thumb

Честит Ден на независимостта!

Да помним и да надграждаме тези свещени за нашата история моменти

thumb

СДС издигна Елеонора Николова за кмет на Русе

В Две могили синята партия издига Драгомир Драганов

thumb

Христо Апостолов: Образователната инфраструктура ще бъде приоритет и през следващия мандат

Много често гражданите забравят какво е било и какво е в момента, но считам, че столицата се развива в много правилна...

Пресконференции

Истината за високите цени на тока са в добавката „Кунева”, „Костов" и „Станишев”

12.02.2013

Insert full size

Необходимо е да се знае истината за формирането на високите цени на електроенергията, заради които българските граждани протестират справедливо. За да се реши един проблем първо трябва да се каже цялата истина за него и кои са отговорните лица за това, заяви на пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС председателят на синята партия Емил Кабаиванов. Той обясни, че 40% от сметките, които плащат всички е за реално консумирана електроенергия, а останалите 60% трябва да се разделят на три компонента: такса за достъп до електропреносната мрежа, добавка за активна енергия и добавка за зелена енергия. Кабаиванов подчерта, че хората трябва да знаят различните добавки във фактурите, които получават на кого се дължат, за да знаят и кого да държат отговорен, когато отидат да гласуват. Има задълбочаване на проблемите като всяко управление е оставило своя белег. Таксата пренос и достъп до електропреносната мрежа бе приета от кабинета на Симеон Сакскобургготски, като в тази връзка не мога да не спомена имената на министър Ковачев, на вицепремиера Шулева и на сегашния лидер на партия „България на гражданите” г-жа Кунева като част от кабинета, обясни синият лидер. Той обърна внимание, че добрата световна практика показва, че тази такса се поема от електроразпределителните дружества, но в България кабинета на Сакскобурготски е взел решение тя да бъде плащана от всички граждани. За добавката активна енергия отпечатък носи кабинета на г-н Костов, като става въпрос за дългосрочните договори на ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 за изкупуване на електроенергия на фиксирана цена. И не на последно място добавката за зелена енергия, която е принос на правителството на Станишев и изключително високите цени, на които бяха сключени договорите за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, бе категоричен синият лидер. По думите му всичко това има сериозен отпечатък върху сметките за електроенергия, които се плащат днес.

Емил Кабаиванов попита какво прави днешният кабинет. Той припомни, че през есента на миналата година бяха намалени цените на изкупуваната електроенергия от възобновяеми източници, като това е стъпка в правилната посока, но за тези три години управление правителството не е решило другите проблеми, а именно трите добавки: добавката „КУНЕВА” за пренос и достъп до електропреносната мрежа; добавката КОСТОВ” за активна енергия и добавката „СТАНИШЕВ” за зелена енергия. Според нас няма универсално решение на проблема с цените на електроенергията, но ние настояваме пред управляващото мнозинство за следното: изнасяне на истинските факти и кой носи отговорност; ДКЕВР да бъде реален регулатор, а не наблюдател на тези проблеми и през следващия месец да се излезе с реални мерки за решаване на тези проблеми, каза в заключение синият лидер. 

 

Insert full size


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 13.06.2016

Емил Кабаиванов: Туристиче...

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово, в интервю за Радио "Фо...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 01.10.2015

Водосвет по случай християн...

Днес от 18.00 часа в НЧ „Васил Левски – 1861 г.” ще бъде официалнот...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 24.06.2013

СДС призовава да се участва...

Председателят на СДС Емил Кабаиванов, Гл.Секретар К. Арабаджиев и м...