Божидар Лукарски: Важни са политиките, а не кой ще е премиер

07.10.2014

Insert thumbРеформаторският блок е коалиция и няма спешна нужда от лидер, заяви Божидар Лукарски в интервю за "Стандарт".

 

- Г-н Лукарски, преспахте с резултатите от изборите, какви са днес настроенията, как виждате възможностите за съставяне на действащ кабинет?

 

- Трябва да изчакаме мандатоносителя - ГЕРБ, да каже как те виждат нещата. За нас задължително трябва да има правителство, което да доведе реформите докрай и да осигури стабилност на България.

 

- За да има такова правителство, очевидно ще трябват компромиси, вие на какви сте склонни?

 

- От нашата програма и това, което е важно за България не бихме отстъпили. Смятаме, че това е базата за реформите.

 

- Ще отстъпите ли от персоналните изисквания за това кой трябва да е премиер?

 

- Ще го уточним в Блока, но моето мнение, както и мнението на СДС, на други мои колеги и на повечето партии в Реформаторския блок (РБ) е, че не може да има персонални забележки към Борисов. Още повече, че неговият резултат от изборите без значение дали е добър или лош, е 4 пъти по-висок от нашия. По цял свят е нормално партията, която е победител да излъчи за премиер, който си реши. Не мисля, че това кой да бъде премиер и кой не, е нещо, около което трябва да се върти бъдещето на България, както и да се поставят подобни условия. За мен като национално отговорен политик са важни програмите и политиките, които се провеждат, а не условията кой да бъде премиер.

 

- Понеже казахте, че това е мнението на СДС и повечето партии в Блока, може ли да кажете кои други споделят тази позиция?

 

- По-добре попитайте лидерите им.

 

- Кога ще вземете общото решение по този въпрос?

 

- Мисля че до края на тази седмица. Но според мен това решение е взето, то е единственото възможно - нека оставим ГЕРБ да предложи кой да бъде премиер. Това е единственото разумно решение в европейски и български мащаб.

 

- Дори да постигнете съгласие с ГЕРБ техните и вашите депутати няма да ви осигурят парламентарно мнозинство. Как виждате една бъдеща коалиция, с трета сила в нея и коя или като управление на малцинството?

 

- Нека чуем първо ГЕРБ, защото те са мандатоносители. Какво се върти в главата на г-н Борисов не мога да прогнозирам. Нека видим какво предлагат, ще го обсъдим на председателски съвет, както и с нашите национални ръководства.

 

- Ако се стигне до привличането на трети коалиционен партньор, кой би бил удачен компромис?

 

- Мога да кажа кой не би бил удачен компромис - БСП и ДПС с абсолютна сигурност.

 

- Но има място за преговори с "Патриотичен фронт" (ПФ), така ли?

 

- Да.

 

- Не се ли притеснявате, че те седят прекалено в ляво?

 

- Не, в крайна сметка най-вляво седят БСП и ние с тях не можем да преговаряме, защото те доведоха България до сегашното й състояние. Що се отнася до ПФ, мисля, че може да има компромис за участие в една коалиция.

 

- Но г-н Местан заяви, че не е евроатлантическо поведение да има националистическа партия в управлението. Мислите ли, че би било проблем?

 

- Трябва да питате г-н Местан. Наистина не знам националистическа партия как ще бъде приета в Европа, но е факт че и там има пик и бум на тези партии.

 

- Как разчитате посланието на ДПС, че не могат да бъдат в изолация и без тях няма как да има управление?

 

- Това е мнение на ДПС. Факт е, че, ако ГЕРБ решат, могат да направят коалиционно мнозинство с ДПС или с БСП.

 

- Смятате ли, че има възможност да не се състави коалиционно правителство и да се отиде на вариант избори до дупка?

 

- Разбира се, че има такава възможност, но тя е най-пагубната за България. Хипотетично тя съществува, но не искам да я допусна като политик, защото избори до дупка ще покажат пред нашите европейски партньори, че България е нестабилна и тя ще продължи да стои в списъка със замразените еврофондове. Може дори да се замрази и членството й в ЕС. На второ място това ще бъде изключително скъпо за бюджета и на трето - аз не мсиля, че при избори до дупка бихме получили по-различен резултат от сегашния.

 

- Много пъти още преди изборите сте заявявали, че трябва управление с кратък мандат, в което да се подготвят промени за Велико Народно Събрание. Ще се борите ли за такова управление, ако има кабинет?

 

- Да, сега повече отвсякога в този диференциран парламент мандатът трябва да е кратък.

 

- Борисов провидя задкулисие в това, че не искате той да е премиер, така ли е?

