РБ ще противодейства решително срещу опитите на парламентарното статукво да узакони кражбите на новите кредитни милионери

17.07.2014

РБ категорично се противопоставя срещу т.нар. „Закон за КТБ“ и срещу истинската му цел – съпровождащото го извънредно законодателство, очевидно инспирирано от неадекватното парламентарно статукво. С последното се цели замитане на следите от кражбите в Корпоративна търговска банка и заплащане на борчовете на новите кредитни милионери с парите и спестяванията на данъкоплатците!
Остро възразяваме срещу заявените намерения за директно нарушаване на действащото законодателство. По този начин отново безцеремонно ще бъдат ограбени българските граждани и облагодетелствани лицата, свързани с управляващата върхушка, наредила тегленето през подставени лица на огромни необезпечени кредити от КТБ, с ясното намерение никога да не ги върнат! В същото време, отиващото си Народно събрание вместо да работи по антикризисните мерки в подкрепа на банковата система, приема законодателни изменения в НК за налагане на цензура върху говоренето за сигурността на една или друга банка въобще.
РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК не приема предложенията за изменения в редица закони, заявени от провалилото се ръководство в БНБ целящи да се оневинят провинилите се банкови надзорници и да се изземат контролни правомощия от българския съд и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в полза на тотално дискредитираното правителство на Орешарски! Апелираме към Президента на Републиката, да упражни правото си на вето върху подобен законодателен бандитизъм срещу редовия вложител!
Очакваме действащите закони, при които години наред България бе пример за финансова и банкова стабилност, да бъдат спазени и приложени с цялата им строгост, в това число и от Прокуратурата и разследващите органи и незабавно да започнат действия по изясняване на истинското състоянието на т.нар. „липсващи“ кредити в размер на над 3.5млрд. лв. в КТБ. В случаите, в които се установи, че сред тях има отпускани кредити на база на неверни данни или фалшиви документи, да следва незабавно привличане към наказателна отговорност на провинилите се лица.
Категорично настояваме, в най-кратък срок да бъдат отблокирани сметките на малките и средни вложители-физически лица и фирми в КТБ, съгласно защитата от закона и до размера, определен от него. Едва след това и само и единствено от активите и възстановените кредити в КТБ, да се изплащат влогове над 100000 евро, без да се дава и стотинка от държавния бюджет или от джоба на данъкоплатеца. В тази връзка се противопоставяме и на предложенията за актуализация на бюджета на страната през нов колосален дълг, включващ обезпечаването на текущия дефицит, но и сметката на новите кредитни милионери!.


Tags: Реформаторски блок

Още по темата

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 06.11.2014

РБ подписа коалиционно спор...

Коалиционно споразумение;Програмна декларация - тук.

thumb 09.10.2014

Позиция на политически съюз...

Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомв...

thumb 05.08.2014

НИС на СДС категорично заяв...

Декларация на Националния изпълнителен съвет на СДС

thumb 28.07.2014

РБ: Актуализацията на бюдже...

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните у...

thumb 23.07.2014

РБ: Настояваме за ревизия н...

Настояваме, ревизията на действията на отиващата си власт, особено ...

thumb 21.07.2014

РБ: Чрез гаранцията от ББР ...

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за „Южен поток“...

thumb 11.07.2014

РБ: България да влезе в Евр...

Позиция на Реформаторския блок във връзка с информацията, изнесена...

thumb 10.07.2014

Позиция на Реформаторския б...

Борбата за разпределянето на властови порции между БСП и ДПС за пор...

thumb 02.07.2014

Управляващите минират бъдещ...

Реформаторският блок отново настоява за незабавната оставка на прав...