thumb

Член на КС на СДС бе избран за зам. главен редактор на официалното издание на студентите от ЕНП

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна партия прие и повече от 10 позиции, становища и пре...

thumb

СДС почете жертвите на тоталитарните режими

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жертви на тоталитарните режими, независимо дали са лев...

thumb

Да си спомним за Александър Божков !

Днес се навършват 10 години, откакто ни напусна

thumb

Ръкводството на СДС ще почете Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в градинката на НДК

Електронни медии

Костадин Марков: Енергията на РБ е в това, че сме заедно

12.11.2015

 - Г-н Марков, как оценявате резултатите конкретно на СДС в Бургаско? И може ли да се направи разграничение между СДС и Реформаторския блок?

- Аз мога да дам оценка как се е представило СДС, мога и да дам цифри, но си мисля, че вече прекалихме с това разделяне и хората остават с впечатление, че цитирайки тези цифри, се караме помежду си. Сигналите, които трябва да даваме, а и истината е това - че в Реформаторския блок сме единни. И енергията, която получават партиите в блока, е благодарение на това, че сме заедно. Иначе представянето на СДС е отлично в рамките на Бургаска област.

- По-добре ли е в сравнение с предишните местни избори?

- Да, в пъти!

- Вие все пак публикувахте едни цифри във „Фейсбук”. В национален план коя партия от Реформаторския блок излиза най-силна?

- В национален план безспорно най-много съветници спечели Съюзът на демократичните сили. В регионален план – в Бургаско, също е така. Но не ми се ще да цитирам цифри.

- Това добро представяне на СДС на какво се дължи – на преференциите или на по-добро поставяне на кандидатите на СДС в листите (на Реформаторския блок)?

- Битката беше изключително преференциална. А когато има преференциална битка, е много важно как са организирани местните структури. От всички партии в блока е нормално СДС да има най-силни местни структури, защото е 25-годишна партия. Много е трудно на другите колеги в такава битка да постигнат нашата организация. 

- На парламентарните избори през 2013 г. се явихте отделно – тогава ДСБ и ДБГ имаха по-силен резултат в сравнение с този на СДС.

- Да, представянето ни беше изключително слабо. Получихме една около 50 000 гласа. Най-слабо се представихме наистина - и спрямо ДСБ, и спрямо ДБГ. Факт!

- Сега има някакво обръщане ли?

- Просто на нас силата ни е в местните избори и някои анализи показват, че връщаме и хора. Не е само до сила на структурите. И тези анализи показват, че връщаме гласове не от другите партии в РБ, а от други партии в десницата.

- Вие ли препоръчахте Чанка Коралска за Ваш наследник като зам.-кмет по строителството в Община Бургас?

- Никой не може да се бърка в работата на кмета и в това как да си определя екипа. Ако ме питате за мнението ми, Чанка е чудесен избор, но не съм я препоръчвал аз.

- Говори се, че Вие сте я наложили в администрацията. Ваш кадър ли е тя?
- Аз я приех на работа в администрацията, аз разговарях с нея и наистина – работихме в екип чудесно. Това е факт.

- Как я избрахте тогава – някой Ви я препоръча ли?

- Всичко става с конкурси, но си спомням, че останах много приятно впечатлен от разговора, от биографията. Доколкото си спомням, конкурсът беше на етапи. Останал ми е един визуален спомен от една беседа – тогава останах впечатлен от познанията й.

- В България големият проблем е, че липсват добри управленци - политици-мениджъри. Иван Костов наскоро заяви, че кметовете на Бургас и Стара Загора са пример, че се заражда ново силно управленско поколение. Бихте ли се съгласили с това?

- Този път съм съгласен с г-н Костов (смее се). Наистина е така, наистина израства ново поколение политици-технократи и резултатите, които показват тези два кмета, са абсолютно безспорни.

- Как гледате на слуховете, че Димитър Николов може да стане премиер, ако Бойко Борисов стане президент догодина.

- Това е въпрос, на който трябва да отговорят от ГЕРБ. Аз лично смятам, че след този резултат Димитър Николов ще се спряга за всичко – дори и ако има избори за папа. Той постигна Живковски резултат в Бургас и е нормално да спрягат името му. Доколкото го познавам, не гори от подобни амбиции – концентриран е изцяло в работата си като кмет на Бургас.

- Бургас ще загуби ли много от това, ако той стане национален политик?

- При всички случаи - кметът и екипът, който работи в последните години в общината, е много доказан, доказал е своята ефективност. Коментираме хипотези – ако кметът си тръгне, естествено, че екипът ще отслабне. Естествено е, че при едни нови, предсрочни избори не мога да видя ярка фигура, която ще бъде фаворит.

- Няколко имена вече се спрягат за бъдещ кмет на Бургас. Едно от тях е това на Живко Табаков.
- В Реформаторския блок Живко Табаков не е спряган и не мисля, че може да бъде кандидат-кмет, ако ме питате конкретно за него.

- Защо?
- Предстои му да натрупа опит – тепърва влезе в Общинския съвет, тепърва се сблъсква с местната власт. Нужен му е и житейски опит като години. Иначе е изключително смислено и умно момче, което показа добри резултати. Но мисля, че за кмет му е рано и този разговор го водихме с него по време и на тази кампания.

- Има ли конфликт с него в Бургас?
- Който ви каже, че между партиите в Реформаторския блок няма конфликт, ще ви излъже. Винаги има конфликти – хубавото е, че все още те остават вътре и в крайна сметка каквото реши мнозинството, това се случва. И резултатите от изборите показват, че вървим в правилна посока.

- Днес Евгений Мосинов подава оставка като общински лидер на БСП в Бургас. Имате ли коментар?

- Искрено съчувствах на г-н Мосинов още в мига, когато се хвана с тази мисия невъзможна – да става кмет на Бургас. Естествено той пое отговорност като партиен лидер и това беше негово задължение. Но всички разумни хора горе-долу виждат какъв е резултатът и в момента той постъпва достойно – при загубени избори се подава оставката, доколкото знам. Но г-н Мосинов е стойностен човек, който е необходим за бургаската политика.

- Войната с Валери Симеонов приключена ли е? Имахте конфликт преди време.

- Какво значи конфликт? Имаше дори дела, които, ако си спомняте, аз спечелих. Оттогава не сме влизали в някакви лични конфликти.

- Коалицията с него в парламента, която всъщност не е точно коалиция, удобна ли Ви е в момента?

- Аз нямам много допирни точки с него или с патриотите. По много закони гласуваме заедно, по много закони имаме различни мнения.

- Има един казус – кой е по-удобният партньор за властта – Патриотичният фронт или ДПС. Вашето мнение?

- Тук коментар не може да има. Няма как политик от Реформаторския блок да ви каже, че удобен партньор за блока е ДПС. При всички случаи ние с БСП и с ДПС няма как да си партнираме.

- Т.е. отговорът е, че Патриотичният фронт е по-удобният партньор от ДПС?

- Мисля, че отговорих достатъчно ясно.


Tags: местни избори, Бургас, СДС

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...