 

- Не мисля, че има нещо вярно в това, нека каже какво точно има предвид. Но за мен като политик, да се поставя въпроса кой да е премиер, е незначителна персонална забележка на фона на бъдещето на България.

 

- Борисов каза още, че резултатът на РБ не е достатъчно добър, затова няма как само двете партии да направите коалиция, вие как оценяте резултата си?

 

- Категорично не съм съгласен с г-н Борисов. Бих му върнал топката като кажа, че резултатът на ГЕРБ не е толкова добър, колкото той се надяваше да бъде, а резултатът на РБ е по-добър отколкото е очаквал. Защото той спомена, че имаме 5-6-7 процента, а резултаът ни е по-висок. Освен това преди изборите спомена, че, очаква ГЕРБ да има 105 депутати, но виждаме, че резултатът им е доста далече от този брой. Ако трябва да бъдем честни, Щабът на РБ си свърши работата, г-н Борисов трябва да търси проблемите в своя. Лично мое мнение е, че нашата кампания беше по-активна и добра от кампнаията на ГЕРБ.

 

- С какво и кои гласове спечелихте?

 

- Ние спечелихме гласовете на хората, които са с дясно-центриско мислене и на последните 3 или 4 вота не гласуваха. Спечелихме с нашите послания за промяна и решението ни да има правила, които да се спазват от всички. Но мисля, че това не е максималният ни резултат, на едни следващи избори смятам, че ще постигнем повече.

 

- Не се ли опасявате, че единството на РБ е крехко и вашата ПГ може да оредее бързо в НС?

 

- Не се притеснявам, че такова нещо ще се случи. РБ е политически субект, който е създаден с трайната идея да се развива напред, а не да влезе в НС и всеки да тръгне сам за себе си.

 

- Как продължавате напред тогава - ще имате ли скоро председател?

 

- Сега ще видим, това е един отворен разговор. Аз не съм сигурен, че сме дозрели до етапа да си изберем един лидер, защото сме коалиция, а в Европа те дълго време продължават без да имат един лидер. Не сме партия от едноличен тип, както са ГЕРБ или както бяха НДСВ и ДСБ. Подчертавам за ДСБ бяха. Така че това дали ще изберем един лидер сега или по-късно не е от такова значение за консолидацията ни.

 

- Останалите седем партньора кое виждане споделят вашето или на ДСБ за по-голямо единство?

 

- Най-коректно е да попитате колегите.

 

- Кой беше големият печеливш в тези избори - ГЕРБ, ДПС, РБ и малките партии?

 

- Със сигурност победители на тези избори са малките партии, за мен изненада е влизането на АБВ и Атака в парламента. Поздравявам и тях за добрия резултат.

 

- Притеснява ли ви факта, че ДПС набира все по-голяма мощ и вече можем да говорим за нея дори като за втора политическа сила?

 

- Този въпрос може да зададете на бившите им коалиционни партньори от БСП. Нека те кажат защо се представиха толкова слабо и защо съвместното им управление се отрази много зле на БСП и добре на ДПС.

 

- Според вас българският народ като цяло губещ или печеливш ли е от този формат на парламента - осем партии, трудни възможности за формиране на коалиция, крехко единство? Как разчитате посланието от този разпръснат вот?

 

- Факт е, че това състояние е трудно и безпрецедентно. Явно посланието на българския избирател е, че те не вярва на така наречените големи парии.

 

- Смятате ли, че бъдещето е на коалиционните правителства или при едни следващи избори може да се върнем на еднопартийното управление?

 

- Не мисля, че можем да се върнем към еднопартийно управление. Каквито и избори да има скоро, резултатите няма да са много различни от сегашните.

 

- Какви са резултатите от преференциалния вот при РБ, има ли изненади този път?

 

- Не. Разместване има на малко места. В 24-ти МИР Мартин Димитров от трети премества Гроздан Караджов и става втори. Нашият кандидат Борислав Миланов, който беше четвръти в Благоевград, премества листата и отива втори зад генерал Атанасов. В 25-ти МИР не знам дали влиза трети човек но няма преместване, там Меглена Кунева е първа. В 23-ти влизат 4 човека така, както са наредени, аз съм първи, трети е Корман Исмаилов, четвърти - Петър Славов. Промени в листите почти няма, оказва се, че сме ги подредили правилно. Резултатите ни от чужбина също са добри - 11% са за нас, ние сме трети след ГЕРБ и ДПС.

 

- Имаше ли нарушения в изборния ден според вас?

 

- Да, ще ви кажа за едно. В София в 17-та секция в "Младост" в 125-то училище, където гласувахме аз с моята съпруга и няколко приятели, имаше нула преференции за мен. Нали не се съмнявате, че съм гласувал за себе си.

Източник: standartnews.com


Tags: Божидар Лукарски, Реформаторски блок

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...