Борис Марков: Във всички листи на СДС няма его, лични проекции и няма ДС

28.04.2013

Insert thumbИнтервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Седмицата"

 

Водещ Кирил Вълчев: Продължаваме с коалиция Съюз на демократичните сили, бюлетина номер 10 - Борис Марков. Той е председател на националния предизборен щаб на СДС. Здравейте, г-н Марков.

 

Борис Марков: Здравейте и на вас, и на слушателите.

 

Водещ: Осми в листата в Благоевград, това е последен.

 

Б. Марков: Последен в листата в Благоевград.

 

Водещ: И посланието какво е, че ще вкарате осем от Благоевград?

 

Б. Марков: Посланието е, че във всички листи на СДС няма его и лични проекции, няма ДС и няма свещени крави, които трябва да бъдат възпроизведени като депутати.

 

Водещ: Икономист, завършил стопанско управление, специализирал управление и анализ на финансовите потоци и проектен мениджмънт във Франция, член на СДС от 2001, началник на кабинета на председателя на СДС 2008-2009. На 5 юни 2012 националният съвет на СДС избра Борис Марков за временен председател на партията.

 

Б. Марков: До вписването на сегашния председател д-р Емил Кабаиванов.

 

Водещ:  Така, по въпросите за "Сигурни в България".

 

Б. Марков: Давайте.

 

Водещ: Вие коя теза поставяте на първо място - хора на високи позиции в държавата помагат на престъпници или престъпници компрометират хора на високи позиции в държавата с такива обвинения?

 

Б. Марков: И двете, но по-скоро второто.

 

Водещ: Вие сте първият, който казва това.

 

Б. Марков: Аз не съм дошъл да ви излъжа, за да ни харесат, аз съм дошъл от името на СДС да говоря откровено, за да могат да преценят слушателите.

 

Водещ: Тогава тази теза изисква обяснение. Кои престъпници? Как изглеждат скандалите от седмицата през призмата на това ваше разбиране, че престъпници компрометират хора на високи позиции с обвинения, че помагат на престъпници?

 

Б. Марков: Ще бъда максимално откровен и ще ви го кажа кристално ясно. Когато човек на високи етажи във властта извърши престъпление, той за мен на първо място е престъпник, а не човек от висшите етажи на властта. Разберете, в момента на извършването на акта вече нашият поглед към този човек е различен. В този смисъл един човек, който е министър и се е забъркал в каши, и както казва народът, се е омазал до уши и има дела срещу него, и има аргументи, и той влиза в съд, той за мен, на първо място, вече е престъпник, а след това политик на високи етажи.

 

Водещ: За кой министър говорите, защото на тези...

 

Б. Марков: Хайде да говорим тогава конкретно.

 

Водещ: ...условия... Да, значи...

 

Б. Марков: Аз съм шокиран от това, което се случва последния ден, така, последните два дни, и го казвам открито. Няма как мелодрамата на Мирослав Найденов да го превърне в положителен герой. Няма как. Тръгна се с един анонс, че службите са подслушвали, а се оказа,

че той самият е бил с микрофончето и е...

 

Водещ: А, чакайте малко, това пък е също теза, която няма  доказателства. Понеже Мая Манолова в началото казваше – Цветанов е подслушал тримата - Кокинов, Найденов и...

 

Б. Марков: Затова...

 

Водещ: ...сега вие казвате - Найденов ги подслушал...

 

Б. Марков: Секунда, секунда, секунда...

 

Водещ: Никой не знае кой, може да е права Мая Манолова.

 

Б. Марков: Не казвам, че е подслушвал, не казвам, че е подслушвал. Много логично ми звучи някак си той да е записал разговора. Много логично и ще ви дам следната логика. Двама души се срещат и тече запис, единият си тръгва, единият остава и идва трети човек, и записът продължава. Няма как да е някой от другите двама този, който е записвал. И ще ви дам една много проста аргументация. Когато три години си вършил безобразия, когато 12 пъти ти е искана оставката, когато има три дела срещу неизвестен извършител, но на всички е ясно, че се разследва срещу теб, когато ние от СДС сезирахме всички възможни институции да вземат отношение към дейността на министър Мирослав Найденов, той просто в края на мандата си е направил един опит да си подсигури аргументи, за да запази бъдещето си.

