thumb

Честито на Мария Габриел!

Избрана с най-много гласове за зам.-председател на ЕНП

thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

СДС разчита на нов морал и липсата на агенти от ДС в листите

02.05.2013

Insert thumbЛидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews 

Предизборният дебат в iNews продължава с основните позиции на Съюза на демократичните сили за бъдещото управление на страната. В разгара на дебатите потърсихме лидерът на СДС Емил Кабаиванов, който представи акцентите и основните моменти, залегнали в програмата на партията.

- Коя поред политическа сила ще бъдете в парламента и целите ли се в министерски постове?

- Мястото на Съюза на демократичните сили в 42-рото Народно събрание ще бъде определено от българските избиратели на 12 май. При предизборните си срещи в различни региони на страната виждам, че хората искат промяната, както я заявиха с протестите през февруари тази година. Промяна, която да сложи край на задкулисните договорки, на икономическите и политически картели. Съюзът на демократичните сили нееднократно доказа, че е скъсал тази пъпна връв и за нас няма връщане назад. Ние не само декларираме, а и на дело започнахме на чисто.

На какво залагате в управленската си програма? Във финансовата политика, в здравеопазването, в образованието, в социалната политика?

Предимно на новия морал в политиката, на новите и необременени с моделите на прехода и отговорни лица, на хора, доказали себе си професионално, които са лидери на обществено мнение и носители на доверие. Заедно с тези личности ние настояваме незабавно да се реформират системите на здравеопазването, съдебната, административната и тази на вътрешните работи. Конкретните мерки са описани в нашата програма, но тук по-важно е да кажем, че сме подготвили различни дейности за подобряване на финасовата стабилност на обикновения човек, ограничаване на вредите, нанесени от монополите, и създаване на условия за повече българска продукция.

С коя политическа сила имате допирни точки в управленската си програма. Респективно с коя партия бихте се коалирали?

Все още е твърде рано да се говори за коалиции в следващия парламент. Изборите са след две седмици, а дотогава избирателите трябва да вземат правилното решение за кого да дадат своя глас. Сега всички партии трябва да излязат с истинските си лица, да се освободи от сенчестите лидери, за да може да се направи рационален избор. Съюзът на демократичните сили го направи, ние застанахме пред хората с нашите лица, обединени от общи идеи. Завръщането ни към съюзната форма е още един знак, че при нас лидерството е превърнато в екипност.

Предсрочните парламентарни избори бяха провокирани от протестите. Как ще отговорите на исканията на протестиращите?

На първо място ние определихме една голяма част от първите места в листите си да бъдат запълнени от гражданската квота. В Пловдив, Варна, Велико Търново, Кюстендил и на други места водят професионалисти – лекари, адвокати, успешни кметове, издигнати и подкрепени от местните хора. Наше е предложението депутатството да не се превръща в професия и затова сме дали конкретно предложение, което изисква да не се допускат кандидати, които са били два последователни мандата депутати в Народното събрание. Време е да сложим край на методите от "кръглата маса”, с които ни управляват през всичките години на прехода, затова нека прекратим домогванията на олигарсите до властта.

Кое е първото нещо, което ще направите, ако влезете във властта?

Ние сме били във властта и сме доказали, че когато времената са трудни изборът е един – Съюзът на демократичните сили. Затова на първо място трябва да разберем в какво състояние е държавата. Лесно е да предлагаш и да хвърляш обещания, които няма да как да бъдат изпълнени. В предизборната кампания се наслушахме на подобни лъжи - за стотици хиляди работни места, увеличение на заплати и пенсии, - които са без всякакви доводи и ясен поглед върху финансите на държавата.

Кои хора бихте наредили в един бъдещ кабинет с ваше участие?

Рано, много рано е да се говори за бъдещ кабинет. Само мога да кажа, че разполагаме с достатъчно можещи хора, които са се доказали в своите професии и са готови да помогнат на страната да излезе от тази икономическа и политическа криза.

При представянето на водачите на листи СДС наблегна на това, че не залага на "стари муцуни", а на нови личности без принадлежност към службите. Какъв беше водещия критерии, по който избрахте новите лица на СДС?

В края на миналата седмица излязоха и данните от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Единствената формация, която няма агенти, доносници, служители или принадлежни към ДС, е Съюзът на демократичните сили. Това потвърждава думите ни, а не както направиха други партии, като тази на г-жа Кунева. Първо заявиха, че са за нов морал, а в последствие са пуснали пипалата на Държавна сигурност в листите си. Ние сме с чист образ пред избирателите си. Изборът на лицата на СДС е един доказан професионалист, с изявено желание да подкрепи каузата на коалицията и да не е участвал в корупционни схеми и провалени управления досега.

Може ли да обясните по-точно, как смятате да отпадне понятието минимална работна заплата, което е част от предложенията на СДС залегнали в предизборната платформа?

Няколко основни са икономическите мерки, които предлагаме в програмата си. Искаме да се въведе минимална почасова ставка, за да се създадат условия за временна заетост. Но трябва да отбележа, че е много важно да има равнопоставеност на двете страни - работодател и работник, за да не се допуска експлотация. Ние предлагаме да се премахне понятието "минималната работна заплата”, като искаме да запазим минималните осигурителни прагове по браншове, така че да се гарантират осигурителните права на хората. Всички заложени мерки са взети от реалния бизнес, от малките и средните предприятия, които не само се задъхват, а са направо смазани от ограничителните режими и бюрократичните процедури, определени от държавата.

 

 


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 30.04.2013

Емил Кабаиванов: В СДС са в...

По-малко от две седмици остават до изборите на 12 май."Стандарт" по...