Новини от изборите

Емил Кабаиванов: Борбата с монополите в земеделието е ясно продължение на делото на Цанко Цeрковски

02.05.2013

Insert thumbЛидерът на Съюза на демократичните сили д-р Емил Кабаиванов взе участие в честването на 87-годишнина от кончината на Цанко Церковски, основоположник на Земеделския съюз и основен двигател на земеделското движение в България. Синият лидер поднесе цветя пред паметната плоча на поета в местността „Славееви гори” край родното място на твореца Бяла черква.

По инициатива на Цанко Церковски на 27 май 1899 г. се организира събор - първото събрание от селяни в село Мусина, на което се решава да бъде свикан в Плевен Учредителен конгрес за полагане основите на политическо земеделско движение. В „Селски вестник”, на 20 септември 1899 г., той обнародва своето „Възвание към българските селяни”. А  през декември 1899 г. Церковски става един от основоположниците на Българския земеделски народен съюз.

 „Името на Цанко Церковски в историята на земеделското движение в България е на особена почит, заради това, че във всяко свое дело е вложил душата и сърцето си. Той е описал по неповторим начин неволите на селските стопани, успял е да организира едно обществено движение, което и до днес защитава идеите и принципите на земеделците и се стреми към тяхното обединение. Церковски е виждал в бъдещето.”, коментира д-р Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили.

 „Една от основните задачи, която си поставяме в СДС, е да се разбият монополите във всички сфери. В земеделието има картелиране, което не само изправя малкия и среден производител пред непреодолими бариери, но и го лишава от целево финансиране чрез Европейските фондове”, каза още д-р Кабаиванов.

 И тази година земеделци от цялата страна се поклониха пред делото на Цанко Церковски, като поднесоха цветя и венци на паметната плоча и паметника на поета, който гледа към родната Бяла черква. Водачът на листата на Съюза на демократичните сили във Великотърновски многомандатен избирателен район Петър Кънчев също взе участие в събора в местността „Славееви гори”.    

 Insert thumb„В последната седмица сме свидетели, че кампанията в страната преминава всякакви граници и се допуска отново съмнителни участници да завземат позиции, за да може изборът на 12 май да бъде не рационален, а емоционален. Всичкият този шум има една цел - да измести вниманието на избирателите от основните проблеми, заради които сме на прага на предсрочни парламентарни избори”, сподели председателят на СДС Емил Кабаиванов при среща с избиратели в град Трявна. 


Tags: Бяла черква, Трявна, СДС, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 12.05.2013 - София

Точно в 10.00 ч., Любен Пе...

Днес гласувах за работа и високи доходи на младите и предприемчивит...

thumb 12.05.2013 - Пловдив

Лидерът на ПП Обединени зем...

„Гласувах, за да има реална демокрация в България и да започнем нов...

thumb 12.05.2013 - Пловдив

Д-р Георги Кръстев, СДС 16 ...

Точно в 10,00 часа водача на листата на СДС в Пловдив град 16 МИР г...

thumb 10.05.2013 - Плевен

Д-р Мариана Лазарова: Само ...

СДС e единственият политически гарант за свободен избор и връщане ...

thumb 10.05.2013

Емил Кабаиванов: Вярвам, че...

Лидерът на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов се срещна с...

thumb 09.05.2013

СДС отбеляза Деня на Европа...

Представители на СДС и Обединените Съюзи на пострадалите от комунис...

thumb 03.05.2013 - Бургас

В Сарафово благодарни на СД...

Жители на кв. "Сарафово" благодариха на СДС - Бургас, че след три г...

thumb 03.05.2013

Любен Петров: СДС – гарант ...

Ние не раздаваме празни обещания, а предлагаме мерки, които ще напр...

thumb 02.05.2013 - Перник

Любен Петров: Българският п...

Кандидатите за народни представители на СДС Любен Петров и Георги З...