Емил Кабаиванов: СДС започна да живее своя собствен живот, като съюз с десни и десноцентристки формации

24.04.2013

Insert thumbЕмил Кабаиванов-лидер на СДС в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Г-н Кабаиванов, трудно ли е изкачването по стълбите към новото "синьо начало"?
Емил Кабаиванов: Когато СДС започна преди година да възстановява своята физиономия на истинска, автентична десноцентристка формация, ние знаехме, че няма да бъде лесно. Иска време, много срещи с хората, убедителни тези и най-вече да говорим честно това, което мислим и това, което можем да направим като политическа формация.
Водещ: Как преминават срещите ви с хората в страната?
Емил Кабаиванов: Аз съм обнадежден от това, че на нашите срещи първо се събират хора. С изключение на първите две големи партии – ГЕРБ и БСП, никой друг не може да събере толкова хора на площад или салон, както правим ние. Другото, което ми дава много сериозни надежди, е, че сред хората, които идват на нашите предизборни срещи, има много млади и активни хора, което значи, че третата вълна в СДС вече идва.
Водещ: В Кюстендил преди два дни заявихте, че трябва да се говори повече за това как да излезем от кризата, но освен да се говори, трябва и да се действа. Какво е предложението на СДС? Как ще се борите с икономическата криза?
Емил Кабаиванов: Няма едно-единствено универсално лекарство, което може да реши проблемите с кризата, но трябва да се направят няколко решителни стъпки, за да заработи българската икономика. Държавата има сериозния ангажимент и отговорност в няколко посоки. На първо място, да даде възможност на тези, които искат сега да правят бизнес, независимо дали в областта на земеделието, търговията или да започнат производство, при облекчени условия да получат кредитиране. Да се промени Законът за обществените поръчки, който да даде равен старт на всички участници, защото практиката през последните години е едни и същи мощни фирми да печелят и 80% от българския бизнес да не може да достигне до парите от европейските програми. Държавата и общините в момента дължат не по-малко от 400 милиона лева на българския бизнес. Трябва да бъдат разплатени, за да може хората да си вземат заплатите и да намалее междуфирмената задлъжнялост. И още нещо – държавата трябва да приеме законодателство в следващия парламент, което да гарантира например, че в големите хранителни вериги поне 50% от стоките ще бъдат българско производство.
Водещ: Как може да бъде изградена държава с конкурентна икономика, развити региони, европейско качество на живот, за което говорят всички партии и коалиции по време на предизборната кампания?
Емил Кабаиванов: Трябва да се промени функционирането на държавните институции. Процесите през зимата дадоха ясен сигнал, че държавните институции не могат да функционират и не трябва да функционират по този начин, по който го правят до момента, вече 23 години. Дадоха сигнал, че хора, които са участвали в провалени управления, депутати по четири, пет и шест мандата не трябва да бъдат отново кандидати за народното доверие. Искам да ви кажа, че сред нашите кандидати за народни представители няма нито един такъв, защото не е морално да си бил шест мандата в парламента и сега отново да даваш рецепти как България да излезе от кризата. Ако си могъл да го направиш, имал си достатъчно време.
Водещ: На какво разчитате на изборите? Социологическите проучвания не отчитат много насърчителни тенденции за „Синята партия”.
Емил Кабаиванов: Ако някой може да си сложи ръката на сърцето и да каже, че една или друга социология отразява действителния рейтинг на партиите, то той би бил много смел и не виждам такъв човек. Разчитам на подкрепата на хората, които искат България да се модернизира, и искат това да бъде направено от чисти хора с чисти помисли, които са нови за политиката, но същевременно застават със своите автобиографии, успешни, във всяка област, в която са работили и са специализирали, и с ясни стъпки в посока на излизане от кризата.
Водещ: Имаме още време до изборния ден. Как могат да бъдат предотвратени възможните манипулации на вота на 12 май?
Емил Кабаиванов: Прави Ви впечатление сигурно, както и на всички, че тази кампания на повърхността е общо-взето вяла. Уж сме в кампания, а пък същевременно някак си това, като че ли, не се усеща, ако не се следят телевизионните изяви и това, което върви като интервюта. Но след това, което стана, се усеща шумоленето на парите – ето това е най-страшно. В момента някои са приготвили пари да осигуряват по една минимална заплата на агитатори, на застъпници и т.н. Трябва да стане ясно, че истинските избори се правят от идеи, програми и убеждения и с чисти личности, пак повтарям – чисти личности. Ако някой си мисли, че може с пари да спечели изборите, теоретично е възможно, но той ще се провали още в първите месеци от управлението.
Водещ: Тази „вяла” предизборна кампания, която тече в момента, не ни гарантира по никакъв начин честни избори на 12 май?
Емил Кабаиванов: Точно така. Това ме притеснява, защото не виждам сблъсък на идеи, а виждам сцени, концерти. От другата страна – обещания за 250 000 работни места, които по никакъв начин не са аргументирани как ще бъдат разкрити. Ляв популизъм от страна на „Атака” – 1000 лева заплата, 500 лева пенсия. Да, аз искам не 1000, искам 5000 лева заплата – въпросът е как това ще стане за четири години.
Водещ: Защо десните избиратели, които се колебаят на кого да дадат гласа си, да се доверят на СДС, г-н Кабаиванов?
Емил Кабаиванов: Защото ние започнахме една битка за дясното преди една година, изчиствайки се от всички лица, които са свързани с приватизацията, със стари управления. А нови неща, добри неща се правят от чисти и от нови хора. Пак ще повторя – не може да си бил шеф, депутат, и сега отново да даваш рецепти как да вдигнем България на крака. Не е морално и такива хора не трябва да бъдат подкрепяни. СДС започна да живее своя собствен живот, като съюз с десни и десноцентристки формации. Ще разширяваме нашия съюз, за да печелим повече привърженици, за да има истински десноцентристки стабилен съюз в следващия парламент, който да бъде двигател на така желаните от мнозинството български граждани промени.
Водещ: Защо е важно да отидем до урните на 12 май?
Емил Кабаиванов: Защото нашият глас ще определи развитието на България. Ако някой си мисли, че като стои вкъщи и наблюдава изборите, после ще може да критикува този или онзи, ако не е дал гласа си за изборите, той няма морално право да го прави.
Цветелина ПИШИКОВА


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews