thumb

Член на КС на СДС бе избран за зам. главен редактор на официалното издание на студентите от ЕНП

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна партия прие и повече от 10 позиции, становища и пре...

thumb

СДС почете жертвите на тоталитарните режими

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жертви на тоталитарните режими, независимо дали са лев...

thumb

Да си спомним за Александър Божков !

Днес се навършват 10 години, откакто ни напусна

thumb

Ръкводството на СДС ще почете Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в градинката на НДК

Пресконференции

РБ: Чрез гаранцията от ББР се опитват да направят участието на България в „Южен поток“ необратимо

21.07.2014

Insert thumbНа пресконференция днес на Реформаторския блок, Любен Петров, зам.-председател на СДС коментира констатацията на премиера  Орешарски от днес, че национализацията на една банка е най-скъпото нещо, което ще бъде платено от всички български граждани. Тези думи пораждат в РБ следния въпрос – дали той е толкова прехвален финансист или за пореден път показва, че е зависим от други интереси. Затова този кабинет трябва незабавно да си подаде оставка и да се върне доверието в българската политическа система. 

Премиерът Орешарски да каже известно ли му е за издаването на  гаранция от Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) за „Южен поток“, отпусната ли е вече тази гаранция и ако не е, ще позволи ли той българският данъкоплатец да плати 100 млн. евро. Това попита  Трайчо Трайков  член на Гражданския съвет на Реформаторския блок на пресконференцията на Блока.

По думите му, правителството се готви през ББР и БАЕЗ да направи участието на страната в „Южен поток“ финансово необратимо чрез гаранция за 100 млн. евро за започване на строителството, не зависимо, че то може да не се случи. Ако трябва после да се спре, забави, промени проектът, тези 100 млн. трябва да се платят от българските данъкоплатци, обясни още Трайков.

Вече говорим за потенциални опасности за страната ни от „Южен поток“, според Трайков. Информирахме, че „Газпром“ пише българското законодателство в сектора в разрез с европейските ангажименти на България,  за поръчките за милиарди за „свои“ фирми,  за влагането на пари за дейности, които  не са законовообосновани. Принудихме Стойнев и Орешарски да декларират, че няма да  правят нищо по „Южен поток“, което би имало лоши последици за България. Орешарски обеща да замрази проекта до изчистването на всички въпроси по него, но ето че възниква този за банковата гаранция от ББР, посочи още Трайчо Трайков.

На въпрос за НЕК, той отговори, че не е изненадан от ситуацията, тъй като, по думите му, НЕК е станала жертва на ценовия модел и на желанието на управляващите чрез нея и другите компании в сектора да поддържат ниски цени, за да не им търсят сметка хората за действията им в енергетиката. В бъдеще, според Трайков, секторът трябва да се върне в баланс, така че приходите да са равни на разходите. Начините това да стане са различни – чрез промяна в цените, постигане на ефективности в работата на компаниите и като се спре да се харчат повече пари от нужното, обясни още той.

Реформаторският блок за пореден път настоява да се прояви политическа воля от сегашното правителство и министърът на финансите да изпрати писмото, с което предлага на БНБ да заяви в единния европейски банков надзор желание България да стане член на този механизъм, коментира Гроздан Караджов, секретар на ГС на РБ. Според него така ще се избегнат рисковете от бъдеща банкова криза, защото банковата ни система ще бъде надзиравана по европейски механизъм с участието на европейски надзорници.

 Реформаторите предложиха по случая с КТБ да се назначат специализирани фирми за разследване на банкови измами. Караджов подчерта, че подобни фирми са работили по време на кризата в Кипър и само за два месеца са разрешили ситуацията. Той изрази притеснението на Блока от неизпълнението на решенията, за които бе постигнат консенсус при Президента – присъединяване към единния европейски банков надзор и назначаване на външни експерти, които да проверят ефективността и независимостта на българския банков надзор. 


Tags: Любен Петров, Реформаторски блок

Още по темата

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 06.11.2014

РБ подписа коалиционно спор...

Коалиционно споразумение;Програмна декларация - тук.

thumb 09.10.2014

Позиция на политически съюз...

Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомв...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 05.08.2014

НИС на СДС категорично заяв...

Декларация на Националния изпълнителен съвет на СДС

thumb 28.07.2014

РБ: Актуализацията на бюдже...

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните у...

thumb 23.07.2014

РБ: Настояваме за ревизия н...

Настояваме, ревизията на действията на отиващата си власт, особено ...

thumb 17.07.2014

РБ ще противодейства решите...

РБ категорично се противопоставя срещу т.нар. „Закон за КТБ“ и срещ...

thumb 11.07.2014

РБ: България да влезе в Евр...

Позиция на Реформаторския блок във връзка с информацията, изнесена...