Парламентарна дейност

Депутатът Костадин Марков не подкрепи законови изменения увеличаващи 10 пъти глобите за паркиране върху тротоари

03.04.2015

Insert thumbНародният представител от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС Костадин Марков не подкрепи предлагани изменения в Закона за движението по пътищата, в които се предвижда глобите за граждани паркирали върху тротоари за бъдат завишени 10 пъти, от 20 на 200 лева за нарушение. Проектът за закон бе разгледан в парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

В предложението си вносителите предлагат да бъде налагана глоба от 200 лева  при паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места. Към момента глобите за същите нарушения, записани в сега действащия закон за движение по пътищата са в размер от 20 до 30 лева. В мотивите си те аргументират предлаганите промени с грижата за безопасното предвижване на гражданите в паркове, градини, детски площадки и тротоари, както и с желание да бъде решен проблемът с хилядите случаи на неправилно паркиране в тези зони, с които всяка българска община се сблъсква.   

Пред комисията инж. Костадин Марков бе категоричен, че подкрепя закона в частта, в която се санкционира паркирането върху паркове, детски площадки и градини, но не подкрепя размера на санкцията за спирането върху тротоари, тъй като в повечето големи градове не са осигурени достатъчно места за паркиране и хората се принуждават частично да паркират върху тротоарите. Той отбеляза, че тежестта пада изцяло върху гражданите при положение, че държавата и общините не са осигурили достатъчно благоприятни условия за паркиране.

Депутатът подкрепи завишаването на глобите, но не и увеличаването им в десетократен размер. Според него 200 лева е твърде висока глоба за стандарта на живот в България и санкцията не е адекватна на нарушението.

 


Tags: НС, РБ, Костадин Марков

Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 15.05.2015

Костадин Марков: Промени в ...

Искат да забранят на служители в общините да проектират обекти общи...

thumb 12.05.2015

Костадин Марков: Как се раз...

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата и новите ...

thumb 24.04.2015

Костадин Марков: Отпаднаха ...

Народният представител от Реформаторския блок и зам.-председател на...

thumb 01.04.2015

Председателят на парламента...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храните Рум...

thumb 20.02.2015

Костадин Марков: Програмата...

Националната програма за саниране е изключително смела и ние от Реф...