Божидар Лукарски: Не мисля, че единството на Реформаторския блок е застрашено

15.03.2015

Insert thumbБожидар Лукарски, министър на икономиката, в интервю за предаването "Седмицата" по Дарик радио 

Водещ: Лидерът на СДС в Реформаторския блок Божидар Лукарски. Той е министър на икономиката в „Седмицата“ на Дарик радио. Здравейте, г-н Лукарски. 
Божидар Лукарски: Здравейте, г-н Вълчев.
Водещ: Застрашено ли е единството на Реформаторския блок (РБ) заради назначения на държавни постове на хора от блока? 
Божидар Лукарски: Аз не мисля, че е застрашено. Единственото, което ме притеснява е, че всъщност възмущения и сигнали и роптания от страна на опозицията по отношение на назначенията, бяха продължени от мои колеги от РБ. Аз съветвам да не си хвърляме камъни в собствената градина, аз не правя забележки по отношение назначенията в сектор „Сигурност“, в Министерство на здравеопазването, в Министерство на отбраната. Смятам, че колегите са достатъчно компетентни да извършват тези назначения и не мога да разбера какво повдигна… всъщност знам какво повдигна тези коментари от страна на колегите от ДСБ по отношение назначенията в Комисията на потребителите…
Водещ: Какво?
Божидар Лукарски: Г-н Радан Кънев вчера се изказа, че има съмнения в експертния потенциал…
Водещ: Рискови ги нарече.
Божидар Лукарски: Има риск, аз мисля, че моята преценка е правилна. Сега неговото предложение за по-сериозен експертен потенциал беше в лицето на неговата сътрудничка в адвокатската кантора. Това беше предложението за член на Комисията за защита, на един от членовете /…/. Но аз прецених, че при положение, че нейният съпруг все пак е зам.-министър на енергетиката, наистина, ако беше назначена и тя в КЗП, наистина щеше да има преяждане с власт и щяхме да дадем прекалено много храна за опозицията. Не знам защо, може би поради това, че не проведох предложение за такова назначение, си спечелих тези критики от страна на Радан, и на генерал Атанасов. Но мисля, че всичко е се изглади. Нека да остави хората специално в тази комисия да поработят и да докажат своя експертен потенциал и да докажат, че действително заслужават тези места, за които аз съм ги предложил пред МС.
Водещ: А вие защо предложихте точно Димитър Йотов? Кои негови качества, какво в опита му ви мотивира? 
Божидар Лукарски: Тук ще уточня, че Димитър Йотов е предложение, което е съгласувано и с Радан Кънев. По отношение на неговите качества мисля, че имаме едно мнение и че той е безспорен експерт. Неговата визитка е доста сериозна. Той е работел в много държавни ведомства. Занимавал се е с административно право, бил е началник Дирекция „Обществени поръчки“ в РВД, която е една от структурите в държавата, която провежда най-много такива административни процедури. Както казах работел е в три министерства, има специализации в Люксембург и във Франция. Доста сериозно образование и доста сериозен стаж. Мога да кажа съвсем отговорно, че ако погледнем визитките като юристи на предишните председатели на КЗП, едва ли ще намерим такива сериозни данни, каквито има в CV-то на Димитър Йотов. Това е основанието, което взех, за да предложа на МС именно неговата кандидатура. 
Пак казвам: тук с Радан имаме едно мнение. Предполагам, че неговото изказване е по отношение на другите двама членове, където казах, че той имаше собствено предложение за виждане за експертен потенциал, но в крайна сметка това е мое предложение и аз така реших.
Водещ: Там критика за другите двама членове критиките са, да кажем, с правен характер. Едното е, че са били членове на ръководството на СДС. Там ви чух да отговаряте, че и това е нормално, когато някой бъде назначен той може веднага да напусне партийния си пост.
Божидар Лукарски: Те са напуснали още преди да бъдат назначени, ако говорим, ние с вас двамата сме малко юристи, чл. 12, чл. 13, чл. 14, чл. 15 от Закона за прекратяване на конфликт на интереси дава…
Водещ: Дава срок, от който можеш да се откажеш, защото иначе то няма да намериш никой, който да не е някъде. Това е аргумент. 
Божидар Лукарски: Да, реално се пренебрегва и фактът, че предишните членове на Комисията за защита на потребителите и те са партийни кадри. Така че каквито /…/.
Водещ: По-скоро другата критика, да я наречем, е за начина, номинацията наистина на формално ниво, аз ви се доверявам, че сте проверили това, че когато става дума за мандатни длъжности не е нужно да се правят конкурси, но от вашите среди имам предвид на РБ. Г-жа Кунева, например, говореше за необходимостта от все пак, известни правила, по който да се излъчват кандидатура за различни постове в държавата?
Божидар Лукарски: Факт е, че тези правила не са съвсем, как да кажа, регулирани вътре в РБ, защото направихме доста назначения и в другите сектори, не само в сектор „Икономика“, които не бяха съгласувани. Вчера казах и за зам.-министъра, който беше лично предложен от генерал Атанасов и прокара зам.-министъра на вътрешните работи. Надявам се наистина да отговорим на критиките и за в бъдеще да имаме едни по-прозрачен метод вътре в нас и в РБ – кой, как, кого предлага и защо го предлага.
