Любен Петров, СДС: Трябва да ориентираме законите към стартиране и правене на лесен бизнес в България

18.04.2013

Insert thumbЗа приоритетите в програмата на коалиция Съюз на демократичните сили в икономическата сфера Агенция „Фокус” разговаря с Любен Петров, водач на листата на СДС в 14 МИР Перник и в 23 МИР София.

Фокус: Г-н Петров какви са приоритетите в програмата на СДС в икономическата политика?
Любен Петров: За СДС и за мен като водач на листа в най-седесарския район на София 23 – МИР икономиката е в основата на спасението на България от тази криза. В България трябва да създадем среда за конкурентна българска икономика, която да е конкурентна и на европейските държави, и на световните икономики. Няма как ние да искаме да привлечем инвестиции, ако условията не са по-добри, по-сигурни, гарантирани за правене на бизнес. Бизнесът отива там, където има най-добри условия. Трябва да върнем доверието в системата, доверието в бизнеса. Трябва да ориентираме икономиката, както и законите и процедурите, към правене на лесен бизнес, стартиране на малки и средни фирми, както и да създадем условия в страната да дойдат големи инвеститори. Необходимо е да се стимулират и българските фирми, за да могат да станат сериозни предприятия, експортно-ориентирани. Трябва да се стимулира внедряването на иновационни технологии. Все повече навлиза икономиката на знанието. Като малка, но възлова за Балканите и Европа държава, ние трябва да сме модерни и конкурентноспособни.
Фокус: Кое е важно за СДС в данъчната политика?
Любен Петров: Важно е да се запази плоският данък, като гаранция за ясни, точни процедури, с което да се избегне изкривяване в икономиката. Някои партии, които претендират, че са десни, започват да дават някакви варианти на плоския данък, което ще доведе до изкривяване и до поредното влизане на някои фирми в сивата икономиката. Необходими са по-ясни и изчистени процедури навсякъде. Например – подмяната на предназначението на търговските обекти е свързано с хиляда бюрократични процедури, тичане по сто инстанции за събиране на всички документи. Това в условия на криза води до бюрократични пречки за малкия и среден бизнес и вместо той да се занимава с откриване на работни места, той се занимава с бюрокрация. Дай Боже електронното правителство да влезе в максимално кратки срокове. Трябва да имаме навсякъде и електронни общини, които да са в единна интегрирана система. Надявам се с участието на СДС в 42-ото Народно събрание да бъдем гарант за честно управление, европейските средства, които влизат в България, да се използват практически, да бъдат насочени в услуга на бизнеса, образованието и на всички сфери на икономическия живот.
Корпоративният данък също трябва да бъде запазен в рамките на 10%. За едноличните търговци данъкът също трябва да стане 10%. Едноличният търговец гарантира своя бизнес с цялото си имущество и той не може да бъде ощетен спрямо другия търговец. Даже при него гаранциите са още по-големи, отколкото при един търговец, който е регистриран като ООД.
Европейските фондове не трябва да бъдат смятани за панацея. Много малка част от тях са част от българската икономика. Ако искаме българската икономика да заработи, трябва да насочим усилия и към малкия и среден бизнес, и към едрия бизнес в България. Например, ако 200 000 малки предприятия назначат само по един служител, безработицата ще се намали с 200 000 души.
Фокус: Как може да стане това?
Любен Петров: Като им създадем по-добри условия. Ако им гарантираме, че когато търговските договори влязат в съда поради някаква неразбория, няма да си губят времето да висят по съдилищата с години. По този начин избягваме и част от междуфирмената задлъжнялост, която е огромен проблем в момента.
Фокус: Кои са първите мерки в икономиката, които трябва да бъдат взети?
Любен Петров: По най-бързия начин трябва да заработи електронното правителство. След това трябва максимално да се облекчат всички процедури и режими в икономиката. Третото е – преминаване от регистрационни и лицензионни режими към уведомителни режими. Трябва да има набор от документи и всеки да знае какво трябва да изпълни, за да може да стартира собствен бизнес. Документите да се подават само в една инстанция, която след това да разпраща по останалите инстанции. Така няма да е необходимо стартиращите бизнес да тичат и да се молят на един или на друг чиновник. В почти всички сектори има разписани правила, просто трябва да бъдат опростени и улеснени. Решението не трябва да зависи от личната воля на съответния чиновник, а от съответната процедура и закон.
Фокус: Какви действия трябва да се предприемат срещу монополите?
Любен Петров: Трябва да се работи за тотално разбиване на монополите във всички сфери – не само в енергетиката. Трябва да се сложи ред в енергетиката, където е тотален хаос. Сега виждаме, че служебният министър се опитва да вземе мерки, нека му пожелаем успех да направи първите стъпки, които следващото правителство да продължи, за да се сложи ред в сферата.
Другият монопол, който трябва да се разбие, е в здравеопазването и това е НЗОК. Търсят се над 100 млн. лв. и никой не знае къде са. Това е пълно безумие - в 21-и век никой да не знае къде са парите за здравеопазване. Това трябва веднъж завинаги да се сложи на масата и да се знае къде отива всеки лев на българина за здравеопазване.
Фокус: Как могат да се привлекат чуждестранни инвеститори в страната?
Любен Петров: Трябва да върнем доверието в бизнес средата. Българското законодателство трябва да бъде ясно и да гарантира, че сериозните капитали, които ще влязат в България, ще са защитени и няма да бъдат гледани едностранчиво от българския съд. Там мерките ще са и чрез съдебната система, и чрез ясни правила и процедури, разписани в законите. В Закона за обществените поръчки има доста изкривявания, независимо, че бяха коригирани доста правила и процедури. Там могат да се предприемат промени, за да можем да насърчим сериозни западни инвеститори да участват в българските обществени поръчки.
Фокус: Каква е позицията на СДС по отношение на Валутния борд?
Любен Петров: Валутният борд отдавна е изиграл своята роля. Ако СДС има мнозинство в следващото Народно събрание, сами трябва да го свалим. Проблемът е, че в момента средата е толкова непредвидима, че има риск свалянето на Валутния борд да доведе до появата на спекуланти, които да съсипят доверието в България. По-добре е да подготвим условията за влизането на страната в Еврозоната, което е един период от поне 5 години. Независимо, че Еврозоната има сериозни проблеми, това не пречи България да се готви за влизането. Когато дойде моментът, в който Еврозоната ще се е стабилизирала, ние ще вземем решение. България като икономика трябва да си е стъпила на краката, за да може да сме готови и за едното решение, и за другото. Валутният борд трябва да бъде премахнат, когато му дойде времето – най-рано след влизане в Еврозоната. Няма как да стане преди това. Технологично Валутният борд не може да продължи да съществува, ако България влезе в Еврозоната.
Екатерина ПАНОВА


