Печатни издания

Божидар Лукарски: Няма да жертвам СДС заради лични амбиции

08.12.2014

Insert thumbБожидар Лукарски посрещна 25-годишнината от създаването на СДС като лидер на партията и министър на икономиката в кабинета "Борисов 2". Пред "Стандарт" той коментира бъдещето на десницата и цената на участието във властта.

- Г-н Лукарски, каква е равносметката 25 г. след създаването на СДС?

- 25 години СДС е символът на промяната, демокрацията и реформите в България. Продължава да бъде така и се надявам още дълго това да не се промени.

- Ако преди мотото на СДС беше "45 г. стигат", какво е актуалното сега?


- Времето е с нас.

- Коя е десницата сега?

- Много партии се нароиха вдясно - и големи, и малки, но така, както пише и в поздравителния адрес от Жозеф Дол до мен, СДС е най-старата дясна партия в България. Тя е символ на автентичното дясно.

- Реформаторският блок (РБ) наследник ли е на синята идея или има и още партии?


- РБ е доста широко формирование и ако трябва да използваме клишета ляво-дясно, той не е само десен субект. В него има и центристки партии. Но на мен РБ ми прилича на старото СДС, преди да се превърне в една обща партия. В него различни формации - малки и големи, участваха в един съюз. През всички тези години СДС участваше в най-различни коалиции, но запази автентичността си и реформаторския си облик. Мисля, че това се получава и в РБ.

- Това ли е причината, поради която вие и повечето ви колеги не желаете да се премине към по-голямо единение на РБ?

- Има най-различни теории сред моите колеги как трябва да изглежда РБ - от единна партия през коалиция на федеративен принцип до по-широка коалиция. При всички случаи, аз като председател на СДС, претендирам, че партията трябва да запази своята идентичност. Най-малкото заради абревиатурата и историята, която носи. Тези 25 г. не могат да бъдат загърбени и изтрити с един размах. РБ е много силен политически субект, който ще трябва да върне надеждата на автентичните десни избиратели, надявам се СДС да продължи да бъде част от него.

- Накъде тогава трябва да се развива РБ, за да продължи да съществува? Предстои ви да вземете това решение следващата година?

- СДС се развива вече 25 г., но е запазило своята структура отпреди 11-12 г. и, както виждаме, не е изчезнало, даже сега е в управлението. Така че въпросите за еволюцията в политиката са доста спорни. Заради лични амбиции и интереси на някои хора аз не съм готов да пожертвам марката СДС. Мисля, че в момента най-важната задача пред РБ е да проведе реформите, които обеща.

- Обсъждали ли сте вече в СДС идеята как ще се явите на местните избори - като част от РБ или някъде ще искате да имате собствени листи?

- Това, което сме обсъждали, е, че ще се явим на изборите като част от РБ. Дали ще се правят различни листи и коалиции на някои места зависи от регионите. Някъде има колеги от Блока, които си съдействат с други партии и заедно работят нелошо.

- Това, което се случи през миналата седмица с ПФ и отстъпките, които трябваше да направите - ако се повтори, ще го толерирате ли?

- По принцип коалиционната политика е политика на компромисите. Те трябва да се правят в името на България и общите цели, но не трябва да се загърбват идеалите. Дали ще толерираме даден компромис в СДС, зависи от цената му. Засега нещата, съвсем естествено за толкова широка коалиционна формула, не вървят гладко, но за мен това не е ново. Аз съм в преговорния процес по всички промени, които се случваха в РБ - там сме 5 партии, а за тези избори - 7, така че съм свикнал да правя компромиси. Въпрос на време е колегите от ГЕРБ, ПФ и АБВ да свикнат с този начин на взимане на решения.

- Казвате, че управлението в коалиция не е лесно и все пак - колко трудно е, смаза ли се вече машината?

- Нещата са доста по-смазани от това, което очаквах. С колегите от ГЕРБ работя изненадващо добре и за мен самия. Премиерът е изключително толерантно настроен, противно на образа, който е изграждал през годините пред мен. Изключително приятно съм изненадан от неговото поведение и като ръководител, и като коалиционен партньор. Естествено, че машината ще се смазва през следващите години, дай Боже, правителството да получи по-широка подкрепа.

- Миналата седмица получихме добър знак от Брюксел - че ще бъдем част от Шенген. С какво си го обяснявате?

- С това, че колегите в Брюксел видяха, че тук се мисли за промени, устойчивост и стабилност. От срещите ми там получих доста приветствия, че най-после има правителство, на което може да се разчита, че ще стои по-стабилно и ще се грижи за чуждестранните инвестиции. И на второ място - Брюксел може би осъзна, че заради геополитическото си положение България заема много важно място.

