Божидар Лукарски: КСНС трябва да бъде свикан относно кризата с бежанците

18.10.2013

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС Божидар Лукарски за "Радио К2"

Клара Маринова, водещ: Днес мой събеседник е председателят на СДС Божидар Лукарски. Здравейте г-н Лукарски.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Здравейте.

Водещ: г-н Лукарски да започнем с днешната новина - втори вот на недоверие за провал в регионалната политика, внесен от ГЕРБ за кабинета Орешарски. На практика втори провален вот. Управляващото мнозинство продължава да си подкрепя кабинета Орешарски. Вашият анализ и вашата оценка на това, което се случи вчера и днес в парламента.

Божидар Лукарски, председател на СДС: От една страна ГЕРБ продължават със своята тактика с вотове на недоверие, което не е лошо и така трябва да се води борбата.

Водещ: Всяка седмица?!

Божидар Лукарски, председател на СДС: След като правителството не си взима бележка - всяка седмица. Също така смятам, че темата е избрана добре и беше адекватно представена вчера от трибуната на Народното събрание от бившия регионален министър. Друг е въпросът, че този вот на недоверие не можа да мине, тъй като управляващото мнозинство продължава да си подкрепя Орешарски и неговото правителство.

Водещ: Ясно е, че с вотове на недоверие, докато е това управляващо мнозинство няма да може да се свали кабинета. Но както казахте вие, по-важно е, че тези вотове на недоверие по-скоро обслужват избирателите, за да става ясно къде правителството търпи своите критики. Смятате ли, че следващия вот за културата е най-важния в този момент?

Божидар Лукарски, председател на СДС: В момента не мога точно да кажа дали това е най-важния проблем или проблем номер три, ако броим поредността на внесените вотове, но не знам и ГЕРБ на какъв принцип ги избира. Става ясно, че ще има много вотове. Аз лично смятам, че както в областта на културата, така и например в областта на спорта има възможности за вот на недоверие. Но така са решили ГЕРБ, така са преценили.

Водещ: Бойко Борисов често казва, че вие сте една от причините за тези вотове на недоверие, имам предвид вие от Реформаторския блок. Наистина ли вие му подсказахте тази тактика и вие ли сте, които помагате, за да може както казахте, темата и внасянето да бъдат адекватни?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Ние и в частност г-н Кънев каза чрез медиите тактиката, че вот на недоверие за цялостна политика бетонира правителството и е по-добре да се атакуват отделни политики. В това отношение се радваме, че г-н Борисов се вслуша в това. От друга страна ние в частност от СДС бяхме първите, които повдигнахме въпроса за неработещото ново министерство на инвестиционно проектиране. В тази връзка се радвам, че това беше и темата за първия вот на недоверие. Така погледнато ние сме му подсказали, той е приел, да това е достойно за адмирация.

Водещ: И да продължим темата за взаимоотношенията между партиите в българската десница от една страна РБ, от друга страна ГЕРБ. Има ли общи  интереси и цели? Преди малко моя събеседник беше народния  представител от ГЕРБ Ирена Узунова и тя каза – ние имаме обща цел с Реформаторския блок и това е свалянето на сегашното правителство, т.е има ли обща цел?

Божидар Лукарски, председател на СДС: В момента ме хващате на заседание на Гражданския съвет на Реформаторския блок, на което обсъждаме наши действия на организация на протести по места, които няма причина да не бъдат подкрепени от всяка партия, браншова организация или синдикална организация, които са срещу това правителство и целят свалянето му. Ако трябва да бъда съвсем конкретен общи действия с ГЕРБ не сме обсъждали, но основната цел за нас наистина е сваляне на това правителство, а явно така е формулирана и от участничката преди мен.

Водещ: Заговорихме за Гражданския съвет, какво предстои да поднесете на вашите избиратели, на българското общество? Като идеи поднесохте вашите виждания за икономическата политика, какво следва след това?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Най-вероятно другата седмица ще представим нашите идеи за промени в системата на правосъдието и системата на вътрешния ред, както и на националната сигурност. От друга страна днес изготвихме и приехме и конкретна декларация с по-ясна и твърда политика по отношение на кризата с бежанците.

Водещ: Тук е много важно да ви попитам, важно ли е според Вас президента да свика КСНС по тази тема?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Да, според мен е изключително важно и належащо.

Водещ: А защо, според Вас, президента отбягва това?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Най-добре да попитате него.

Водещ: Прави ми впечатление, че почти не остана политически субект, който не настоява да бъде свикан КСНС, а държавният глава не се вслушва в тези призиви. Не мога да се сетя какво още чака. Проблемът с бежанците е проблема, който според мен трябва да бъде поставен на първо място на фокуса на политическите сили и на обществото.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Безспорно е така.

Водещ: Заговорихме за тези регионални общи действия, направи ми много силно впечатление митинга от вчера в град Пловдив. Едно внушително събитие, на което присъстваха представители на „бившите” да ги наречем сини партии, на сегашния РБ...

