thumb

Член на КС на СДС бе избран за зам. главен редактор на официалното издание на студентите от ЕНП

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна партия прие и повече от 10 позиции, становища и пре...

thumb

СДС почете жертвите на тоталитарните режими

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жертви на тоталитарните режими, независимо дали са лев...

thumb

Да си спомним за Александър Божков !

Днес се навършват 10 години, откакто ни напусна

thumb

Ръкводството на СДС ще почете Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в градинката на НДК

Костадин Марков: България има нужда от реформи

14.12.2015

- Г-н Марков, как ще коментирате озадачаващото решение на ДСБ - партията да мине в опозиция, но министърът й да остане в правителството? При това без да изтеглят кадрите си от втория ешелон във властта - зам.-министри, областни управители, шефове на агенции !

 - Положението, в което изпадна ДСБ, е по вина на техния лидер Радан Кънев. Той изключително емоционално и уж от свое име обяви, че излиза в опозиция. Само че когато си лидер на партия и на коалиция от партии, не можеш да говориш в лично качество. Ясно е, че с решенията си повличаш лавина от събития и поставяш партията си в положение или да те последва, или да те бламира. А той е силен лидер, партията му не може да го бламира. Поставяш в неудобна ситуация и хората, които си излъчил във властта. Това се отнася с особена сила за здравния министър Петър Москов, който положи неимоверни усилия за подкрепа на съдебната реформа и сега е в ужасната ситуация да го изкарват "предател" и "клиентелист", защото е решил да продължи промените в здравната система, а не да последва едноличното решение на Радан Кънев. Не мисля, че и в партията са толкова единодушни за т.нар. излизане от властта. На този етап, както и вие фиксирахте във въпроса си, то е съвсем символично. Реално се излиза от властта, ако оттеглиш всички свои хора на властови позиции - областни управители, зам.-министри, шеф на КЕВР. Ще повярвам, че ДСБ са се оттеглили от управлението, когато се случат всички тези неща във втория ешелон.

 - Казахте, че Кънев е силен лидер, но не остави ли ДСБ да виси във въздуха?

 - Радан е изключително почтен човек и добър политик. Може да формулира тези и приоритети, които да бъдат полезни за обществото. Друг е въпросът, че може би в личен план трябва да може да си наложи самоконтрол, защото емоционалните му реакции вкарват страната в политическа криза. Аз твърдя, че едноличното му решение да излезе в опозиция е емоционална реакция. Подобни тежки решения се обсъждат най-малко в собствената партия, обсъждат се и с партньорите в коалицията.

 - Как ще повлияе позицията на ДСБ върху единството на РБ?

 - При всички случаи и ДСБ, и останалите партии в блока, без да знам какво ще е решението на всички колеги, вече са в губеща позиция и трябва да ограничават щети. Защо? Ако се тръгне в опозиция, трябват сериозни аргументи. Ние все още не виждаме основания да се дестабилизира страната. Ето, виждате какво се случи - БСП ще искат вот на недоверие...

 - За да тестват опозиционността на ДСБ.

 - Тази макар и несъгласувана стиковка е смущаваща. Вече виждаме последствията. Тези, които решат да останат и да крепят стабилността на кабинета, са наричани "делянчета", "цацарчета" и не знам какви още, а последвалите Радан Кънев в символична позиция - обявени за "добрите", "борците". Това е смешно.

 - Как ще функционира РБ като в крайна сметка вие нямате кой знае какви различия? Как ще си стиковате решенията, ако половината сте в опозиция, а другите - в управлението?

 - Затова казвам, че излизането в опозиция е съвсем символично. И към днешна дата ние, депутатите от РБ, сме на един акъл. Когато има нещо хубаво, го подкрепяме, когато ни притеснява - не го подкрепяме. Много ми е интересно как ще вкараме изкуствено тази опозиционна граница помежду ни. Има вече гласуван бюджет, подкрепил си го, това е най-важният политически акт през годината. Сега ще търсим разни текстчета в закончета, за да слагаме изкуствено разделителна линия помежду ни. Ето как една емоционална реакция може да постави в дебилно положение всички депутати от РБ и пет политически формации.

 - Г-н Кънев обаче още не е заявил, че ще подаде оставка като съпредседател на РБ? Сега какво - вие ще си имате един шеф-опозиционер и един - с управляващите?

 - Започна се. Ето на такива въпроси ще трябва да отговаряме. Затова казвам, че ситуацията е дебилна. Нека видим утре какво решение ще се вземе от лидерите на блока. Ще стане ясно кой накъде и кой с какви позиции е. Ако ДСБ са последователни в политиката, ще трябва да излезе и от РБ, което ще улесни тези решения, за които ме питате.

 - Мислите ли, че това ще се случи?

 - Меко казано ще е странно, ако развитието не е такова.

 - А къде ще седят в зала депутатите-опозиционери от РБ?

 - Няма значение къде ще седят, пак ви казвам, ние ще си останем приятели и единомишленици. Ще повторя - г-н Радан Кънев има голям грях, че вкара всички ни в този филм. Има такова поле за вицове и закачки, че просто не знам как ще се измъкнем от тази ситуация.

 - Последният виц, който чухте?

 - Не ми се ще да го разказвам, защото искам да запазя добрия тон към колегите от ДСБ. В момента страшно съжалявам за министър Москов, който беше подложен на такъв тормоз, че трябва наистина да имаш джедайски умения, за да устоиш на това чудо.

 - Или има джедайски умения, защото не само остана, но продължава да твърди, че е министър на РБ, или се е вкопчил във властта?

 - Това е един свободен и мислещ човек, защото отказа да последва един друг с неговата емоционална реакция. Смея да твърдя, че г-н Москов има подкрепата на целия РБ, както и всички останали наши министри. Не ми се ще да мисля, че това, което направи г-н Кънев, е част от по-сложен заговор от типа "искам си не реформата, а блока обратно" заради разклатените позиции на ДСБ след местните избори. Но и това ми минава през акъла.

 - Явно и на г-н Борисов му минават подобни мисли, защото вече предположи, че с действията си Радан Кънев постави началото на предизборната си кампания за президентските избори.

 - Не съм мислил в тази посока, но смятам, че ако г-н Кънев овладее емоциите си, ще се доближи до представите ми за силен десен политик. Не знам дали с този акт стартира кампанията си, знам, че е непремерен и че беше на път предизвика много сериозен трус в един хубав проект, какъвто е РБ.

 - Което означава, че на РБ като проект му е сложен кръст?

 - Не, не бих казал, че сме стигнали чак дотам, а че сме в трудна ситуация.

 - Ходът на ДСБ ще дестабилизира ли управлението и държавата?

 - Трябва да си абсолютен наивник, за да не виждаш, че този ход дестабилизира държавата. България се нуждае от реформи. А реформи, когато излезеш в опозиция и се затвориш в един кръг, който помним отпреди време, няма как да се правят. Реформаторите никога няма да имат по-добра възможност да правят реформи от сегашната. Сега е моментът да ги правим - когато има достатъчно на брой депутати от ГЕРБ и от други партии, които ни подкрепят. А не да се цупим и при всяка загубена битка, да правим подобни панаири. Да, темата за съдебната реформа е силна, важна, да, всички сме на един акъл, че главният прокурор, както и да се казва, е с твърде много правомощия, сигурни сме, че нашето предложение за пропорциите в двете колегии е вярното. Но сме сигурни, че и другите закони в останалите области, са важни.

 - Доколко има риск от предизвикване на предсрочни парламентарни избори "2 в 1" заедно с президентските?

 - Зависи какво ще бъде решението на лидерите на РБ във вторник. Ако останалите партии последват ДСБ, кризата естествено ще стане сериозна и ще предизвика предсрочни избори, независимо дали пролетта или заедно с президентските. Ако г-н Кънев остане изолиран в този ход или го преосмисли и намери форма и начин за това, реалността ще бъда друга.

 - Има ли шанс това да се случи?

 - Аз вярвам, че мъдростта може да надделее. Не смятам, че нещата са отишли толкова далеч, че да не може да се поправят. Тогава ще се запази стабилността.

 - Но пък той бодро обяви "дайте насам изборите, ще ги спечелим"...

 - Е, слушали сме подобни изявления. Това са площадни експлозии за пред тълпа най-верни фенове. Никой не вярва, разбира се, в подобни заклинания, затова предлагам да мислим с главите си.

 - Ще промени ли дейността ви като депутат събитията във и около РБ?

 - Ние сме единомишленици, нямаме нито едно гласуване по различен начин. Озадачи ме само, че определени медии се опитаха да представят, че депутатите от СДС и от ДБГ са гласували "въздържали се" по предложенията на РБ за пропорциите в двете колегии. Тогава аз получих усещането, че се готви революция, в която не сме поканени. Това е моментът, в който почувствах разделение, въпреки че ние, 23-мата, гласувахме като един за промените, под които се бяхме подписали.

 - Радан Кънев обяви в петък вечерта, че никакви интриги не могат да застанат между него и Москов, а на следващата сутрин обяви, че чака низовата партийна организация да изключи министъра от ДСБ. Кога е искрен г-н Кънев?

 - Не искам да ровя в отношенията между Петър и Радан, защото знам, че са приятели и знам, че в момента на тях им е най-тежко в тази ситуация.


Tags: СДС, Костадин Марков

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...