Борис Марков: Ролята на СДС е да организира референдума, а не да го експлоатира политически

04.02.2013

Insert thumbИнтервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хоризонт", "Преди всички"

 

Водеща Веселина Миланова: СДС започва да събира подписи за провеждане на референдум, свързан с тютюнопушенето в закрити пространства, Борис Марков е организационен координатор на инициативата. Здравейте, г-н Марков.

 

Борис Марков: Добро утро.

 

Водеща: Една от паралелните сюжетни линии, които вървяха по време на информационната кампания за референдума за ядрената енергетика, беше по-добре да бяхме направили референдум за тютюнопушенето, така че стартирате, можем да кажем, от по-добри изходни позиции. Фактът, че темата е по-лична и по-малко експертна, гарантира ли по-високо гражданско участие в един такъв референдум?

 

Б. Марков: Да, ние считаме, че точно това ...(техн. прекъсване - бел.ред.)... по-високо участие - хората да бъдат питани по въпроси, по които са компетентни, и по въпроси, които пряко ще се отразят на начина им на живот. Това са двете неща, които искаме да демонстрираме от СДС.

 

Водеща: Въпросът формулиран ли е вече окончателно, така както си представяте, че трябва да бъде зададен на хората?

 

Б. Марков: Да, ако желаете, мога да го цитирам.

 

Водеща: Слушаме.

 

Б. Марков: Да бъде ли премахната пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

 

Водеща: Как гледате на риска въпросът, по който, под който ще събирате подписи да се окаже различен от въпроса, който ще бъде зададен на съответния референдум, когато и ако се проведе?

 

Б. Марков: Разбира се, съществува тази възможност, но всичко това ще бъде открито пред обществото, така че, ако някой вътре в парламента, защото знаете, че след събирането на подписката тя трябва да влезе в парламента за формулиране на окончателния въпрос, си позволи да смени драстично смисъла на въпроса, това ще бъде пред цялото общество, така че хората ще видят кой и защо го прави. Но смисълът на този въпрос е реално да бъде направена една голяма информационна кампания за и против пълната забрана, така че да бъде взето информирано решение къде е златната среда, тоест как точно трябва да продължи напред решаването на този въпрос, за да бъде балансирана позицията между ресторантьори, хотелиери, които твърдят, че губят своята клиентела, и между здравето на нацията, хора, които искат да го запазят.

 

Водеща: Всъщност, предполагам, че сте проследили, възможността за манипулация на въпроса беше аргумент, с който самите протестиращи срещу забраната за пушене на обществени места в петък се обявиха против референдум по темата.

 

Б. Марков: Аз първо две уточнения искам да направя. Те бяха категорично против референдума на последния си митинг или протест, ако мога да кажа, в петък, голяма част от тях са, вече изразиха позиции, че категорично референдумът е начинът да бъде решен този въпрос, така че там виждаме една еволюция на позицията.

 

Водеща: Тоест преосмислиха, в рамките на ден преосмислиха позицията си.

 

Б. Марков: Да, защото от СДС подходихме не да узурпираме или да експлоатираме темата политически, до последно, както се очакваше от една, бих нарекъл, традиционна или стандартна политическа сила в България, а мисля, че те разбират все повече смисъла на инициативата, която правим. А той е въпросът наистина да бъде решен от гражданите, тази тема да бъде извадена от политическото говорене, защото ще ви кажа следните аргументи. Това дали ще има пълна забрана, или няма да има, не може да зависи от сутрешното настроение на даден министър. Тази забрана как, в каква степен трябва да бъде въведена, трябва да бъде решено от хората и да бъде трайно решението. Има голяма опасност темата за тютюнопушенето да се превърне в "Белене" 2 и България да влезе в един период, в който през година, година и половина да сменя тотално своя закон, защото, съгласете се, лобитата цигарените и здравните са не по-малко слаби от ядрените и виждаме какво се случи с "Белене", повече от 30 години...

 

Водеща: А СДС къде се позиционира в темата за тютюнопушенето? За или против?

 

Б. Марков: СДС се позиционира като организатор на този референдум и ние ще дадем трибуна както на едната страна, така и на другата. Нашата цел е да направим огромна информационна кампания, а хората да решат, като ви обещавам, че темата няма да бъде експлоатирана политически. Точно обратното, искаме да я извадим от политическото говорене, защото много зачестиха случаите в зависимост от аудиторията, пред която се говори, да се защитава едната или другата теза от едни и същи политически личности. На среща с пациентски организации се обещава как пълната забрана ще бъде запазена, на среща с хотелиери и ресторантьори от същите политически личности се обяснява как на първия ден след изборите ще бъде премахната, изобщо това лицемерие трябва да бъде спряно.

 

Водеща: Тоест не говорим за риск от политическа употреба на темата, а говорим за ползи от политическа експлоатация на темата.

 

Б. Марков: Аз няма да отрека, че СДС ще има своята политическа полза от организирането на този референдум. Въпросът е темата да не бъде обсебвана. Както сами ще видите, нито в подписката, нито в рекламните материали ние спекулираме с марката СДС, дори няма да я видите. Това е и позиционирането на СДС, въпросът да бъде...

 

Водеща: Оставате на идеята за провеждане на референдума заедно с изборите?

 

Б. Марков: Да, категорично, защото считаме, че така биха били спестени средства.

 

Водеща: На структурите на СДС по места ли ще разчитате за събиране на подписи?

 

Б. Марков: Днес е денят, в който почваме да събираме подписката. В повече от 206, ако не греша, структури ще започне събирането на подписката, като до края на седмицата ще бъдат разгърнати и мрежата от публични места, в които ще се събира, в центровете на градовете и...

 

Водеща: Доколкото активното участие на местните сини структури в събирането на подписи ще ви даде ясна представа за организационното състояние на СДС в страната, пък и за евентуалната електорална подкрепа?

 

Б. Марков: Тук в много голяма степен виждате едната от скритите ползи. Да, СДС наистина ще види своите възможности като организация, тъй като към момента ние сме третата или четвъртата партия по големина със своите структури, а в събирането на тези подписи ще видим и реално, така, желанието на хората в каква степен да се включат в една такава подобна инициатива. Но пак ви казвам, ролята на СДС е да организира референдума, а не да го експлоатира политически.

 

Водеща: Сложили ли сте си краен срок, до който смятате, че ще сте събрали необходимия брой подписи?

 

Б. Марков: Срокът, който сме си сложили, е законовият. Това е тримесечен срок. Дори и при по-бързо събиране на подписите едва ли ние ще внесем подписката по-рано. По-скоро искаме максимален брой граждани да бъдат запознати.

 

Водеща: Внасянето на тази подписка, която съберете след три месеца, в това или в следващо Народно събрание я виждате?

 

Б. Марков: Не, ние имаме законов срок, който е тримесечен, в който трябва да се събере подписката и да я внесем в Народното събрание, това е законът. С писмо информирахме за инициативния комитет председателя на Народното събрание и днес, от 4-и, е срокът, в който тече, всъщност тече тримесечният срок, в който ние трябва да съберем подписката и да я депозираме в Народното събрание.

 

Водеща: Смятате, че достатъчно акуратно ще се организирате и ще спазите всички срокове, така че референдумът да може да се проведе заедно с предстоящите парламентарни избори?

 

Б. Марков: Разбира се, че съм убеден в това. Все пак СДС е третата или четвъртата по големина партия със своите структури, що се отнася до структурите.

 

Водеща: Борис Марков.


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...

thumb 29.11.2012

Борис Марков: Ще издигнем к...

Интервю на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков за ...