 

Водещ: А кое е по-укоримо - фактът на незаконното подслушване или съдържанието на незаконно подслушваните разговори?

 

Б. Марков: И двете, и двете.

 

Водещ: Да, но...

 

Б. Марков: И те във всяка... не могат да бъдат разгледани...

 

Водещ: Общо взето, преди вас всички казаха - ами, да, няма значение обаче, че е незаконно, ние разбрахме страшни работи, така че хубаво даже, че са се записали. Това беше тезата на...

 

Б. Марков: Аз искам да си говорим честно. Ако няма незаконно подслушване, няма да изпаднем във втората хипотеза. Те в момента го казват емоционално, защото наистина това, което се чува в разговорите, е притеснително. Наистина много притеснително. Но съгласете се, че ако подслушването или разрешаването на подслушването, а не такива частни записи, които да спасяват собствения задник на един министър, ако има ясен регламент, почиващ на принципи, а не преценка кой да се подслушва, ако има ясен регламент и той се спазва, няма да изпадаме в хипотезата незаконно подслушване. Едното е следствие на другото. Много е хубаво сега да кажеш емоционално пред избирателите - това, което се чува, е по-важно, няма значение кой го е записал. Ние от СДС сме за ред и закон. И когато има законов ред, почиващ на принципи, няма да изпадаме в другата хипотеза. Не съм тук, за да се харесаме на всяка цена. Аз съм тук, за да обясня гледната точка на Съюза на демократичните сили.

 

Водещ: Трябва ли след всяко приключване на подслушване подслушваният да научи, че е бил обект на използване на СРС?

 

Б. Марков: Да, да научава, че е бил обект на СРС, и не съдържанието на СРС-то. Той трябва да бъде уведомен, че е бил такъв обект и че съответно материалите не са...

 

Водещ: Са унищожени, да...

 

Б. Марков: Са унищожени по законовия ред.

 

Водещ: ...а другият начин да научи е, като го обвинят, нали, и той...

 

Б. Марков: Да, и това е много силен инструмент за контрол на използването на СРС. И съм шокиран, че тази сутрин се изказаха от политически формации, които, така, имат много претенции да сложат ред в държавата, а се плъзнаха по популизма. Да не бъдат, защото щели да научават престъпниците. Вижте, престъпници са от момента, в който всички български граждани, съдът се произнесе за нас.

 

Водещ: Към кой орган да бъде службата, която подслушва?

 

Б. Марков: Самостоятелен орган, но не...

 

Водещ: Агенция.

 

Б. Марков: Самостоятелна агенция.

 

Водещ: Така.

 

Б. Марков: Но не подчинена на парламента или само на една институция...

 

Водещ: А на кой?

 

Б. Марков: Би трябвало да има няколко стъпки на контрол от различни институции.

 

Водещ: Парламент, Министерски съвет, президент.

 

Б. Марков: Примерно.

 

Водещ: Така. Трябва ли специалните служби да имат достъп до електронните комуникации на хората в реално време?

 

Б. Марков: СДС казва - категорично не. Категорично не. Не може до такава степен да се бърка в душата на хората. Ние сме свободни хора и не може всичките действия на органите да излизат от презумпцията, че...

 

Водещ: Да, ама ФБР казва, г-н Марков, ФБР казва - ние как да хванем, че някой ще сложи бомба на маратона в Бостън, ако не можем в реално време да следим скайпа му, да следим какви имейли си пише.

 

Б. Марков: Горкото ФБР, ако единственият начин да разбере за атентата в Бостън е, ако влезе в електронната комуникация. Сигурен съм, че има и други начини да бъдат пресети рискови хора, които биха участвали, но да се влезе в личното пространство и да не може човек да напише на приятел и да сподели мисли - било то за управление, било то за каквото и да било, на другия край на света, да му каже какво се случва примерно в България, и да знае, че е обект на следене, в този "Биг брадър" ние от СДС не желаем...

 

Водещ: Трябва ли на България нова конституция?

 

Б. Марков: Категорично да. Не прибързано, не забавяно, пише го в програмата, до две години цялостен проект за нова конституция и свикване на Велико народно събрание.

 

Водещ: Подкрепяте ли пряк избори на съдии и прокурори?

 

Б. Марков: До определено ниво да, категорично.

 

Водещ: Какво значи сега ниво?

