thumb

Член на КС на СДС бе избран за зам. главен редактор на официалното издание на студентите от ЕНП

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна партия прие и повече от 10 позиции, становища и пре...

thumb

СДС почете жертвите на тоталитарните режими

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жертви на тоталитарните режими, независимо дали са лев...

thumb

Да си спомним за Александър Божков !

Днес се навършват 10 години, откакто ни напусна

thumb

Ръкводството на СДС ще почете Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в градинката на НДК

Дончо Златев: Задочниците трябва да имат право на студентски кредит

23.05.2014

Дончо Златев е най-младият кандидат за евродепутат от листата на Реформаторския блок. Златев е член на СДС и е бургаското предложение в листата, в която сините са представени и от председателя на партията Божидар Лукарски. Младият кандидат за евродепутат е председател на младежката организация на СДС-Бургас и винаги е изразявал открито позициите си по теми, свързани с образователната система и младежката безработица.

Г-н  Златев,  каква е политиката на Реформаторския блок във връзка с младежката безработица, която е една от вечните теми?

Последното проучване на  Българската стопанска камара сочи, че 80% от студентите, които завършват висше образование,  излизат завършили специалност, която не се търси на пазара на труда в България. Това води до повишаване на младежката безработица с плавни, но постоянни темпове.  Ако трябва да цитирам Българската стопанска камара няма как да не спомена, че  търсенето на инженерно-технически кадри в България е 64%, а предлагането на такива - 27%. Търсенето на работници с бизнес и икономически специалности е 23%, а предлагането - 46%. Странно е, че се  търсят  едва 2% специалисти с хуманитарно образование, а предлагането им е 24% и в същото време за тази и миналата година студентите най-често избират психология.

Според мен и колегите ми от Реформаторския блок  лекът срещу  младежката безработица е реформа  в образователната система.  Ако по програми от  бъдещия програмен период на Европейския съюз не бъдат планирани   средства за реформа в образованието, то през 2020 година ще имаме същите проблеми. Последиците обаче ще са по-сериозни, защото едно цяло поколение ще е преминало през тази система. Всъщност в момента на всички парламентарно представени партии им липсва воля да направят промени и да изкарат горещия картоф.  Смятам, че Реформаторският блок има желанието и възможността да проведе реформа, която да се изправи очи в очи с младежката безработица и да я намали значително. Важно е да споменем, че трябва да образоваме младите си хора по начин, който да гарантира, че те няма да напуснат България. Това  може да стане, когато бизнесът бъде обвързан със студентската скамейка и  не само от страна на търсените професии на пазара на труда, но и от гледна точка на връзките и взаимоотношенията между висшите училища и фирмите. Отделно – трябва да се постави равен старт пред бъдещите студенти при избора им на университет.

Какво означава кандидат-студентите да имат равен старт при избора си  на университет?

Изборът на студента да не води след себе си редица ограничения.   Независимо дали е редовна или задочна форма на обучение,  той трябва да може да се възползва от студентски кредит с гарантиран лихвен процент. Сега задочниците въобще не могат да използват кредитно финансиране, което за мен е голяма грешка. От своя страна  студентите от частните университети не могат да получават  държавните стипендии и  редицата  облекчения, които са за храна, общежития и др. Последните остават привилегия само на студентите от държавни вузове. А това не е правилна политика, защото родителите и на едните и на другите плащат данъци. Равен старт е  студентите да имат право на свободен избор и  да решат къде да учат, но това да не ги ощетява по никакъв начин. Най-важното  е, че подобен модел   би довел   до по-голяма конкуренция, а резултатът от нея винаги  е  по-добра услуга.

Ако вие или ваш колега от листата на Реформаторския блок влезе в Европейския парламент, какво ще го посъветвате да направи?

Да стане  част от комисията по образование и чрез нея да се опитаме  да лобираме  за запазването на младежките програми като „Еразъм” и „Студентски практики”, както и за тяхното видоизменяне. Да се опитаме да направим така, че програми като „Успешен старт в кариерата” да бъдат по-дълготрайни и с  увеличено финансирането, за да може и самото заплащане да е по-високо. Това е част от адекватната борба  с младежката безработица.

На тези избори имаме възможност да гласуваме с преференция или с други думи да отбележим кандидата от дадена листа, който харесваме най-много. Според Вас какво дава преференцията на гласоподавателя?

Преференциалният вот дава  възможност на българските избиратели да не се съгласят с решенията на партийните централи. Реформаторите ще бъдат  примера как една листа има желанието  да бъде пренаредена по начин,  който избирателите решат. Без значение кое число в нея отбележат – те ще направят добър избор. Причината е, че  всички в нашата листа са утвърдени професионалисти, а най-важното е хората, които ще представляват България в Европарламента  да защитават каузите на България пред Европа. Надявам се повече хора да се доверят на бюлетина N10.

Защо на 25-ти май бургазлии  трябва да излязат и да идат до изборните урни, а не за гъби например?

25-ти май ще е „време разделно” за българската политика.  Всеки български гражданин,  без значение дали е млад или стар,  трябва да отиде до урните и да направи своя избор, защото без неговия глас възможността корпоративният  и купеният  вот да определя какво да се случва в България,  става все по-голяма. Ние от Реформаторския блок призоваваме хората най-вече да гласуват, да направят съзнателен и информиран избор, а чак след това ги приканваме да гласуват за нас.  Смятам, че десетките в урната ще бъдат много повече отколкото социолозите се опитват да предскажат. 


Tags: Дончо Златев, МСДС

Още по темата

thumb 18.04.2018

Дончо Златев: За младите хо...

За мен най-важно е решенията, които ще вземем за развитието на парт...