Печатни издания

Божидар Лукарски: По-добре да сме малко, но заедно

18.12.2013

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за в-к Стандарт.

- Г-н Лукарски, какви бяха настроенията на заседанието на Гражданския съвет в понеделник?

- Не съм привърженик на изнасянето на информация от кухнята на Рeформаторския блок (РБ). Заседанието беше напрегнато, знаете с какво решение се излезе, представителите на "Синьо единство" постъпиха джентълменски, като се отказаха да гласуват. До четвъртък трябва да подпишем коалиционно споразумение, като се надяваме, че и те ще се присъединят към него. Истината е, че 5 партии правим някакви компромиси и стигаме до някакво разбирателство, докато "Синьо единство" не правят отстъпки по нито един въпрос.

- Защо се оказа толкова голям препъникамък формирането на тази коалиция? Има ли неравнопоставеност на партиите в нея?

- Има и аз смятам, че това е нормално, приемам го с горчилка, но това е реалната действителност. Все пак имаше избори, които показаха тежестта на партиите, тя се съизмерва и със структурите им по места и е нормално някои партии, които имат по-добри резултати и по-силен партиен апарат, да имат по-големи претенции. Разбирам го.

- Всеки е направил компромиси, вашите какви бяха?

- Не желая да коментирам повече подробности от кухнята, защото това беше и една от причините за писмото на Радан Кънев, което аз подкрепям. Не трябваше г-жа Надежда Нейнски да изважда изключително много подробности от кухнята на преговорите, по които нямаме консенсус.

- Това ли беше единственият изход - нямаше ли начин да намерите общо решение?

- "Синьо единство" не са си тръгнали и все още се надявам да се постигне съгласие с тях. Надеждата ни е те да останат. От другата страна обаче е реалността, а тя е, че те няма да продължат преговорите с нас.

- Единодушни ли ще са всички членове на "Синьо единство" в това решение според вас?

- Явно няма да бъдат, защото Мартин Димитров вече обяви, че може да напусне формацията, но не и РБ. Макар и млада в тази партия вече са се създали лагери, а това е симптоматично за дясното.

- Защо е симптоматично за дясното?

- Може би трябва да търсим причините в личностите. Ще дам пример с историята на СДС. През 2002 г. СДС се разцепи и ДСБ се отделиха. През 2005 г. се създаде фракция в СДС, а Петър Стоянов оглави партията. През 2012 г., когато Ваньо Шарков не бе избран за председател, "Синьо единство" се отцепи. Тази година през май не можа да постигне споразумение за явяване на изборите с ДСБ. Направете си сами извода кой присъства във всички тези събития.

- ДСБ застана ли зад писмото на Радан Кънев?

- Да, ДСБ застана твърдо зад писмото на Радан Кънев, те са го обсъждали дори на ръководния си орган. На заседанието на Гражданския съвет също беше казано, че ДСБ застава плътно зад желанието на Радан Кънев.

- Сблъсъкът Надежда Нейнски - Радан Кънев или Надежда Нейнски - Меглена Кунева е?

- Не сме обсъждали такова нещо. Не мисля, че има такъв сблъсък. Г-жа Нейнски се опита да извади дебат за това, че има проблеми в РБ - кое е дясно и кое е либерално. Изобщо не смятам, че такъв дебат стои на дневен ред. Когато сме влизали в този РБ, сме били с ясното съзнание, че това е съюз, който може да прерасне в коалиционен, с партии, които не са центристки, а са десни, либерални и т.н. Ако някой от "Синьо единство" не е съзнавал, че влизаме в този траен съюз, за да реформираме България, е било грешка.

- Евролистите не бяха ли също причина да се стигне до този конфликт?

- Не сме стигали до номинации за евролистите и не мисля, че това е било препъникамъчето.

- След конференцията на местните структури се каза, че много от тях са били за единна партия, така ли е наистина?


- Това е абсолютно невярно. Няколко човека на Гражданския съвет дори казаха, че са били за това да се създаде единна партия, но като са чули доводите им на конференцията на областните координатори, са разбрали защо е нереалистично засега. Г-н Панчугов слуша само гласа на собствената си партия. Само хората в "Синьо единство" искат да се върви към единна партия, другите не са готови за такава стъпка, нито да заковат дата за съставянето й.

- Смятате ли, че ще има и други партии, които ще напуснат съюза?

- Надявам се те да приемат нашите позиции, но ако напуснат, това няма да има нищо общо със случая на "Зелените". Надявам се да няма други подобни случаи, а и не виждам причини за това. Но никога не казвай никога. Дори "Синьо единство" да не влязат в коалицията, това не пречи да работят с нас в РБ.

- Има ли идеи да се разширява коалицията?

- Да, не сме обсъждали конкретни формации, но има доста, които искат да бъдат част от РБ. Аз лично съм привърженик на влизането на "Обединени земеделци" на Петя Ставрева.

- Ясни ли са отношенията на петте партии спрямо ГЕРБ, защото г-жа Нейнски спомена, че всяка една от тях е с различна позиция?

- Това е странно, защото г-жа Нейнски заявява непрекъснато, че не участва в преговорите, а изведнъж показва изключителна информираност. Истината е, че нямаме никакви различия в отношението си към ГЕРБ - към момента нямаме обща тема за разговор с тях, тъй като ние гледаме нашата коалиция, а те са в парламента. За да имаме някакви отношения, те трябва да извървят много дълг път, който дори не са започнали. Това е нашата позиция и в нея няма разлика между мен, г-жа Меглена Кунева, г-н Корман Исмаилов или г-н Радан Кънев. "Синьо единство" също са с тази позиция, навремето дори напуснаха СДС с мотива, че са против колаборирането ни с ГЕРБ, макар че такова нямаше.

- Възможно ли е хората на г-жа Нейнски да потърсят форма на коалиция с ГЕРБ или друга партия?

- Не знам.

- А РБ дали може да има някакви отношения с партията на Николай Бареков?

- Не сме обсъждали този въпрос, но не мисля, че може да имаме нещо общо.

- Как ще се отрази отделянето на "Синьо единство" върху електората ви?

- При всички положения това не е приятно, но както са казали хората: "Петима Петко не чакат". По-добрият вариант е да останем по-малко, но заедно.


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...