Дончо Златев: Задочниците трябва да имат право на студентски кредит

23.05.2014

Дончо Златев е най-младият кандидат за евродепутат от листата на Реформаторския блок. Златев е член на СДС и е бургаското предложение в листата, в която сините са представени и от председателя на партията Божидар Лукарски. Младият кандидат за евродепутат е председател на младежката организация на СДС-Бургас и винаги е изразявал открито позициите си по теми, свързани с образователната система и младежката безработица.

Г-н  Златев,  каква е политиката на Реформаторския блок във връзка с младежката безработица, която е една от вечните теми?

Последното проучване на  Българската стопанска камара сочи, че 80% от студентите, които завършват висше образование,  излизат завършили специалност, която не се търси на пазара на труда в България. Това води до повишаване на младежката безработица с плавни, но постоянни темпове.  Ако трябва да цитирам Българската стопанска камара няма как да не спомена, че  търсенето на инженерно-технически кадри в България е 64%, а предлагането на такива - 27%. Търсенето на работници с бизнес и икономически специалности е 23%, а предлагането - 46%. Странно е, че се  търсят  едва 2% специалисти с хуманитарно образование, а предлагането им е 24% и в същото време за тази и миналата година студентите най-често избират психология.

Според мен и колегите ми от Реформаторския блок  лекът срещу  младежката безработица е реформа  в образователната система.  Ако по програми от  бъдещия програмен период на Европейския съюз не бъдат планирани   средства за реформа в образованието, то през 2020 година ще имаме същите проблеми. Последиците обаче ще са по-сериозни, защото едно цяло поколение ще е преминало през тази система. Всъщност в момента на всички парламентарно представени партии им липсва воля да направят промени и да изкарат горещия картоф.  Смятам, че Реформаторският блок има желанието и възможността да проведе реформа, която да се изправи очи в очи с младежката безработица и да я намали значително. Важно е да споменем, че трябва да образоваме младите си хора по начин, който да гарантира, че те няма да напуснат България. Това  може да стане, когато бизнесът бъде обвързан със студентската скамейка и  не само от страна на търсените професии на пазара на труда, но и от гледна точка на връзките и взаимоотношенията между висшите училища и фирмите. Отделно – трябва да се постави равен старт пред бъдещите студенти при избора им на университет.

Какво означава кандидат-студентите да имат равен старт при избора си  на университет?

Изборът на студента да не води след себе си редица ограничения.   Независимо дали е редовна или задочна форма на обучение,  той трябва да може да се възползва от студентски кредит с гарантиран лихвен процент. Сега задочниците въобще не могат да използват кредитно финансиране, което за мен е голяма грешка. От своя страна  студентите от частните университети не могат да получават  държавните стипендии и  редицата  облекчения, които са за храна, общежития и др. Последните остават привилегия само на студентите от държавни вузове. А това не е правилна политика, защото родителите и на едните и на другите плащат данъци. Равен старт е  студентите да имат право на свободен избор и  да решат къде да учат, но това да не ги ощетява по никакъв начин. Най-важното  е, че подобен модел   би довел   до по-голяма конкуренция, а резултатът от нея винаги  е  по-добра услуга.

Ако вие или ваш колега от листата на Реформаторския блок влезе в Европейския парламент, какво ще го посъветвате да направи?

Да стане  част от комисията по образование и чрез нея да се опитаме  да лобираме  за запазването на младежките програми като „Еразъм” и „Студентски практики”, както и за тяхното видоизменяне. Да се опитаме да направим така, че програми като „Успешен старт в кариерата” да бъдат по-дълготрайни и с  увеличено финансирането, за да може и самото заплащане да е по-високо. Това е част от адекватната борба  с младежката безработица.

На тези избори имаме възможност да гласуваме с преференция или с други думи да отбележим кандидата от дадена листа, който харесваме най-много. Според Вас какво дава преференцията на гласоподавателя?

Преференциалният вот дава  възможност на българските избиратели да не се съгласят с решенията на партийните централи. Реформаторите ще бъдат  примера как една листа има желанието  да бъде пренаредена по начин,  който избирателите решат. Без значение кое число в нея отбележат – те ще направят добър избор. Причината е, че  всички в нашата листа са утвърдени професионалисти, а най-важното е хората, които ще представляват България в Европарламента  да защитават каузите на България пред Европа. Надявам се повече хора да се доверят на бюлетина N10.

Защо на 25-ти май бургазлии  трябва да излязат и да идат до изборните урни, а не за гъби например?

25-ти май ще е „време разделно” за българската политика.  Всеки български гражданин,  без значение дали е млад или стар,  трябва да отиде до урните и да направи своя избор, защото без неговия глас възможността корпоративният  и купеният  вот да определя какво да се случва в България,  става все по-голяма. Ние от Реформаторския блок призоваваме хората най-вече да гласуват, да направят съзнателен и информиран избор, а чак след това ги приканваме да гласуват за нас.  Смятам, че десетките в урната ще бъдат много повече отколкото социолозите се опитват да предскажат. 


Tags: Дончо Златев, МСДС

Още по темата

thumb 18.04.2018

Дончо Златев: За младите хо...

За мен най-важно е решенията, които ще вземем за развитието на парт...