thumb

Член на КС на СДС бе избран за зам. главен редактор на официалното издание на студентите от ЕНП

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна партия прие и повече от 10 позиции, становища и пре...

thumb

СДС почете жертвите на тоталитарните режими

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жертви на тоталитарните режими, независимо дали са лев...

thumb

Да си спомним за Александър Божков !

Днес се навършват 10 години, откакто ни напусна

thumb

Ръкводството на СДС ще почете Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в градинката на НДК

Печатни издания

Божидар Лукарски: Икономическия растеж ще се усети след време от всеки българин

14.01.2016

Г-н Лукарски, какъв е вашият коментар за декларацията на КРИБ, с която се иска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, ако не бъдат разкрити убийствата на двамата бизнесмени и последвалата реакция на г-жа Бъчварова?

 - Чисто експертно незабавна разкриваемост на дадено престъпление не е възможна. Така че ултиматумът на КРИБ, не е реален. Нека да оставим следствените органи да си свършат работата, а тя отнема време. Тези два фрапиращи случая не би следвало да се обвързват с оставката на вътрешния министър. Както г-жа Бъчварова каза, докато някои хора си почиваха, цялото МВР е работило. Смятам тази декларация за емоционална и прибързана.

 - А как ще коментирате изказването на Бъчварова, че проблемите на българския бизнес са в неговия генезис, в нелоялната конкуренция и в съдебната система, която не може да реши споровете?

 - Има такъв момент и поддържам казаното от вицепремиера Бъчварова. Изключително неприятни са тези два случая, но това не би следвало да е основният проблем на българския бизнес.

 - Като министър на икономиката какви са приоритетите ви през 2016 г.?

 - Основен приоритет е икономическата и финансова стабилност на държавата, което да продължи устойчивия растеж, основан на знанието и иновациите. Ще ми се 2016-а да мине под знака на иновациите. Със средства от ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще се опитаме да създадем и в малкия и среден бизнес насоченост към високотехнологичните производства, чиито краен продукт е с висока добавена стойност. До 4 април очакваме проектни предложения за иновации в българските предприятия на обща стойност 50 млн. евро, а в началото на февруари ще стартираме и процедура по внедряване на иновации за стартиращи фирми на стойност 10 млн. евро. Наша цел е да се превърнем в притегателен център за инвестиции в областта на високотехнологични производства. България разполага с качествени специалисти в техническите науки и това се оценява от инвеститорите. В същото време има недостиг на средни изпълнителски и технически кадри, за което настояваме за широко въвеждане на дуалната система в образованието. Ще продължим да водим борба и с регионалния дисбаланс в страната с ярък акцент върху развитието на Северозападния регион.

 - Очертайте факторите, които застрашават икономическата и финансова ни стабилност.

 - Едната група фактори са свързани с геополитиката - всичко, което се случва в Украйна, санкциите и контрасанкциите ЕС-Русия, войната с Ислямска държава, обтегнатите отношения Турция-Русия, които са наши основни търговски партньори, бежанската вълна и нейното отражение върху икономиката на Германия. Това са проблеми, които водят до нестабилност на цяла Европа. Що се отнася до България, всякакви трусове в политическата стабилност на държавата са свързани и с икономическа нестабилност - дали ще бъдат предсрочни избори, дали кризи и сътресения в управляващата коалиция. На този етап продължаваме да бъдем остров на стабилността, с което привличаме инвеститори.

 - Смятате ли за постижима зададената от премиера цел за 4.5% растеж на икономиката през 2016 г.?

 - Не може да не отчитаме всички тези фактори, които вече посочих и които светят като червена лампичка. Но нека се върнем година назад и да видим какви бяха прогнозите на анализаторите - 0.6-0.8% ръст на БВП, а в края на 2015 г. имаме 2.9%. Надскочили сме го повече от 3 пъти. Логично е да се стараем да надскочим и този 3% растеж.

 - Според анализаторите той е заради ускореното усвояване на евросредства през 2015 г.

 - Естествено е еврофондовете да са катализатор за растеж, но по данните на вицепремиера за еврофондовете Томислав Дончев, те не са основният двигател - само 10% от инвестициите са свързани пряко с евросредствата. Ние имаме ръст в износа, който не е пряко свързан с евросредствата. От тях в по-голяма степен зависи отчетеният 5% ръст в индустриалното производство.

 - Анкетите на бизнес организациите показват, че фирмите не залагат по-висок износ през новата година.

 - Една от причините да не се разчита на голям ръст в износа е забавянето на китайската икономика, която е основен пазар. Другата причина е, че през изминалата 2015 г. ние постигнахме много висок ръст на износа и е доста сложно да го нахвърлим.

 - Излиза, че основният двигател на растежа ще е по-голямото вътрешно потребление. Откъде ще дойдат парите за това?

 - По данни на банките има доста пари на бизнеса и на частни лица в български банки. За да се раздвижи икономиката, трябва да се раздвижат и тези спящи пари. Това може да се стане чрез засилване на кредитирането, което ще доведе до ръст на производството, съответно на доходите и на потреблението. Обикновено нарастването на доходите идва с известно забавяне, така че ефектът от ръста ще се усети малко по-късно в джоба на българина.

 - Какъв ръст на инвестициите очаквате?

- Не мога да дам прогноза, защото инвестициите зависят и от геополитиката. За 2015 г. сме горди да отчетем доста висок ръст на инвестициите, повече от 30%, като номиналният размер на преките инвестиции е 1.37 млрд. евро. Надяваме се през 2016 г. те да са в още по-голям размер. Още другата седмица ще бъде презентирана една много сериозна датска инвестиция на територията на индустриална зона "Божурище". Тя е в мебелното производство и е на стойност 100 млн. лв.