Tags: Любен Петров

Още по темата

thumb 17.12.2015

Любен Петров: Емоцията покр...

Емоцията, която беше покрай промените в Конституцията, трябва да от...

thumb 04.11.2015

Любен Петров: Може да има п...

Интервю на зам.-председателя на СДС Любен Петров за вестник "Станда...

thumb 12.05.2015

Зам.-министър Любен Петров:...

Индонезия е една от най-големите държави в региона и реално след Ки...

thumb 11.08.2014

Любен Петров: Популярен и б...

Интервю на зам-председателя на СДС Любен Петров за вестник "Стандарт"

thumb 11.05.2013

Президентът и ЦИК трябва да...

Председателите на СДС, Обединени земеделци, движение Гергьовден и в...

thumb 09.05.2013

СДС отбеляза Деня на Европа...

Представители на СДС и Обединените Съюзи на пострадалите от комунис...

thumb 03.05.2013

Любен Петров: СДС – гарант ...

Ние не раздаваме празни обещания, а предлагаме мерки, които ще напр...

thumb 27.04.2013

Жельо Желев: Добрите неща, ...

По покана на председателя на СДС Емил Кабаиванов първият демократич...

thumb 26.04.2013

Любен Петров, СДС: Ще запаз...

Любен Петров ,кандидат за депутат от СДС в 23 МИР в София и в Перни...

thumb 21.04.2013

От СДС настояват за намаляв...

Подкрепа за българския производител - това обещаха водачите на трит...