Печатни издания

Костадин Марков: Сгрешихме с квотния принцип във властта

10.12.2014

Insert thumbИнтервю на зам.председателя на СДС и депутат от РБ за в-к "Преса"

- Г-н Марков, успяхте ли да преодолеете кризата в управленското мнозинство след оставката на Слави Бинев и договорката с ПФ за преместване на новините на турски от БНТ1 в БНТ2?
- Очевидно колегите, които водеха преговорите с ПФ, са успели да се справят в някаква посока. Но в желанието да бъдем имунизирани срещу подкрепа от ДПС рискуваме да преминем граници.

- Преминахте ли ги?
- Да кажем, че сме на ръба.

- Втори ден в парламента се вихри скандал с обвинения в ксенофобия. Към това от ден-два се прибави и позицията на здравния министър Петър Москов за ограничаване на спешната помощ за ромските квартали...
- Г-н Москов ми е безкрайно симпатичен със силната си емоционална позиция. Заставам 100% зад него, макар че думите могат да бъдат тълкувани по неприятен за нашите ценности начин. Но знам, че нещо трябва да се направи, за да се прекрати насилието над лекарите.

- И все пак не сгъстихте ли твърде много напрежението около ПФ, назначавайки не един, а два кадъра на Корман Исамилов (НПСД) във властта? Освен това в РБ не се разбрахте и по кандидатурата за областен управител на София, та се наложи Борисов да ви стане арбитър?
- Добре познавам Патриотичния фронт и по-точно бургаската му част, свързана с телевизия СКАТ, и бях наясно с реакцията, която може да се очаква от тях. По-страшното в случая е, че ние предложихме две кандидатури, вместо вътре в РБ да излезем с ясна позиция кой е нашият кандидат за София град.
Второто назначение на представител на НПСД (Веселин Пенев - б.а.) не е търсена провокация към ПФ. Това беше един неизчислен ефект от вътрешнопартийната битка в РБ.

- Защо не успяхте да стигнете до общо решение? От стенограмата на МС стана ясно, че и премиерът ви попита същото, имали сте две седмици за това.
- За съжаление премиерът е прав. Нещо повече, като даваме възможност на коалиционния ни партньор да избира между наши предложения, частично губим суверенитет. Това показва, че в РБ са изчерпани всички механизми да стигнем до единно решение и търсим ГЕРБ за арбитър. Това е, меко казано, смешно. Убеден съм, че трябваше да бъде намерен начин да стигнем до единни кандидатури и водещо да бъде качеството, а не партийните квоти.

- Каква е степента на недоверие между партньорите в РБ?
- По всички важни въпроси има единомислие. Убеден съм в това. Знам, че всеки ще застане зад гърба на другия във всяка значима ситуация, както го правим до момента. И в това е парадоксът - че сме единомишленици, които не могат да се разберат за по-дребните неща. С което дразним и себе си, и нашите избиратели.

- Съжалявате ли вече, че толкова настоявахте за ПФ като съюзник в управлението? Макар че точно вие бяхте един от критично настроените.
- От цялата група само аз и Корман Исмаилов бяхме против. Корман - на базата на негови притеснения, които в известна степен се оправдават, аз - въз основа на опита ми в общуването с част от Патриотичния фронт в Бургас. Аз знаех какво ще се случи.

- Правите ли разлика между двете крила в ПФ - между ВМРО и НФСБ?
- Там има огромна разлика.

- По време на изслушването на шефа на ДАНС Владимир Писанчев поискахте оставката му. Какво се случи оттогава?
- Нашата позиция остава същата. Поискали сме оставката му с ясни аргументи. И не е заради акцията срещу ислямистите, заради която беше изслушването. Напротив - подкрепяме тези действия. Основното е това, което се случи с КТБ. Приоритет за ДАНС е запазването на икономическата и финансовата стабилност в страната. Те са длъжни не просто да реагират на това, което се случи с КТБ - този пладнешки милиарден грабеж, а да анализират и прогнозират какво ще се случи и да вземат необходимите мерки.