 

Б. Марков: Градски, окръжен, но не главен прокурор. Логиката е следната. Това е свързано и с начина, по който ще бъдат избирани. Единственият начин за спиране на купуването на гласове е електронното гласуване и по-специално в частта си машинно. Така се дава възможност на хората да се изказват по много въпроси. И ако се въведе пряк избор на прокурори до определено ниво, например градски, самата система от прокурори, самата, самите прокурори ще бъдат пресети от обществото. Но за избор на главен прокурор се иска много по-задълбочен анализ, отколкото емоцията на хората.

 

Водещ: Подкрепяте ли преместване на прокуратурата в изпълнителната власт?

 

Б. Марков: На този етап не.

 

Водещ: Нужна ли е промяна във Висшия съдебен съвет?

 

Б. Марков: Да.

 

Водещ: Каква?

 

Б. Марков: И в партийните квоти, и в начина, по който се избира. Може би...

 

Водещ: Не, не, дайте първото, най-важното.

Б. Марков: Партийните квоти.

 

Водещ: Тоест да няма парламентарна квота.

 

Б. Марков: Парламентарната квота да бъде избирана с по-голямо мнозинство.

 

Водещ: Тя и в момента е с...

 

Б. Марков: Още по-голямо. Да се търси консенсус, за да сме сигурни кои пращаме там. И това, което казаха вече и другите гости – разделение на прокурори и на съдии.

 

Водещ: Най-голямата пречка пред ускоряването на съдебните процеси?

 

Б. Марков: Мотивацията на служителите в цялата съдебна система и администрирането на процесите.

 

Водещ: Ще продължи ли да работи БОРКОР при ваше управление?

 

Б. Марков: Не. Има достатъчно институции в България, които се занимават с престъпността. Те просто трябва да имат ясни правила и системи за начина на взимане на решения на база принципи, а не на база преценки.

 

Водещ: Трябва ли да се разширят възможностите за защита на собствеността с оръжие?

 

Б. Марков: Категорично. Дори СДС е партията и коалицията, която внесе в този парламент поправки на Наказателния кодекс в тази посока.

 

Водещ: Тоест ако някой бяга в имота ти, ще го застреляш ли?

 

Б. Марков: Тоест, ще ви дам, да, тоест ще ви дам аз още по-шокиращите данни. Когато двама души на село, давам ви един наистина такъв силен пример, гледат примерно една крава баба и дядо, тя си има име, тя им е като дете и тя ги изхранва. Млякото, което дава тази крава, е и храната, и търговският продукт, с който те живеят. И когато престъпници влязат, убият бабата, вържат дядото и откраднат кравата, това някак си не е най-хуманното действие...

 

Водещ: Да, но проблемът почва, ако дете влезе в чужда черешова градина. Гледаш силует, вадиш пушка, стреляш и викаш не видях, че е дете, мислех...

 

Б. Марков: Нека направим следната разлика. Ние сме против либерализирането на режима за даване, носене на оръжие. Той трябва да бъде много затегнат. Но правото на собственост, на неприкосновеност на собствеността е основно за СДС и няма как с полицейщина да се справим с този проблем. Хората трябва да имат право да пазят собствеността си и живота си, което касае и правото на реципрочност. То също трябва да отпадне. Нека има страх в престъпниците, а не в хората, които са собственици на имотите.

 

Водещ: Подкрепяте ли пряко сезиране на Конституционния съд от гражданите?

 

Б. Марков: Да, с едно много малко условие - при събиране на определен брой едни и същи питания, за да говорим чисто практически, за да не блокира работата на институцията.

 

Водещ: Ще намали...

 

Б. Марков: Подобен е и принципът в Щатите за въпроси към президента, по които той е длъжен да се изкаже.

 

Водещ: Ще намалите ли разрешената скорост за движение по магистралите?

 

Б. Марков: Категорично не и убедено твърдя, че тези, които казват, че само бавната скорост спасява животи, не разбират от управление на трафика.

 

Водещ: Най-важното, за да бъдат сигурни хората, че сметките им за ток, парно, вода и комуникации са коректни?

 

Б. Марков: Освен тези, които изброихте, включително и за тяхната сигурност, най-важното нещо е всичко в държавата, всички институции, всички органи да функционират на база ясни регламенти, с принципи, а не на база субективна оценка.

