Електронни медии

Костадин Марков: Отговорността бе голяма и всички направихме компромиси

17.11.2014

Insert thumbБургаският депутат Костадин Марков, заяви пред VoxBurgas, че всички партии са направили компромиси, за да бъде добре за хората. Народният представител от групата на Реформаторския блок сподели, че се чувства добре и свиква с новата длъжност. Коалицията между ГЕРБ и РБ, според заместник-председателя на СДС, предстои да се докаже с действията си.

Г-н Марков как се чувствате като депутат? Как ви се отразява смятаната на общинската администрация с държавната? Климатизирахте ли се?

Добре се чувствам. Определено ангажиментите в Парламента не са в същото темпо, в каквото бяха в общинска администрация.

Политическият климат е доста променлив. Тече един дълъг процес на назначения, които трябва да удовлетворят няколко различни партии, влезнали в една коалицията, за да управляват България. Очаквате ли много проблеми?

Ние, в СДС, сме свикнали на трудни коалиционни взаимоотношения. Самият Реформаторски блок е една трудна коалиция между интелигентни хора. Надявам се и коалицията, която направихме с ГЕРБ да се справи и да оправдае очакванията, които хората имат. Иначе откъм компетентност на министрите, които са промотирани, нямам никакви съмнения. Остава да видим как ще си свършат работата и какви реформи ще направят.

Казахте „коалиция с ГЕРБ“, но безспорно най-обсъжданият въпрос през последните дни е подкрепата на ПФ и АБВ на Георги Първанов. На местно ниво отношенията между вас и Патриотичния фронт са известни на всички с своята амплитуда. Сега усещате ли промяна в настроенията между двете коалиции? Приемате ли го лично?

Аз съм последният човек, който би трябвало да коментира тези две формации по ред причини. И не случайно един месец, в който вървят преговорите, мълча по въпроса. И ще продължавам да мълча. Така съм решил.

Тоест въпреки различията в миналото сте готови да работите заедно? За някаква по „висша цел“ или?

Какво значи да работим заедно? Имаме управленска коалиция между Реформаторския блок и ГЕРБ. Имаме министри излъчени от тези две партии. Останалите две партии дават парламентарна подкрепа. Аз лично не съм принуден да работя с никого. Аз съм си депутат, имам си своите виждания, своите законодателни инициативи, които ще имам и т.н.. А че някой друг също ще подкрепя хората, които и аз подкрепям – няма лошо.

Помните ли черния политически пиар от изборите през 2009 г. – „Гласуваш за Борисов – получаваш Костов“. Сега в социалните мрежи се появяват саркастични коментари от рода: „Гласуваш за Борисов – получаваш Първанов“. Къде в цялата тази картинка попада Реформаторският блок, пък и СДС? 

Нито СДС, нито Реформаторският блок е водил каквито и да е било разговори с АБВ и Първанов. Пак казвам, имало е срещи между ГЕРБ и АБВ, на които е постигната договорка за парламентарна подкрепа. Така както е имало и срещи между Реформаторския блок и Патриотичния фронт, например, за постигане на такава подкрепа. Със сигурност не съм ходил на тези срещи точно аз. Така че за мен няма голяма драма в това, което се случва. Има и нещо друго. Държавата е в такава ситуация, че трябва да се търсят допирните линии. отколкото разделителните такива, защото най-големият грях на всички днешни политици ще бъде, ако в тази ситуация не съставят правителство и хвърлят Държавата в нови избори. Всички съзнаваме какво значи това. Голяма беше отговорността и всички направихме компромиси. Включително и ние, включително и ГЕРБ, включително и останалите партии. Това е за похвала, а не, за да търсят журналистите интрига във всяко нещо под претекст, че сме изневерили на принципите си. Направихме компромис с някои от принципите си, за да е добре за страната. Изневерихме на някои от обещанията, които сме давали, ще се извиняваме за това, но по-важно е народът да е добре и да има правителство, защото другото е безотговорно.

Като говорим за промени и предстоящи инициативи какво предстои да правите в Парламента? Предполагаме, че ще сложите някой от проектите свързани с Бургас „на масата“. С какво ще започнете?

Няма да си повтарям предизборната кампания, надух им главата на хората с това какви ще бъдат законодателните ми инициативи. Има спешни неща. Трябва да се гласува актуализацията на Бюджет 2014, а след това и гласуването на Бюджет 2015. Разбира се, първата ми работа е да видя къде Бургас там, какви пари има предвидени и съответно да се боря за средства в региона. Всички министри трябва да получат подкрепа за отпушването на еврофондовете, които са блокирани. Има програми, които са на косъм и трябва да се помогне на изпълнителната власт, за да се избегне рискът за тези програми. Оттам-нататък време за законодателни инициативи – колкото искате. Моята сила е Закона за устройство на територията, Закона Черноморието, Закона за обществени проекти, все неща, с които съм се сблъсквал като заместник-кмет.


Tags: Костадин Марков

Още по темата

thumb 01.11.2017

Костадин Марков: Къде са уп...

Потопът в Бургаско бе голяма трагедия, която за пореден път показа,...

thumb 19.09.2017

Костадин Марков: Трябва да ...

Зам.-председателят на СДС Костадин Марков за бъдещето на десницата ...

thumb 19.01.2017

Костадин Марков: Ще се бори...

По отношение на РБ синият депутат каза, че Блокът е в много добра...

thumb 10.01.2017

Костадин Марков: Десницата ...

Мъчим се да накараме колегите от всички партии, които участваха в Р...

thumb 15.12.2016

Костадин Марков: СДС не се ...

СДС е 27 години в българската политика, преживяла е много победи и ...

thumb 14.12.2016

Костадин Марков: Не се бори...

„Взехме мандата, за да дадем последна възможност на ГЕРБ и управляв...

thumb 13.12.2016

Костадин Марков: Взехме ман...

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на правителство, за д...

thumb 28.11.2016

Костадин Марков: Парламент...

В рамките на 43-то Народно събрание трябва да се направи опит за съ...

thumb 23.11.2016

Костадин Марков: Мажоритарн...

Лично аз се противопоставих още на първото внасяне в парламента, бя...

thumb 14.09.2016

Костадин Марков: Състезание...

Участие на зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Костадин Марко...