- А дали Шенген не беше опит за компенсация заради "Южен поток"?

- Ако искате, и така го наречете.

- Казахте - Русия трябва да я е яд за "Южен поток", а нас?


- Когато един такъв голям проект пропадне, много доволни не би следвало да има. "Южен поток" е стратегически проект и за двете страни, загубата му е неприятна.

- Окончателна ли е загубата, има ли надежда, че ЕС може да се разбере с Русия?

- Аз съм оптимист, но какво значи разбиране? Това не е битпазар и няма място за пазарлъци. Ние сме част от Европа, където има закони и правила, които трябва да се спазват без значение за каква инвестиция става дума. "Южен поток" е полезен за България, но трябва да се направи анализ на икономическите му плюсове и минуси и да се провежда в рамките на европейските правила. Ако Русия казва, че губим от спазването на правилата, аз казвам, че не е така. Много неща са печеливши, икономическият ефект да се продава оръжие на незаконни организации би бил много добър, но това не е законно и не трябва да го правим.

- Казахте, че чуждестранните инвеститори искат стабилност, какво ще направите, за да ги привлечете?

- Много неща трябва да се направят, едно от тях е извън рамките на Министерство на икономиката, но сме готови да помагаме - правосъдната реформа. Липсата й притеснява инвеститорите, това се показа включително и от нашумелия казус с френската фирма. От срещите ми с посланици стигнах до извода, че нещата, които ги притесняват, са устойчивостта на правителството, нееднаквото прилагане на законодателството и закона за обществените поръчки. Някои режими, които са лицензионни и регулаторни, трябва да отстъпят място на разрешителните, трябва да направим промени и в законодателството за чуждестранни инвестиции и движение на хора и стоки от страни извън ЕС.

- Много заявки за реформи се дават от правителството, но няма конкретика и времева рамка, ще видим ли скоро такава?

- Нашата програма има конкретни времеви рамки. Вярно е, че има два начина за правене на реформи - единият е бърз, а другият е много бърз, ние все още сме в графата "бърз". За един месец се актуализира бюджетът, подготви се проектът за 2015 г. буквално за 10 дни, това не е малко работа.

- Но той е бюджет на статуквото?


- Не мисля, че е бюджет на статуквото, по-скоро може да го наречете консервативен. По-добре да е такъв, отколкото като последните два, които са правени с розови очила, заложени са бомбастични приходи и после в средата на следващата година да се чудим откъде да вземем пари. Основното нещо, което направи това правителство, е отпушването на европейските фондове. Лично ние направихме нечовешки усилия, за да може до 17 ноември да изпратим документите за програма "Иновации и конкурентоспособност" в Брюксел.

- През 2015-а очаквате ли съживяване на икономиката?


- Да, не на последно място то е свързано и с европейските инвестиции и т.нар. план Юнкер, с който чрез публични инвестиции трябва да се раздвижи и частният сектор.

- Смятате ли, че към момента РБ защитава това, което обеща - идеи и принципи, а не просто влизане във властта?

- Да, смятам, това се вижда по политиките, които се опитваме да прокараме. Взехме доста реформаторски и тежки ресори, времето ще покаже как сме се справили.

- Има ли конкуренция между министрите в РБ кой ще се справи по-добре?


- Абсолютно да. Конкуренцията е здравословна.

- Смятате ли да сложите министрите на ГЕРБ в малкия си джоб в това отношение?

- Ние сме колеги и слагане в задния, в малкия джоб, е малко неприемливо. Не работим сами за себе си, а като отбор. Няма как централният нападател да е най-добър в мача, ако не му подават добре. Ако той вкара 10 гола, а защитата допусне 11, няма как отборът да е победител.

- В тази връзка доволен ли сте от представянето на вашите любими отбори, или сте ядосан, че "Лудогорец" обира лаврите в България?

- Като българин аплодирам проявите на "Лудогорец", но хората, които в събота са били на мача "Локомотив"-"Марек", са видели кой отбор поддържам. Доволен съм от представянето на моите отбори - "Локомотив"(Сф) и "Манчестър Юнайтед".

- И няма да ги смените?

- Ще цитирам Ървин Уелш, един от любимите ми автори. В една от книгите му главният герой казва следното: "Истинският мъж може да сменя любовта към напитките, към жените, но почне ли да си сменя отборите и партиите, вече не е истински мъж". Аз се придържам към тази практика.


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...