thumb

СДС определя като неприемливи и недообмислени предложенията за промени в Закона за туризма

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсенето и предлагането, не бива да бъде спъвана с неу...

thumb

Генади Велков: Успешно управление на собствеността ще бъде основен приоритет в работата на новия Общински съвет

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да имат достатъчно причини да се върнат.

thumb

Илия Лазаров: С класическите ДСБ винаги сме готови на партньорство, за съжаление от тях нищо не остана

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди гласа

Национална политика

Божидар Лукарски: Умишлено се бави изготвянето на новия Изборен кодекс

25.11.2013

Insert thumb"От Съюза на демократичните сили смятаме, че умишлено се бави изготвянето на новия Изборен кодекс противно на обещанията, които бяха дадени от управляващите за внасяне и гласуване на конкретни законодателни промени до края на месец септември". Това заяви лидерът на сините Божидар Лукарски на пресконференция след редовното заседание на НИС на СДС. Той припомни, че според директивите на Европейския съюз промените в изборното законодателство трябва да бъдат направени минимум половин година преди началото на съответния изборен цикъл. "Всички знаем, че догодина предстоят избори за Европейски парламент, а към днешна дата нямаме предложен Изборен кодекс, затова от СДС настояваме по най-бърз начин да станат ясни промените, които се предвиждат", бе категоричен синият лидер. Той изрази притеснение от една от загатнатите промени, а именно т.нар. активна регистрация на избирателите. Според него тя е насочена основно към дясно-център избирателите и също така предвижда гражданите, които са гласували на евро изборите автоматично да попаднат в избирателните списъци, а тези, които не са гласували да подадат заявление да бъдат включени в съответния изборен списък за парламентарен или местен вот. По думите му това поправка, насочена към традиционния ляв избирател, която от активна регистрация се превръща в активна дерегистрация, т.е да бъдат извадени от избирателните списъци, хората, които не гласуват на изборите за ЕП. Според нас това представлява освен сегрегация и квази задължително гласуване. В този случай идеята на Съюза на демократичните сили е да бъде въведено задължително гласуване, като така ще се даде легитимация на управляващите и на институцията Народно събрание, подчерта Лукарски. Той допълни, че това е единственият разумен вариант да се разруши статуквото и единствения отговор на въпроса – Защо да правим предсрочни избори, като ще се запази политическата конфигурация. Божидар Лукарски изтъкна и друг важен аргумент, че със задължителното гласуване ще се елиминира етническия, националистическия и корпоративния вот.

Insert thumbГлавният секретар на СДС Филип Кирев обяви позицията на партията, че е назрял моментът да се актуализира националната енергийна стратегия. Ние сме възмутени от предложението на Атака за размразяване на проекта „АЕЦ Белене”, освен това се появиха и други предложения за бъдещи енергийни мощности на страната, заяви Кирев.

 Предложението на СДС е да бъде актуализирана националната енергийна стратегия и  това да бъде направено с консенсус, а не да продължават залитанията на управляващите в една или друга посока, допълни той.

Проблемът не са новите мощности, а в енергийната ефективност на нашето производство, на нашите жилища и енергоемкостта , която е над четири пъти по-висока от средната, която съществува в ЕС, каза още Главният секретар на СДС.

„В България има много добро законодателство за обществените поръчки и един министър да излезе и да обяви, че даден реактор е „златен“ и най-добрия възможен е несериозно“, категоричен бе Кирев. Според него е задължително да се мине по нормалната процедура – решение къде да се строи, а след това провеждане на конкурс и избор на най-добрия вариант. „Всичко останало прилича на корупционна схема", завърши той.


Tags: Божидар Лукарски, Филип Кирев

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 28.02.2017

Божидар Лукарски: Благодаре...

„За мен е огромна чест и отговорност да бъда водач на листата на К...

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 25.08.2014

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторския блок ще постигне силен резултат на предстоящите избо...

thumb 28.07.2014

РБ: Актуализацията на бюдже...

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните у...

thumb 02.07.2014

Управляващите минират бъдещ...

Реформаторският блок отново настоява за незабавната оставка на прав...

thumb 24.06.2014

БСП и ДПС се опитват да дес...

Реформаторският блок настоява за незабавна оставка на правителствот...

thumb 16.06.2014

Божидар Лукарски: Настоявам...

Най-важната задача на служебните министри ще бъде провеждането на ч...