срок, в който централната изпълнителна власт, имам предвид правителството, да изпълни решението на референдума. Така че сега дори и референдумът да беше с 62 процента активност и повечето да бяха за или против, правителството не е задължено в една-, две-, три- или петгодишен срок да го приведе в изпълнение.

 

Водеща: Вие всъщност, дори и да искате промени в Закона за референдумите, аз си давам сметка, че няма как да ги инициирате, защото вие изключихте една част от депутатите от СДС, други пък казаха, че няма да изпълняват вашите решения. В конфликт сте с депутатите от СДС.

 

Ем. Кабаиванов: Има, има как. Който е депутат от СДС, членува в СДС, останалите служат на групичката около Иван Костов, това е истината. А пък... има чрез кого да внесем промените, не се съмнявайте в това, и не това е проблемът. Ние искаме тези промени да ги дискутираме с неправителствени организации, с други парламентарни групи, за да можем убедено, внасяйки ги, да изразяваме мнението на по-голямата част от българските граждани.

 

Водеща: Защо не успяхте, г-н Кабаиванов, да активизирате електората си за референдума, който мина току-що? Резултатът от референдума показа провал на десните партии.

 

Ем. Кабаиванов: Напротив, ние го активизирахме, защото нашата позиция, веднага след взимането на решение за референдум, е бойкот на референдума. След това г-жа Кунева се опита и донякъде успя да я открадне, но върнете се и вижте в пресата, навсякъде ние говорихме и агитирахме да се бойкотира референдумът. Така че успяхме да убедим по-голямата част от хората да не гласуват, без да си приписваме тези 5 милиона и половина гласоподаватели, които не отидоха до урните в неделя, че са наш електорат, защото това е несериозно.

 

Водеща: А защо обвинихте ДСБ, че действа в пълен синхрон с БСП, как ви хрумна това?

 

Ем. Кабаиванов: Не, то не ми хрумна, то беше съвсем ясно. Всички анализатори показаха, че активността ще е много ниска и може да не надмине 20 процента, а с 20-те хиляди гласа, които успяха да мобилизират ДСБ с една кампания едномесечна и доста обикаляне из България, 20 хиляди гласа... точно сега 15 хиляди гласа минават границата от 20 процента и вкарват въпроса отново в Народното събрание. Ако активността беше под 20 процента, въпросът щеше да бъде

решен поне за следващите години и нямаше да има възможност да се повдига пак.

 

Водеща: Но защо призовахте да не се гласува и да не ходят вашите симпатизанти до урните, при положение, че референдумът е възможно най-демократичната процедура?

 

Ем. Кабаиванов: Да, на теория е така, но зависи какъв е въпросът. Първо, по този въпрос и така зададен, българските граждани нямаха възможност да вземат информирано решение и ниската активност го показа. Второ, този въпрос не е въпрос, който касае всеки един български гражданин ежедневно, макар че БСП...

 

Водеща: Напротив.

 

Ем. Кабаиванов: Така. БСП искаха и излъгаха една част от хората, казвайки "ако гласувате "за", ще падне цената на тока". Е, сега го отричат, защото това е лъжа, но използваха и това, а ние не

искахме гласът на българските граждани да бъде използван и да участва в тази лъжа и манипулация, затова ги призовахме и голямата част от тях видяхте, че не отидоха до референдума. Това... тази активност от 20 процента е голям провал на БСП. Ако не бяха 20-те гласа на г-н Костов, провалът щеше да е пълен. Е, сега е малко по-малък.

 

Водеща: Парламентът днес откри нова процедура за избор на конституционен съдия. Ще участвате ли този път с номинация, г-н Кабаиванов, след двата провала?

 

Ем. Кабаиванов: Все още няма. Два провала, да. Така, интересно...

 

Водеща: С Петър Стоянов и с Галя Гугушева.

 

Ем. Кабаиванов: Да, все още не сме взели решение по този въпрос. Вторник имаме национален съвет и след него ще мога да ви отговоря на него. При всички случаи няма да участваме на всяка цена, защото и там по-важно е да се промени процедурата на номинация, за да не се получава така, че всеки един кандидат да бъде омаскаряван публично...

 

Водеща: А защо омаскаряван? Какво ви притеснява в процедурата?

 

Ем. Кабаиванов: Ами има неща, които трябва... например в тази процедура се...

 

Водеща: Какво например, да се скрива имотното им състояние?

 

Ем. Кабаиванов: Ще ви кажа.

 

Водеща: Или какво?

 

Ем. Кабаиванов: Не. В тази процедура е дадена възможност всички, които са майстори на доносите, компроматите и на висок глас могат да говорят, да се изявят, а не се дава възможност на колеги, на общественици да кажат пък нещо добро за кандидатите. Редно е да има за едно място по няколко кандидати, за да не може ударът да е само върху един.

 

Водеща: Ама, то и сега има възможност да има по няколко кандидати.

 

Ем. Кабаиванов: Да, но не е задължително. Ако това се въведе като задължително условие, тогава нещата ще бъдат по-други. Та, първо това трябва да се промени и не е даже вече толкова важно кой ще бъде кандидат за конституционен съдия, а трябва да се подобри процесът на номинация на кандидатите.

 

Водеща: Тоест към настоящия момент Бойко Борисов не ви е искал номинация?

 

Ем. Кабаиванов: Е, той няма как да ни поиска. Той може да поиска от собствената си партия.

 

Водеща: Защото предните два пъти се беше обърнал към вас.

 

Ем. Кабаиванов: Да.

 

Водеща: И вие много услужливо му предложихте два пъти имена.

 

Ем. Кабаиванов: А, това е ваша оценка. Ние сме предложили и сме направили това, което смятаме, че е правилно. На нас никой не може да ни нарежда, бъдете сигурна в това.

 

Водеща: Благодаря ви за това участие в "12 плюс 3". Чухте лидера на СДС Емил Кабаиванов.


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews