Пресконференции

Зам.министърът на икономиката Любен Петров и началникът на кабинета на икономическия министър - Филип Кирев,представиха мерки за стимулиране на икономиката в Северозападна България

17.12.2014
Insert thumbЗаместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на кабинета на икономическия министър Божидар Лукарски - Филип Кирев, дадоха пресконференция във Враца, на която представиха мерки за стимулиране на икономиката в Северозападна България.
Кирев подчерта, че въпреки че не е станал депутат от Враца, не си е забравил ангажиментите, а СДС ще продължи да защитава интересите на Северозападния регион, в частност Врачанския.
„Докато бях народен представител, поех няколко ангажимента и ще се опитам да ги изпълня в рамките на мандата на това правителство. Единият от тях е насърчаване на инвестициите и подобряване жизнената среда на хората в региона“, заяви Кирев.
Любен Петров обясни какви насърчителни мерки са предприети за Северозападния регион. Той поясни, че оттук нататък министерството на икономиката приоритетно ще се занимава с бизнес средата в България и тъй като Северозападният регион е район, за който винаги е коментирано, че трябва да му се помогне, ще положи всички усилия, за да достигнат нещата в него стандартите на България.
„Гръбнакът на всяка икономика са малкият и средният бизнес. 98% от предприятията в България са малки и средни. Ще направим всичко възможно административните процедури за бизнеса да бъдат облекчени на всички нива. В момента се готви програма на правителството, в която министерството на икономиката е заложило доста сериозни мерки по отношение на административните процедури. За нас приоритет ще бъде през оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ в следващия програмен период да бъдат насърчавани малки и средни предприятия от Северозападния регион. Следващата мярка е свързана с развитието на индустриалните зони, като тази във Видин. Другата мярка е изграждането на пътя Ботевград – Видин, който трябва да отпуши транспортния коридор, защото каквито и инвестиции да се случват в региона, без сериозен транспортен коридор няма как да се работи. Това ще е една от презентациите на нашето правителство на срещата в Белград, на която присъстват 16 централни източно европейски държави и Китай“, заяви Петров.
В момента няма свободни държавни средства за започване на строителството на пътя Ботевград – Видин и затова се търсят чужди инвестиции. Другият вариант е, ако останат средства от строежа на магистрала „Струма“, да бъдат пренасочени за този път. Има и трети вариант – планът „Юнкер“, който по принцип е кандидатстване на конкурентен принцип. Всяка държава може да кандидатства с проекти пред Европейския съюз и да спечели най-значимият и конкурентният.
На срещата стана ясно, че от март-април 2015 година Реформаторският блок ще отвори приемна във Враца, където народните представители ще идват ежеседмично, за да се срещат с жителите на града.
На срещата беше коментирано и рестартирането на „Химко“. Кирев сподели, че дори държавата да стане собственик, по някакъв начин на „Химко“ вероятността да бъде рестартиран е малка. „Едно предприятие, което не е работило 15-20 години е по-евтино да бъде изградено на ново отколкото да бъде рестартирано“, коментира Кирев. Според него държавата не би имала достатъчно средства в настоящата криза, с които да успее да рестартира „Химко“. Въпреки това заводът ще бъде представян пред потенциалните инвеститори.

Tags: Любен Петров

Още по темата

thumb 21.07.2014

РБ: Чрез гаранцията от ББР ...

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за „Южен поток“...

thumb 10.07.2014 - Горна Оряховица

Преучредиха СДС в Горна Оря...

Очакванията са Горна Оряховица отново да стане бастион на дясно мис...

thumb 26.02.2014

Любен Петров: България и вс...

Това заяви на пресконференция в Плевен зам.-председателят на СДС и ...

thumb 14.01.2014

СДС настоява новият изборен...

От СДС продължаваме да настояваме за въвеждане на задължително глас...

thumb 11.12.2013

КТ "Подкрепа" подкрепи "Шес...

Днес представители на Реформаторския блок проведоха първата среща з...

thumb 04.11.2013

Правителството не е способн...

СДС е загрижен от безумната ситуация, която наблюдаваме в последнит...

thumb 30.07.2013

Планът "Орешарски" представ...

Отново се появява призракът на АЕЦ „Белене”, заяви на пресконфeрeнц...

thumb 11.05.2013

Президентът и ЦИК трябва да...

Председателите на СДС, Обединени земеделци, движение Гергьовден и в...

thumb 11.04.2013

Представяне на кандидат-деп...

СДС тръгва на чисто в тази предизборна кампания, като обединява гра...

thumb 09.04.2013

Съюзът на демократичните си...

Днес е хубав ден за СДС, защото бе изтеглен номер № 10 в изборната ...