 

Водещ: Трябва ли да се забрани на банките да променят едностранно лихвите по вече отпуснати потребителски и жилищни кредити?

 

Б. Марков: Ще помоля за две изречения заради отговора. Не трябва да се забранява на банките, тези, които ви казват, че трябва да се забрани на банката, това е популизъм, за да се харесат отново на хората. Ако на банката бъде забранено да прави такова нещо, особено за по-дългосрочните кредити, тя ще калкулира риска в цената на кредита на получаването му, тоест тази забрана ще повиши цената на кредитите, лихвите автоматично от следващия ден.

 

Водещ: Още от самото начало ще взимаш по-скъп кредит.

 

Б. Марков:  Точно така, кредитите ще скочат нагоре веднага, в момента, в който бъде приета такава мярка, а банките трябва да бъдат ограничени на, по начина и при какви условия могат да поискат такава промяна, примерно тя да бъде фикисирана само два пъти в периода на, в срока на кредита, за да може банката също да прецени, а не при, така, една химерна заплаха за финансовата стабилност да каже имаме основание да повишим, тоест банките трябва да бъдат ограничени да не могат произволно да го правят, но ако бъдат бъдат изобщо ограничени, лихвите ще скочат.

 

Водещ: Ще преразгледа ли вашата партия, коалицията ви сделки на предишни властимащи?

 

Б. Марков: Да.

                                                

Водещ: Коя, сделка номер едно за преразглеждане?

 

Б. Марков: За да съм, така, понеже усещам и закачката, ще започнем от "Мариците".

 

Водещ: Тоест сделки от времето на...

 

Б. Марков: Още от времето на нашето управление, защото имам чувството, че ние сме длъжници чисто морално на хората.

 

Водещ: Най-важното, което трябва да се направи срещу купуването на гласове на изборите?

Б. Марков: СДС казва задължително електронно гласуване чрез изборни терминали, тоест ние да гласуваме на електронни установки.

 

Водещ: Да де, ама това ще гарантира ли пак, че няма да има покупки?

 

Б. Марков: Категорично да. Има изработени такива системи, много модерни, това гарантира много неща. Първо, серията от въпроси, по които можем да се допитваме до гражданите, става много голяма, включително и с избора на, било то на прокурори, било то провеждане на местни референдуми, на големи, по национални референдуми, свързано е с абсолютното избягване на купуването на гласове, свързано е с много по-добри...

 

Водещ: Ще продължите ли изпращането на български военни в мисии зад граница?

 

Б. Марков: Да, категорично, защото не можем да очакваме светът да е солидарен с нас, когато ние не сме солидарни с него.

 

Водещ: Най-важната военна техника, която трябва да бъде купена от България през следващия мандат?

 

Б. Марков: Цялото оборудване и екипировка на същите тези хора, които пращаме на мисии, за да се чувстват те адекватни и сигурни и да ги връщаме живи в България.

 

Водещ: И накрая - ще остане ли България в Европейския съюз и/или НАТО, ако управлява вашата партия или коалиция?

 

Б. Марков: Този въпрос...

 

Водещ: Сега, знам, че сигурно много хора се учудват защо го задавам, но...

 

Б. Марков: Този въпрос към СДС е по-скоро, защото се задава към всички. Категорично да.

 

Водещ: Не, понеже очевидно в тези 20 въпроса се виждат различията.

 

Б. Марков: Очевидно.

 

Водещ: Но да видим има ли въпрос, по който има пълно съгласие в България. Досега участниците сте пет, да, вие сте четвъртият, четири човека смятат, четири партии смятат, че България трябва да остане. Остава хората да чуят още седем.

 

Б. Марков: Тези четири партии, които се изказаха преди това, някои от тях са наблюдатели на този процес, други са били противници. СДС е партията и съюзът, който насочи България в тази посока, и това е правилното нещо.

 

Водещ: Борис Марков, СДС, бюлетина номер 10, осми в листата в Благоевград, той е председател и на националния предизборен щаб на СДС, в "Седмицата" на "Дарик" радио.


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 19.04.2013 - Добрич

Детелина Симеонова: Поемам ...

Водачът на листата на СДС в Добрички избирателен район Детелина Сим...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 11.04.2013

Представяне на кандидат-деп...

СДС тръгва на чисто в тази предизборна кампания, като обединява гра...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...