thumb

Емил Кабаиванов за ветото на президента върху данъците на колите

Защо сдружението на общините у нас се обяви против ветото на президента?

thumb

Румен Христов: Тенденцията в СДС е да се търси обединение на идейна основа

Има няколко тенденции, но преобладаващата е да се търси обединение вдясно на идейна основа

thumb

Румен Христов: Имаме опит с потушаването на кризи, в такива тежки моменти СДС е играл винаги важна роля

В такъв критичен момент има нужда отново от знанието, моженето, самочувствието, на партия, която се е справяла с дост...

Златко Живков, кмет на Монтана: Принципът "Обещано - изпълнено" важи за мен и моя екип

19.11.2015

 

- Г- н Живков, честита изборна победа, честит пети мандат! Казвам “честито” и от името на тези граждани (повече от половината), които ви подкрепиха и пуснаха бюлетина за вас.

- Благодаря на всички хора за подкрепата. По- лесно е един път да спечелиш, но когато за пети път имаш висок резултат, това вече е рекорд. Близо 15 хиляди души - 14 865 гласа - това е не само моя победа, а и на гражданите, които виждат и оценяват нашите действия за развитието на община Монтана.

- Сега с какво се захващате?

- Започнахме със сформирането на общинския съвет и дейностите по приключване на настоящата година, подготовката за есенно-зимния сезон въпреки топлата и слънчева есен.

Предстои и приключването на няколко европейски проекта, имаме разплащания по тях, подготовката за празника на града - 2 декември, когато през 1891 г. Фердинанад е обявен за град. Всичко това ни изправя в една доста екстремна ситуация, макар че аз не съм изключвал нито за момент от делата на Монтана. Принципът “Обещано - изпълнено” важи за мен и моя екип.

- Имате план за регионално развитие до 2020 година.

- Очакват ни проекти за 256 милиона лева и първите 17 са за 19 милиона и 56 хиляди лева по програма “Региони в растеж”.

Това са ремонти на 4 училища, 5 детски градини, на драматичен театър, библиотека, читалище “Разум - 1883 г.” , Младежки дом, експозиционна зала на исторически музей, Обединен детски комплекс. Все начинания с обществена значимост и в индустриалната част. Допълвам и парковете “Калето”, “Огоста”, надявам се, и “Монтанезиум”. Нуждае се от приключване и паркът “Свети Дух”. Храмът ще бъде изографисан по църковните канони.

- А общинският пазар в Монтана ще има ли нова визия? Това е най-посещаваното място в града.

- Да, предстои реконструкция за 135 000 лева на това място, където си дават среща хора от града и региона, пък дори и от страната.

- Какви обекти ще изграждате по програмата за трансгранично развитие със Сърбия?

- Община Монтана e лидер в това отношение. Ще участваме с пет предложения по програмата за трансгранично сътрудничество “България - Сърбия” на стойност 3 милиона лева. Програмата ще бъде отворена в началото на следващата година. Водещи партньори са и драматичният театър “Драгомир Асенов”, и гимназията с преподаване на чужди езици “Петър Богдан”. По проектите община Монтана ще си сътрудничи с три сръбски общини - традиционния партньор община Пирот, с която сме побратимени, община Враня и община Медиана, най-голямата градска община на Ниш.

 Съвместно с община Пирот са подадени три проекта, всеки от които на стойност 600 000 евро. По тях се предвижда закупуване на модерно оборудване за отделението по акушерство и гинекология на многопрофилната болница, ремонт на актовата зала на гимназията за преподаване на чужди езици “Петър Богдан” и реставрация и консервация на раннохристиянската базилика, намерена наскоро при разкопки по хълма Калето над Монтана.

По съвместен проект с община Медиана в Сърбия се предвижда закупуване на открита сцена за театрални представления и концерти в Монтана, а по проект с община Враня - изграждане на още едно тренировъчно игрище за футбол в спортния комплекс “Огоста” в Монтана.

