СДС-Бургас към МОН: Проверете всички фирми, обучавали по програмата „Студентски практики”

12.02.2015

Insert full size

Криминалната схема с източване на евросредства чрез фиктивни стажове по програмата „Студентски практики” , за която признаха и от МОН, изисква проверка на всички 15 000 работодатели, обучавали студенти. Затова настояват от СДС-Бургас и призовават Министерството на образованието и науката, което е бенефициент по проекта,  този път да не делегира отговорността на ВУЗ-овете, а само да извърши  проверката.
„Повече от интересно е какъв точно стаж биха могли да проведат във фризьорски салон студенти от  Техническия университет или от Университета по хранителни технологии. Вторият въпрос е защо университети не са видели разминаването между специалността на студента и дейността на фирмата, с която са подписали договор по програмата?”, пита  председателят на младежката структура на СДС-Бургас Дончо Златев.

С казуса се ангажира и зам.-председателят на СДС и народен представител от Реформаторския блок Костадин Марков, който ще отправи въпрос към  министъра на образованието проф. дпн Тодор Танев.

Само преди ден, след разследване на една от националните телевизии,  Министерството на образованието и науката призна за криминална схема,  свързвана с източване на евросредства. Разследването на медията показа, че във фризьорски салон във Варна фиктивно са обучавани стотици студенти без знанието на собственичката на фирмата. Част от студентите са били и от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Това обаче не е първият сигнал за нередности по програмата. Още миналата година, по време на управлението на кабинета Орешарски, от  СДС-Бургас алармираха, че между  март и април квотата на част от 51-те висши учебни заведения  бе  предсрочно орязана. Тогава мотивите за решението на МОН  не станаха ясни.

„Студентски практики”  е проект,  финансиран от структурните фондове на Европейския съюз. Бюджетът на проекта е 60 милиона лева. Водещ партньор в него е Министерството на образованието и науката, а всички 51 висши учебни заведения в страната са второстепенни партньори. До момента стажове са преминали 71 000 студенти. Остава въпросът  колко от обученията са фиктивни и колко пари са били отклонени? Също какъв е броят на случаите на злоупотреба  с данни на фирми, които  са били регистрирани по програмата без да знаят.


Tags: Дончо Златев, МСДС, МОН, СДС-Бургас

Още по темата

thumb 14.06.2018

Младежи от СДС дариха кръв ...

Председателят на Инициативния комитет за възстановяване на МСДС Дон...

thumb 22.05.2018

Младежи обсъдиха във Варна ...

Дончо Златев и Георги Спасов от работната група за възстановяване н...

thumb 30.04.2018

Младежи от СДС обсъдиха бъд...

Младежи от МСДС взеха участие в младежкия дебат "Накъде отива Европ...

thumb 18.04.2018

Дончо Златев: За младите хо...

За мен най-важно е решенията, които ще вземем за развитието на парт...

thumb 04.04.2018

Младежите от СДС създадоха ...

Идеята на младежите е подкрепил лично и Президентът (1997 -2002) Пе...

thumb 26.02.2018

Младежи организации от десн...

Участие взеха младежи от СДС от София и Бургас.

thumb 22.03.2016

Младежкото СДС предлага реф...

Убедени сме, че тази стратегия ще донесе повече позитиви, отколкото...

thumb 30.05.2014

Дончо Златев: Няма да позво...

Интересно е, че българите, гласували в чужбина, са наредили Рефо...

thumb 25.05.2014

Дончо Златев: Гласувах за н...

Най-младият кандидат за евродепутат гласува в 9:30 ч.

thumb 15.05.2014

Реформаторският блок е един...

Стотици бургазлии изпълниха площада пред Общината и викаха „Побед...