Божидар Лукарски, председател на СДС: Тук ще ви коригирам, защото има една не точна информация относно това събитие. То беше обявено, но не беше координирано с нас. Организацията е на местни НПО, както разбрахме и с участието на ГЕРБ, но ние в лицето на регионалните представители на партиите от Реформаторския блок в Пловдив изготвихме обща декларация, в която се казва, че ние не сме организатори и не сме участвали в този митинг – концерт, който вчера се е провел в Пловдив.

Водещ: Добре, че ви попитах, за да се внесе яснота, защото аз и вчера бях дежурна и четох новини и общо взето ставаше дума, че всички са подкрепили тази инициатива и Спас Гърневски е бил основен оратор.

Водещ: Вие казахте, че предстои да приемете обща декларация, да ми разкажете малко повече за нея.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Не мога да вляза в голяма конкретика, защото все още се обсъжда окончателния текст, но един от основния акцент в нея е искането към президента да свика КСНС във връзка с бежанците в страната.

Водещ: Много добре, защото обществото очаква решение на важен държавен орган по този въпрос. Оттук стигаме и до бюджета за следващата година. Правителството обещава повече средства за образование и здравеопазване, социални плащания, по-малко за силови ведомства. Милиард и 200 лв. за харчене, милиард и 100 събрани в хазната. Първият въпрос е дали ще бъде изпълнен този бюджет? Вторият, тези сто милиона лв. разлика откъде ще сте вземат? Вие подкрепяте ли един по-социален бюджет?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Аз лично не съм против социалните мерки и такива би трябвало да се приемат предвид  състоянието, в което се намират голяма част от българското население. Тук, въпроса е не дали да има социални мерки, а на каква цена ще бъдат осъществени те и откъде ще дойдат парите за тяхното реализиране. Това е основното нещо, на което не отговори и предишното актуализиране на бюджета, а и имам подозрения и, че подготвения бюджет за догодина също няма да отговори на очакванията. Важно е наистина откъде ще дойдат средствата при тази разлика, за която и вие споменахте и то е ясно, че ще се вземе нов заем.

Водещ: Предстои ви утре среща с КНСБ за какво е тя?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Да, утре ще се проведе среща на представители на РБ в КНСБ, на нея ще бъде обсъдена нашата икономическа програма, а другата седмица ще имаме среща и с КТ „Подкрепа”. Като важен субект ние искаме да чуем и мнението на синдикатите, като искам да подчертая, че това, което представихме като идеи в сферата на икономиката не е в крайния си вариант. Ще има нови предложения конкретно за икономически политики, така че искаме да чуем и позициите на синдикатите и ако се възприемат да бъдат включени в нашите идеи.

Водещ: С кого още ще си сътрудничите, за да може вашата икономическа програма или икономическите идеи, които изложихте да бъдат подкрепени от голяма част от обществото? С кого още предвиждате бъдещи срещи и разговори, освен със синдикатите?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Естествено след като се видим със синдикатите най-нрмалното нещо е да се срещнем и с браншовите организации, с бизнеса и с работодателите. Ще чуем и тяхните предложения, за да ги обсъдим и ако ги подкрепим да ги включим към нашите виждания.

Водещ: Прави ми впечатление, че като че ли има доста сериозна промяна по повод отварянето ви към различни слоеве на обществото, към различни институции. Това нова политика ли е на Реформаторския блок, защото по едно време всяка от партиите в него беше доста затворена сама за себе си?

Божидар Лукарски, председател на СДС: Да, мога да го окачествя като нова политика на РБ и смятам, че това е съвсем нормално, защото нашите претенции, както на РБ, така и на СДС е да представляваме средния и малък бизнес и би следвало да сме отворени към тях, както и към браншовите организации и синдикатите, за които говорихме. Може би една от причините да не сме представени в тоози парламент, че не бяхме достатъчно отворени към тях.

Водещ: Какво още ново и интересно в СДС и в РБ?

Божидар Лукарски, председател на СДС: В СДС има чисто организационни новини, свързани с провеждането на заседание на Националния съвет на партията, което ще проведе следващия уикенд в София. На него би следвало да се вземе решение за приемане на меморандума за присъединяване на СДС към РБ и надявам се да се даде мандат на ръководството за започване на разговори за сформиране на коалиция в рамките на РБ.

Водещ: Това е много важно, защото освен, че го има РБ е добре да се знае и накъде отива. Ето днес научаваме от Вас, една много важна новина, че вие ветрилообразно започвате да се разширявате, търсейки общност на интереси и цели с много други организации, синдикати, обществени организации и т.н. Аз Ви пожелавам успех. Пожелавам Ви и хубав ден на Вас лично и Ви благодаря за участието Ви в ефира на радио К2.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Благодаря и хубав ден и на Вас.

 Чуйте цялото интервю в аудио файла по-долу

 


Tags: СДС

Още по темата

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 23.04.2018

Антон Койчев: СДС трябва да...

Председателят на СДС-София д-р Антон Койчев обяви в студиото на Bul...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 23.02.2018

Румен Христов: Очевидна е н...

На фона на актуалните политически играчи, произвеждащи напрежение п...

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...