- Обещавате ли да работите за икономическо оживление на Монтана, за подкрепа на малкия и средния бизнес?

- Това, което прави общината, е да насърчава, да предлага, да съдейства, да търси инвеститори, да подкрепя малкия и средния бизнес. Ето, по пътя за Лом в технологичния парк ще заработят няколко фирми - една швейцарска и американска, клъстър за земеделска техника на терен от около 100 дка, осигурен от общината. Вече имаме фабрика за детски играчки, една от най-добрите в Югоизточна Европа, в която работят 300 млади хора, и то на пустеещо място преди.

- Хубаво е да се внедряват нови производства, така че да има препитание за безработни мъже.

- Трябва да направим едно разграничение между общински център и областта. Често медиите ги бъркат. Безработица има и тя е 12 процента, но тя не е квалифицирана. Над 70 процента са безработните предимно от ромски произход - без средно образование. В същото време се търсят шлосери, стругари, но работодателите не могат да попаднат на квалифицирани кадри.

- По време на предизборната кампания вслушахте ли се в критиките на някои от опонентите? Става въпрос за вашето сътрудничество с МВР. Хората искат повече полицаи в селата.

- Нека бъде ясно - община Монтана подкрепя своята областна дирекция на МВР и районната полиция, но общината не може да замени държавата. Подпомагаме ги, когато става въпрос за автомобили, гориво, помещения за полицейските инспектори, според нашите сили и възможности. Ако има критики, те трябва да се отправят не към нас. МВР символизира независима и силна държава и при едно по-добро разпределение на средствата не само за заплати може да се осигури достатъчно полицейско присъствие в селата.

- Въвеждането на видеокамери намалява ли престъпността и набезите на апашите?

- Ние имамаме видеонаблюдение в три села - Николово, Белотинци и Габровница. Определено престъпността пада. Сега работим по такъв проект за видеонаблюдение в центъра на Монтана.

- Предстои да бъде приет бюджетът за 2016 г. За какво ще стигнат парите от общинската хазна?

- Някак тихомълком по време на предизборната кампания бе дадена рамката на бюджета. Не е благоприятен за българските общини - говори за централизъм и малък растеж. Има промяна в минималната работна заплата, ще бъде трудничко. Големите проблеми са поемането на съфинансирането по различни проекти, трябва всяка община да задели значителен собствен ресурс

- Продължавате ли да участвате в Комитета на регионите на Европейския съюз?

- Да, аз съм трети мандат до 2019 г., предстоят ми една сесия в началото на декември и две заседания на Комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура SEDEC и на икономическата. Работим за синхронизиране на европейското с нашето законодателство. Тази година в Комитета на регионите участвам заедно с новоизбраните кметове на Гоце Делчев Владимир Москов и на Габрово Таня Христова. Съставът ще бъде актуализиран през януари 2016 г.

- Гражданите задават злободневни въпроси. Ще продължи ли облагородяването на междублоковите пространства?

- Да, ще продължи. Тази година бе спряно заради възстановяването на улиците след водния цикъл, но припомням - това са изградени 42 километра канализация и 21 километра нов водопровод.

- И накрая - за спорта. Сменихте старши треньора на футболния клуб “Монтана” след пет поредни загуби?

- Да. Трябваше бързо да вземем решение. Надяваме се, че с избора на Емил Велев сме избрали твърда и интелигентна ръка, която да води отбора ни. Договорът на Велев на първо време е до края на сезона. Познаваме добре работата му и вярваме, че той ще помогне нашият отбор да излезе от състоянието, в което се намира. Запазваме треньорския щаб, единствената промяна е смяната на Ферарио Спасов с Емил Велев. Мисля, че това е важно за онези 3000 души, които пълнят стадион “Огоста”, за да се наслаждават на футбола.


Tags: СДС, Злати Живков

Още по темата

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 07.07.2018

Новият председател на СДС е...

Румен Христов бе избран за председател на Съюза на демократичните с...