- Не е ли твърде тежка вашата присъда?
- Огромен гаф е допускането на пробив в банковата система на България. И в случая няма оправдание - г-н Писанчев или не си е свършил работата и службите не са знаели какво става, което е повод за оставка, или службите са си свършили работата, имало е такава информация и тя не е била използвана и не е стигнала до когото трябва, което също е повод за оставка.
Това, което се случи в парламента с нелепото поведение на г-н Писанчев при закритото му изслушване, само беше повод за ескалация на напрежението, енергийно стимулиране за разменените реплики. В крайна сметка всеки превод над 10 000 евро би трябвало по служебен път да стига до ДАНС...

- Притеснявате ли се в РБ за електоралния отзвук на вашето участие в управлението?
- Имаме притеснения, да не мислите, че ни е било лесно влизането в тази коалиция. И ние като ПФ направихме огромни компромиси. ГЕРБ също. Но водещ беше не партийният интерес, а националният.

- Компромис ли беше, или предизборен трик?
- При мен трик нямаше. Винаги съм настоявал за коалиция във формат ЕНП и съм казвал, че спечелилата партия трябва да излъчи министър-председател. В този смисъл аз спя спокойно и не се извинявам на моите избиратели. Компромисът бе за част от партньорите ни в РБ, които имаха по-крайна позиция.

- Имате ли доверие на партньорите си в управлението?
- Имам безкрайно доверие в колегите си, уважавам качествата им и ще застана зад всеки един от РБ. С ГЕРБ също си имаме доверие, но трябва да сме кръгли идиоти, за да не следим какво се случва във всеки сектор. Управлението е екипна игра, заедно носим отговорност.

- Чувствате ли се добре представени във властта и в РБ?
- Ето това са дребните неща, които създават напрежение и дрязги - разпределението на постове и позиции. Въобще не трябваше да бъде експлоатиран квотният принцип. Водещи трябваше да бъдат експертността и подготовката на кадрите, които предлагаме. Това обещавахме. За съжаление още при първите номинации не спазихме думата си.
Няма какво да се лъжем - има партийни квоти, има натиск за назначения - от партийните централи, от членовете. Това е нормално. Друг е въпросът, че лидерите на блока трябваше да овладеят тези процеси. В много случаи това се получи между другото.

- И кога ще има съюзен конгрес в крайна сметка?
- Ако някой ми даде смислен аргумент да има конгрес - че РБ ще спечели нещо от това, съм готов да обсъдя темата. Единство може да има, ако партиите вземат решение за саморазпускане и създаване на общ политически субект. Тогава има логика да се избира общ председател. Сега той на какво ще е председател - всяка партия си има лидер и ще реагира болезнено, ако бъде избран някой от друга. И откъде накъде СДС ще има по-малко делегати от ДСБ? Няма основание за такова нещо. Откакто старият СДС се раздели, са минали един куп парламентарни избори и само веднъж съюзът е имал по-нисък резултат от ДСБ. На местни избори пък това изобщо не се е случвало, там преимуществото ни е в пъти.
Лидер се става естествено, а не с апаратно гласуване. 

Мария ФИЛЕВА


Tags: Костадин Марков

Още по темата

thumb 01.11.2017

Костадин Марков: Къде са уп...

Потопът в Бургаско бе голяма трагедия, която за пореден път показа,...

thumb 19.09.2017

Костадин Марков: Трябва да ...

Зам.-председателят на СДС Костадин Марков за бъдещето на десницата ...

thumb 19.01.2017

Костадин Марков: Ще се бори...

По отношение на РБ синият депутат каза, че Блокът е в много добра...

thumb 10.01.2017

Костадин Марков: Десницата ...

Мъчим се да накараме колегите от всички партии, които участваха в Р...

thumb 15.12.2016

Костадин Марков: СДС не се ...

СДС е 27 години в българската политика, преживяла е много победи и ...

thumb 14.12.2016

Костадин Марков: Не се бори...

„Взехме мандата, за да дадем последна възможност на ГЕРБ и управляв...

thumb 13.12.2016

Костадин Марков: Взехме ман...

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на правителство, за д...

thumb 28.11.2016

Костадин Марков: Парламент...

В рамките на 43-то Народно събрание трябва да се направи опит за съ...

thumb 23.11.2016

Костадин Марков: Мажоритарн...

Лично аз се противопоставих още на първото внасяне в парламента, бя...

thumb 14.09.2016

Костадин Марков: Състезание...

Участие на зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Костадин Марко...