В Сарафово благодарни на СДС за по-тихите самолети

03.05.2013
Insert full sizeНавръх Велики четвъртък (2 май) жители на кв. "Сарафово" благодариха на СДС - Бургас, че след три години неуморни усилия сините успяха да издействат конкретни мерки, които да намалят шума от прелитащите самолети. Снощи водачът на листата за народни представители на СДС -Бургас Костадин Марков се срещна с местни хора заедно с кандидатите за депутати Дончо Златев, Димо Рачев, Кристиян Трифонов.

Срещата съвпадна с първия ден от въвеждането на измененията в организацията на въздушното пространство в района на летище Бургас от Ръководство на въздушното движение.

Това е кулминацията на наболелия проблем с шумовото замърсяване през активния летен сезон, който в продължение на години тормозеше живеещите в Сарафово и комплексите "Изгрев", "Зорница", "Славейков" и "Лазур". Най-силни норми на шума, обаче бяха измерени именно в "Сарафово", където се намира летището, и в к-с "Изгрев". Първи от СДС - Бургас реагираха на сигналите на хората и започнаха кампания за намаляване на самолетния шум, провокирана от молбите и протестите на граждани. 

На 12 ноември 2010 г. въпросът бе разискан и на парламентарен контрол, а натискът на партията доведе впоследствие и до конкретни мерки за намаляване на авиационния шум. 

"Дори още не сме разбрали, че сезонът е започнал. Преди брояхме всеки самолет с летовници, който минаваше над главите ни. Благодарни сме, че от СДС ни чуха и откликнаха на молбите да живеем в по-спокойна и по-тиха среда", казаха жители на Сарафово.

Новите мерки са съобразени и със съществуващите ограничения за полети над нефтената рафинерия. След излитане, самолетите, които отлитат в южно направление, се насочват между Бургас и нефтената рафинерия. За всички останали въздухоплавателни средства се въвежда десен завой. Параметрите на полета са изчислени така, че да няма преминаване над Бургас. За намаляване на шума е определена нова точка за начало на финалното снижение, която се намира югозападно извън Бургас. Така полетът над града се изпълнява в непрекъснато снижение, с намалена мощност на двигателите и минимален шум.

Освен свършеното за самолетния шум Костадин Марков запозна хората с основните точки в предизборната програма на Коалиция от партии "Съюз на демократичните сили". Те проявиха голям интерес към дейностите, свързани с икономиката и конкретно за насочване на всички управленски политики за бизнеса в България и към изграждането на по-добра среда в сравнение с европейските и световните икономики. Най-голям интерес предизвика предложението за приемане на Закон за частния фалит.


Tags: Сарафово, Кристиян Трифонов, Димо Рачев, Дончо Златев, Костадин Марков, Бургас, СДС

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 12.05.2013 - София

Точно в 10.00 ч., Любен Пе...

Днес гласувах за работа и високи доходи на младите и предприемчивит...

thumb 12.05.2013 - Пловдив

Лидерът на ПП Обединени зем...

„Гласувах, за да има реална демокрация в България и да започнем нов...

thumb 12.05.2013 - Пловдив

Д-р Георги Кръстев, СДС 16 ...

Точно в 10,00 часа водача на листата на СДС в Пловдив град 16 МИР г...

thumb 10.05.2013 - Плевен

Д-р Мариана Лазарова: Само ...

СДС e единственият политически гарант за свободен избор и връщане ...

thumb 10.05.2013

Емил Кабаиванов: Вярвам, че...

Лидерът на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов се срещна с...

thumb 09.05.2013

СДС отбеляза Деня на Европа...

Представители на СДС и Обединените Съюзи на пострадалите от комунис...

thumb 08.05.2013

На празника на Европа 1000 ...

Коалиция СДС ще организира редица прояви в София в чест на деня на ...

thumb 03.05.2013

Любен Петров: СДС – гарант ...

Ние не раздаваме празни обещания, а предлагаме мерки, които ще напр...

thumb 02.05.2013

Емил Кабаиванов: Борбата с ...

Председателят на Съюза на демократичните сили посети Бяла черква.Си...