Пресконференции

РБ: Актуализацията на бюджета ще предизвика спирала от дефицити и задлъжнялост

28.07.2014

Insert thumbОставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните усилия на протестиращите и на Реформаторския блок като единствената политическа сила алтернатива на това управление и на статуквото. Това заяви на редовна пресконференция на Блока председателят на СДС Божидар Лукарски. Той допълни, че за РБ е от изключително значение да продължи да бъде коректив на случващото се в политическата обстановка в България.
Синият лидер коментира и темата за актуализацията на бюджета като бе категоричен, че Реформаторският блок е против във вида, в който се предлага. Тя трябва да бъде сведена единствено до компенсация на дефицита в бюджета на НЗОК, за да не пострадат пациентите и здравното и лекарското съсловие, срещу които се извършва откровен рекет, подчерта Лукарски. Той допълни, че това се получава като на пациентите се обяснява, че няма пари за лекарства, а на лекарите и здравните работници се обяснява, че няма пари за заплати.
РБ вижда единствения изход от икономическата криза в провеждането на дълбоки реформи във всички сфери на политиката и икономиката. Всяка нова актуализация на бюджета е нова кражба и ще натовари всеки работещ българин с 1 100 лв., каза в заключение Божидар Лукарски.
В отговор на журналистически въпрос синият лидер бе категоричен, че РБ ще се яви самостоятелно на тези избори и ще бъде конкурент на ГЕРБ в пространството дясно-център. Той коментира и избора на нов председател на БСП, като подчерта, че избирането на Михаил Миков не показва промяна във „водещата линия” на партията.
Мартин Димитров припомни, че от РБ първи са предупредили за дупката във финансите на държавата. Отварянето на вратата за допълнителни разходи и дългове има опасност да предизвика спирала от дефицити и задлъжнялост, която колкото по-дълго продължи, толкова по-трудно би могла да бъде овладяна, допълни той. Димитров подчерта, че един от най-тежките проблеми на предложената актуализация е отсъствието на концепция или дори на плахи предложения за намаляване на разходите.
Найден Зеленогорски отбеляза, че РБ винаги е настоявал да бъде спряно прахосването на 500 млн. лв. предвидени за проекти в определени общини, а неизразходваните средства да бъдат върнати в държавния бюджет. По думите му това е само един пример за нуждата от намаляване на излишни разходи. Той допълни, че тези средства се разпределят по субективен път и се прилагат неясни критерии.
На въпрос за обявени формации в дясното пространство Зеленогорски отговори, че никой не очаква партии, спечелили доверието на по 5-6 хиляди души на избори да постигнат много по-големи резултати сега. Неосъществимо е да направят нещо мащабно, допълни той и коментира, че те само разсейват гласове. Зеленогорски призова десните избиратели в страната да подкрепят Реформаторският блок на предсрочните избори като напомни, че Блокът постигна добър резултат на европейския вот и сега работи за много по-високо доверие.


Tags: Реформаторски блок, Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 01.02.2017

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира пр...

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.10.2015

Текстовете на наградените е...

thumb 08.07.2015

Божидар Лукарски: Всяка реф...

Всяка реформа се прави с общи усилия и консенсус, затова моят апел,...

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 07.11.2014

Божидар Лукарски: Основният...

Това заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономи...

thumb 06.11.2014

РБ подписа коалиционно спор...

Коалиционно споразумение;Програмна декларация - тук.

thumb 09.10.2014

Позиция на политически съюз...

Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомв...