Филип Кирев:Основната цел на Реформаторския блок е да привлече за свои избиратели младите хора и тези с малък и среден бизнес

26.09.2014

Insert thumbФилип Кирев е роден на 19 август 1973 г. във Враца. Семеен, с висше образование – магистър инженер. Завършил е математическата гимназия в родния си град и техническия университет в София. От 1993 г. е член на СДС и се занимава с активна политическа дейност. В момента е главен секретар на Съюза на демократичните сили.

Трудно ли беше решението да станете водач за Врачански регион?

Решението на беше лесно, но аз го взех благодарение на собствения си опит и на подкрепата на важни личности в Съюза на демократичните сили. Придобил съм достатъчно професионален опит и след като президентът Петър Стоянов и лидерът на СДС Божидар Лукарски ме подкрепиха, приех да бъда водач на Врачански многомандатен район.

Какви хора смятате, че ще привлечете за осъществяването на вашите идеи?

Основната цел на Реформаторския блок е да привлече за свои избиратели младите хора и тези с малък и среден бизнес, защото на тях се крепи икономиката. Ние трябва да осигурим за тези хора атмосфера за работа, която не зависи от смяната на правителството и местната власт. Трябва да имат здрава законова рамка, която да им гарантира, че спокойно ще експлоатират своя бизнес.

Какви мерките предвижда Реформаторският блок за съживяване на Северозапада?

Основната мярка, която ще отстояваме е въвеждането на министър на Северозападна България. Той ще бъде ситуиран в региона и негова основна цел ще е да участва в решаването на основните проблеми на региона. Целта на бъдещия министър е да привлече инвестиции, да създаде различни данъчни и социални преференции за населението. Друга важна мярка е построяването на пътната връзка между Ботевград, Враца и Видин. Средства в следващия програмен период за изграждането не са заделени. Въпреки това има няколко варианта. Първият е заем, а вторият е, ако останат средства от строежа на магистрала „Струма”. Оряховци много разчитат на построяването на третия мост на Дунав. Ще направя максимално много стъпки, за да започне поне проектиране. Важно за хората от Козлодуй е бъдещето на атомната централа. Мнението на Реформаторския блок е, че при необходимост трябва да се прави VII блок, но само след ясна и прозрачна процедура за избор на изпълнител.

Какви са реформите в сферата на образованието, които предвижда Реформаторският блок?

Първата реформа е задължителното образование да започва от 6-годишна възраст, а предучилищната подготовка от 5 години. За хората, които нямат достатъчно доходи, ще се създаде ваучерна система. Искаме и по-лесно валидиране на различни професии. По сегашната система, ако даден инженер иска да стане учител, той трябва да има педагогическо образование. Идеята ни е в рамките на курсове от 6 месеца до 1 година той да получи квалификации и да придобие правоспособност за преподаване. Реформаторският блок иска и децентрализация на учебния процес. Идеята ни е учителите да имат свобода на действие при преподаване. Предвиждаме и включване на учениците в настоятелствата на училищата, на принципа на студентските съвети във висшите учебни заведения. Каква е вашата рецепта за съживяването на туризма в региона?

Най-важно нещо за туризма е инфраструктурата. Когато тя не е добре изградена, няма да има и туризъм. Важно е и реновирането на туристическите забележителности. Европейският съюз предоставя много проектни възможности. Регионът не е изостанал, но поради това, че инфраструктурата е лоша, няма толкова туристи.

Смятате ли, че в новото управление трябва да има коалиция и бихте ли влезли в такава?

Ако няма партия или коалиция, която да е спечелила мнозинство от 121 народни представители, за мен и за Реформаторския блок е жизненоважно да бъде сформирано правителство, защото несигурността породена след последователност от предсрочни избори влияе зле на икономиката на държавата. Няма голям инвеститор, който ще дойде в държава, която е в лавинообразна последователност от предсрочни избори.

Как ще лобирате за жителите на Врачанско, ако станете депутат?

Реформаторският блок твърдо ще защитава тезата да има министър на Северозападна България и ще лобирам най-вече за интересите, свързани с инфраструктурата и енергетиката за региона. Гарантирам, че при всички гласувания свързани с АЕЦ „Козлодуй”, ще защитавам интересите на региона и няма да позволя популистки интереси да бъдат водещи в парламента по отношение на закриването на реактори или при избора на бъдещ изпълнител.


Tags: Филип Кирев

Още по темата

thumb 09.11.2015

Филип Кирев: Целта на СДС б...

Марката СДС тежи достатъчно, за да бъде представена в парламента и ...

thumb 25.09.2014

Филип Кирев: Убеден съм, че...

Интервю за ТВ Римекс на водачът на РБ за 6 МИР Враца Филип Кирев.