 - В кои други сектори да очакваме големи инвестиции?

 - Водим преговори с компании от ИТ сектора и от автомобилното производство. Продължава интересът към България за инвестиции в автомобилното производство, защото, първо, имаме най-ниските данъчни ставки в ЕС, и второ, имаме най-ниски разходи за производство. Предстоят важни срещи с представители на германския малък и среден бизнес, семейни фирми, които във връзка с повишаващите се наследствени данъци в Германия и донякъде това, което се случва на китайския пазар, имат желание да насочат част от своето производство към България. Това са фирми не само от леката и хранително-вкусовата промишленост, сред тях има доста световно известни имена.

 -  За подобряване на бизнес средата какви законодателни мерки ще предприемете?

 - Необходимите законодателни мерки не са само в полето на министерството на икономиката. Трябва да има промени, свързани със съдебната реформа - основен проблем на бизнеса е, че времето за решаване на търговски и граждански спорове е много дълго. Заедно с Министерски съвет подготвяме изцяло нов закон за публично-частното партньорство. Друг закон, който трябва да изготвим т.г., е за индустриалните зони - те са от особен инвеститорски интерес, не само чуждестранен, а и български. Искаме да регламентираме отношенията между инвеститорите и собствениците на тези зони. Подготвяме отдавна чакан от браншовите организации Закон за клъстерите, в който да дадем легална дефинираност на отношенията вътре в браншовите организации и обединението им в клъстери. Подготвяме и закон за иновациите, в който се предвиждат преференции за малкия и средния бизнес, който търси взаимодействие с науката.

 - Вчера Борислав Борисов от АБВ каза, че ниските данъци не са гаранция за успешно привличане на инвестиции. И дадоха пример - България има най-ниският 10%, но и най-нисък ръст на инвестициите, Швеция - най-висок 62%, но и най-много инвестиции.

 - Познавам добре ситуацията в Швеция, брат ми живее там. Борислав Борисов хубаво го е казал, но нека съпоставим България от гледна точка на стабилност. Швеция не е водила войни от два века и половина насам, не е окупирана и по време на Втората световна война, оттогава я управляват един и същ тип правителства. Така че Швеция е остров на стабилността, какъвто България не е била. Ние за пръв път постигаме такъв ръст на инвестиции след кризата от 2008-ма. Защото постигнахме някаква стабилност. Когато достигнем Швеция по този показател, ще успеем и по другия - инвестициите.

 - Вътрешнополитическият фактор как влияе на стабилността? Имам предвид и това, което се случва в РБ, чийто представител сте вие, и проблемите в ПФ, БСП, ДПС - засегнати са и управляващи, и опозиция.

 - Не мисля, че ще повлияе по някакъв начин и не бива, защото всички трябва да сме отговорни. Всякакви трусове и опити за сътресения ще ни върнат в изходна позиция и до това, което беше преди 2015-та.

 - Кой в РБ се опитва да предизвика трус? Ще успеете ли да запазите единството си?

 - При нас определено има сътресения, но аз се надявам, че ще ги преодолеем. 5 от 6 партии са заявили своята твърда позиция да останат в мнозинството, което подкрепя правителството. Виждате, че в РБ има само две подадени оставки - на Гроздан Караджов и Атанас Атанасов като председатели на парламентарни комисии. Така че на този етап не мисля, че дори може да се говори за трус.

 - Как ще продължи да съществува тази парламентарна група с един съпредседател управляващ и друг - в опозиция?

 - Не би следвало да има такова положение. Наистина не е логично ПГ на РБ да подкрепя управляващото мнозинство, а в същото време да има съпредседател, който да е в опозиция. Респективно би следвало той да не е съпредседател на групата.

 - И кога това противоречие ще намери своето решение? Или чакате националната конференция на ДСБ през март?

 - Радан Кънев ще вземе своето лично решение.

 Аз не мога да разбера какво чакаме. Анонсът от колегите от ДСБ е, че ще имат национално съвещание в края на този месец. Призовавам колегите от блока да ги оставим на спокойствие да си вземат решението. Аз никога не съм се месил във вътрешната политика на други партии, включително и на тези от коалицията. Знам, че в предпоследния уикенд на януари те ще обсъждат оставането в РБ и подкрепата за управлението.

 - Как приемате анонса, който даде Радан Кънев -че ще прави нов, по-смел, по-десен проект, различен от "варварския" РБ?

 - Като председател на най-старата партия вдясно съм гледал този филм. Виждал съм много нови десни проекти, които се нароиха от СДС. Мисля, че е коректно, когато правиш нов проект, да напуснеш стария. Аз винаги съм бил за лоялност в отношенията - развеждал съм се веднъж, и след това не останах да спя в спалнята на жена ми.

 - Радан Кънев обяви, че напуска управлението, защото не иска да е част от управление с ДПС, Петър Москов каза, че остава министър, за да спре управление с ДПС. Как оценявате процесите в Движението?

 - Аз не виждам ДПС като толкова ключов фактор. Това е опозиционна партия. И когато сам отиваш в опозиция, си един от тях. Т.е. целта ти е да управляваш впоследствие заедно с тях ли?

 - Но ако цитирам Меглена Кунева, излиза, че Радан Кънев е "радикалното добро", а вие сте жадни за власт "варвари".

 - Нека не говорим за жадни за власт, защото единици са хората от ДСБ, които си подадоха оставки от постовете.

 - Румен Петков каза, че сме изправени пред дебат за кабинетни промени.

 - Не мисля, че е така. Този въпрос е от компетенцията на министър-председателя.

 

 


Tags: Божидар Лукарски, СДС

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...