Водещ: Има трима зам.-министри на вътрешните работи – Филип Гунев, Цвятко Георгиев, те бяха и в служебния кабинет. 
Божидар Лукарски: За Цвятко Георгиев говоря. 
Водещ: Третият е от ГЕРБ – Красимир /…/. Цвятко Георгиев е този, който няколко пъти повтаряте, че бил еднолично от Атанас Атанасов предложен.
Божидар Лукарски: Да, абсолютно – да, но аз тогава не направих никакви коментари. Нека проблемите в РБ да си ги решаваме вътре в РБ, а не както колегите от ДСБ създават тенденция това да става през медиите. Наистина трябва да седнем и да си поговорим по този въпрос и мисля, че ще се разберем. Аз досега не съм правил каквито и да е коментари, въпреки че съм имал такива. Сега ги правят само вътре в РБ. Учудвам се сега, че тяхното недоволство се изказва и се прави пред медиите. Който, каквото има да каже нека да го каже първо на колегите в РБ, когато имаше такова назначение от Цвятко Георгиев, аз не съм приканвал генерал Атанасов да давя обяснение пред парламентарната група. Счел съм, че след като той го е предложил има достатъчни основания да предложи такъв експерт и съм се съгласил с неговото мнение. Приканвам го и той да се съгласи с моето мнение по отношение на предложените от мен членове на Комисията за защита на потребителите. 
Водещ: Отвъд конкретиката. По-скоро вие как си представяте правилата, по които ще се избират хората на такива постове, които не изискват конкурси. Спомняте си историята около Ива Йорданова, която настоя да има конкурс за една мандатна длъжност, която не се налага. Става дума за Агенцията за българите в чужбина. Как да става работата? 
Божидар Лукарски: В интерес на истината това беше много добро предложение от стана на Ива. Аз не съм и влиял, но тя взе решение, че към настоящия момент, при положение, че аз съм член на Министерския съвет и ще взимам решения с едно евентуално нейно назначение, не би следвало да участва в този конкурс. Аз мисля, че това е истински прозрачното. Бих приканил колегите да се поучат от този пример. Иначе, действително в РБ, първо ние трябва да седнем всички заедно и да се обединим около едни кандидатури, след това да ги обсъдим с колегите от ГЕРБ, нещо което аз съм направил, да ги обсъдим с колегите от ГЕРБ и тогава да вземем решение за предложение за такива длъжности, които не са мандат. В интерес на истината виждате, че все още нямаме избран председател на Държавната агенция за българите в чужбина независимо, че беше проведено интервю. Така че нека все пак да имаме предвид, че когато законът не предвижда провеждане на конкурсно начало, законодателите са го съобразили, че чисто практически може да възникнат такива проблеми. Специално в Комисията за потребителите щеше да възникне проблем, тъй като за разлика от Държавната агенция за българите в чужбина, те издават непрекъснато административни актове, които подлежат на обжалване и при положение, че МС не беше одобрил кандидатури на едни хипотетично избрани с конкурс членове, щяхме да имаме наистина правен вакуум.
Водещ: Подкрепяте ли Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване? Това е Служба „Военна информация“ в Министерство на отбраната. 
Божидар Лукарски: Това е решение, което няма нищо общо със СДС, държа да подчертая и не е нито мое предложение, нито на някои от колегите от СДС. Но Йордан Бакалов, който бегло познавам е добър професионалист и след като колегата Николай Ненчев е решил да предложи Бакалов, аз мисля, че той е взел правилното решение. Не съм, пак казвам, от хората, които се месят в експертните решения на други хора от други ресори и мисля, че всички така трябва да постъпват. 
Водещ: Само един въпрос от сферата на икономиката понеже е актуален от вчера – Софийския административен съд е спрял изпълнението на отнемането на лиценза за търговия с оръжия на русенския военен завод „Дунарит“. Министерството на икономиката ще обжалва ли това решение? 
Божидар Лукарски: Министерството на икономиката не е страна. Страна е междуведомствения съвет.
Водещ: Да, вие сте в него, моя грешка. Ще обжалвате ли? 
Божидар Лукарски: Аз ще изслушам мнението на всички колеги. Принципно в държавната администрация знам, че има регулярно задължение на всички юрист-консулти да обжалват каквито и да е решение, съобразни, несъобразни, а просто да се обжалва. Аз не мисля, че трябва да се прави обжалване заради самото обжалване, затова щеш се съберем междуведомствения съвет. Решението, пак подчертавам, не е мое. Решението е на повече от 30 човека. Тези 30 човека ще си кажат мнението и тогава ще се вземе това решение. 
Водещ: Добре, благодаря ви, г-н Лукарски. 


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...