thumb

СДС: СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

Румен Христов ще бъде лектор на Конференция за трансформация на земеделието, в контекста на глобалните климатични промени

03.06.2015

 

На 04.06.2015 год. , Председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните г-н Румен Христов ще участва в Конференция: „Трансформиране на сектор „Земеделие и развитие на селските райони“ в България“. Форумът е организиран от Министерството на земеделието и Световната банка.

Конференцията цели да постави началото на дискусия за настоящите предизвикателства и дългосрочната визия и цели на Българското земеделие и развитието на селските райони в светлината на средносрочните и дългосрочни глобални и Европейски тенденции.


Събитието ще започне в 10.30 часа, в  София Хотел Балкан, и ще бъде открито от министъра на земеделието и храните  Десислава Танева и от Томи Томпсън, мениджър на Световната банка за България.

Две ще бъдат основните теми за дискусия:
Сектор „Земеделие и развитие на селските райони“ в България през 2030 и  Повишаване на издръжливостта на земеделските производители в контекста на климатичните промени.
Председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните г-н Румен Христов ще представи темата „Влиянието на климатичните промени върху българското земеделие и уязвимост на икономиката в селските райони“.

Европейският съюз (ЕС) и светът като цяло са изправени пред необходимостта от трансформация. Дългосрочни предизвикателства осезаемо излизат на преден план и изискват решителна визия и действия. Световното население се увеличава с бързи темпове, а все по-голямата необходимост от природни ресурси и рязкото затопляне на планетата създават нова оперативна среда. Застаряващото население на Европа допълнително усложнява тези предизвикателства.

Всичко това ще има сериозни последствия за селското стопанство и препитанието в селските райони. Докато в световен мащаб необходимостта от храна расте, фактори като увеличаващата се урбанизация, все по-високи цени на енергия (и торове), натискът върху водните ресурси и все по-голямата уязвимост на земеделските култури и добитъка в резултат на климатичните промени водят до ограничаване на производството на храни.

Държавни и частни заинтересовани лица следва да действат съвместно, за да преодолеят тези заплахи и да се възползват от новооткриващите се възможности. Предвид обстоятелствата, ЕС представи своята амбициозна стратегия Европа 2030, основана на три взаимно подсилващи се приоритета: интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Целта, да се намалят емисиите на парникови газове с 40% до 2030, дава тонът и всички национални и секторни стратегии следва да бъдат ориентирани в тази насока.

В такъв момент България също следва да вземе стратегически решения за бъдещето на селското стопанство и селските райони. Такива решения следва да уловят изключителния потенциал и множеството силни страни на страната и да приложат успешен подход към изменящата се глобална и европейска среда.

Разработването на дългосрочна визия и стратегия за сектор „Земеделие и развитие на селските райони“ в България би представлявало важна стъпка напред към утвърждаване на последователна, всеобхватна и стабилна обществено-политическа рамка.

 


Tags: Румен Христов, земеделие

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 31.05.2019

Румен Христов: Благодаря от...

Резултатите от Евроизбори 2019 са добра новина за българската демо...

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 27.03.2019

Шанс за дясното - разговор ...

Видео от "Още от деня"

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...