СДС изпрати жалба до ВАС във връзка с решението на ЦИК за представителството на партиите от Синята коалиция

21.03.2013

Insert full size

„Ние, четири от партиите, участвали в Синята коалиция – Съюз на демократичните сили, ПП Обединени земеделци, РДПБ и БСДП, подадохме жалба до Върховния административен съд, който да реши казуса с представителството на партиите от Синята коалиция.” Това заяви на извънредна пресконференция на новия Съюз на демократичните сили, формиран от десните партии, д-р Емил Кабаиванов, председател на СДС. Жалбата до ВАС е следствие от решението на ЦИК Мартин Димитров и Иван Костов да продължават да представляват Синята коалиция.

„Господата Костов и Димитров продължават да приватизират политическия субект Синя коалиция. Ние се надявахме, че ЦИК в съответствие със закона и справедливо ще реши този казус, но тя избяга от тази отговорност,” подчерта синият лидер. Той изрази увереност, че ВАС на свой ред ще се произнесе справедливо по казуса. Емил Кабаиванов бе категоричен, че отново се прави опит за подмяна на вота на избирателите и случващото се е част от задкулисни сделки, в които Съюзът на демократичните сили отказва да участва и ще предприеме всички, разрешени от закона действия, за да ги предотврати.

Insert full size

Лидерът на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева също отбеляза, че господата Костов и Димитров узурпират и на практика подменят представителството на земеделците и демократите в изборните комисии. Тя 

поясни, че в състава на Синята коалиция влизат 5 партии, които заедно са формирали този политически проект през 2009 г. „Ако г-н Костов представлява поне една партия от Синята коалиция, то кого представлява Мартин Димитров? Той не представлява нито СДС, нито Обединени земеделци, нито радикалдемократи, нито социалдемократи. Ставаме свидетели на манипулативна игра, на подмяна на идентичност и на фалшиво представителство в демократичното пространство,” бе категорична Ставрева.

Тя съобщи, че четирите партии ще поискат среща със служебния премиер Марин Райков, който като министър-председател не трябва да допуска подмяна на политическото представителство и пое ангажимент за организирането и провеждането на честни избори.

Insert full size

 

Председателят на РДПБ Захари Петров подчерта, че решението на ЦИК показва нежелание да се влезе в същността на проблема. Според него не е морално и законно един човек да узурпира съюз от демократични партии с над 100-годишна история.

 

 

 


 

Insert full size

 

Лидерът на БСДП Йордан Нихризов отбеляза, че желанието на четирите партии е Съюза на демократичните сили да се изпълни с ново съдържание и да се подходи с честност и откритост пред хората.

 

 

 


Tags: СДС, Емил Кабаиванов, Петя Ставрева, Йордан Нихризов, Захари Петров

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"