Дончо Златев: СДС има нужда от уважавани местни лидери и силно национално ръководство

10.07.2018

Insert full sizeИзказване на Дончо Златев, председател на Инициативния комитет за възтановяване на МСДС и член на Националния съвет на СДС, пред делегатите на XXIII Национална коференция на СДС.

 

Уважаеми госпожи и господа делегати и гости на тази конференция,

Сигурен съм, че след години, когато се разсеят всички предубедености, недоразумения и обиди, от дистанцията на времето ще можем да направим една по-категорична оценка на последните пет години и двата мандата на настоящото ръководство. Мандати в които Съюзът на демократичните сили отново беше във властта и до някаква степен имаше възможност да определя посоката на развитие на България. Безспорно се постигнаха много успехи в сферите, в които СДС взе активно участие. Борбата с административната тежест, спада на нивата на безработица, увеличаването на броя на чуждите инвестиции в страната и още и още. Няма как обаче и да не отчетем като грешка, че тези успехи не можаха да се идентифицират ярко със Съюза на демократичните сили. До голяма степен това се дължи на дългото ни отсъствие от управлението на страната и загубата на сетивност и управленски рефлекси. Можеше да бъдем и по-активни, можеше да изискваме повече, можеше да предлагаме повече.

Въпреки това сега големият въпрос, който днес всички в Съюза на демократичните сили трябва да си зададем е – Можем ли въз основа на поуките от допуснатите грешки да върнем доверието, което Съюзът на демократичните сили имаше някога?

На мен ми се струва, че разковничето е в каузите и тезите, които ще предложим пред българското общество. Категорично трябва да представим пред всички граждани НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ИДЕАЛ. Да поставим интересите на обществото на преден план, да защитим гражданските свободи, да отстояваме нуждата от реформи в държавата и да бъде сред хората.

СДС трябва да бъде гарант, както в Парламента, така и в управлението на страната за неотклонимият евроатлантически курс на България. СДС трябва да застане начело на абсолютно необходимата и неотложна реформа в сферата на Образованието, във всичките му пластове. Ние трябва да си дадем ясна сметка, че непоставянето на учителя в центъра на тази реформа ще означава провал. Издигането на авторитета на учителите, създаването на съвременен образователен процес, ориентиран към индивидуалните потребности и интереси на учениците, модернизация на учебната среда, широко използване на новите технологии в училище са само част от крайно необходимите мерки, които трябва да бъдат изпълнени.

В икономическата сфера Съюзът на демократичните сили трябва да не излиза от ролята си на защитник на малкия и среден бизнес.  Освен това осъвременяването на трудовото законодателство в помощ на микро и малкия бизнес, чрез гъвкави трудови договори и гъвкав режим на работното време.

СДС трябва да остане радетел на запазването на плоския данък и поетапно намаляване на ДДС до достигане на 18% ставка. Като партия, която гледа в бъдещето трябва да мислим и за различни видове данъчни и административни облекчения за младите предприемачи, които стартират свой бизнес.

Уважаеми госпожи и господа делегати,

Във вътрешнопартиен план всички трябва да си дадем сметка, че от днес ни очаква много работа. Повече не може да се заблуждаваме, че организация, която няма активен политически живот е жива, че съществува. Да си припомним, че Съюзът на демократичните сили е преди всичко общност от хора със сходни виждания за политиката и както всяка общност и нашата има нужда да се събира, да се вижда, да дискутира, да дебатира и да взима решения заедно. Предстоящите местни избори чукат на врата. Ако ние не съумеем да се представим добре, не успеем да затвърдим силното си представяне от предходните местни избори, то ние ще сме в много по-слаба кондиция за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Всички ние трябва да знаем едно, че работеща местна структура няма как да изчезне. СДС има нужда от уважавани местни лидери, от активни регионални представители и от силно национално ръководство.

Следващият председател на Съюза на демократичните сили и ръководството трябва да са наясно, че младежката енергия може да бъде канализирана в полза на партията, че младежкият ентусиазъм може да вдъхне нов живец на структурите ни, че младите хора са бъдещето на СДС и България. Също така, следващият председател на СДС трябва да знае, че безвремието, в което е поставена младежката общност в Съюза на демократичните сили, свърши и от него ще се очаква пълна и безвъзвратна подкрепа за възстановяването на националното представителство на МСДС.

В тази връзка искам да благодаря на всички младежки делегати, които днес са тук. Благодаря ви, приятели! Доказахме, на пук на някой твърдения, че ни има, че сме много, че сме заедно – в името на младите хора и в името на Модерна България.

След днешния избор към Съюза на демократичните сили ще бъде задаван въпроса за бъдещата коалиционна политика, която ще водим. Перифразирайки президента Петър Стоянов ще кажа, че е време да затворим фабриката за илюзии, че механично събрани заедно можем повече. Няма да чуете по-голям агитатор от мен на идеята за Обединена десница, която да събере всички дясно-мислещи хора. Не 300 хиляди – милион и половина и повече българи ще застанат зад него! За жалост историята ни научи, че когато не сме обединени от идеи, от каузи, от искрени чувства – няма хомогенност, няма последователност, няма бъдеще. Автентичната десница все още извървява своя 40-годишен път в пустинята. И ние трябва да работим за това един ден всички части на това едно цяло, наречено старата градска десница, отново да сме заедно, но по любов, а не по сметка. В този смисъл Автентичната десница е мъртва! Да живее консервативната десница, да живее истинската десница!

Съюзът на демократичните сили трябва да остане верен на своята същност и на своите принципи, трябва да заеме категорично мястото си в и без това достатъчно размитата политическа карта на страната. Под байрака на каузите, които ще представим ние трябва да сме готови да приемем всички хора и организации, които ги припознават за свои.

Нека гласуваме с разум и сърце за СДС. Нека заедно да изковем бъдещите успехи на Съюза на демократичните сили. Нека заедно вървим напред и не забравяме, че утре започва от днес!


Tags: Дончо Златев, МСДС

Още по темата

thumb 12.11.2013

МСДС: За пореден път се пра...

Декларация на МСДС

thumb 24.07.2013

МСДС: ЗлОрешарски, развод ...

МСДС иска оставката и на целия кабинет, който с всеки изминал ден д...

thumb 26.06.2013

Младите хора в България зас...

Младежите от Съюза на демократичните сили подкрепяме протестите за ...

thumb 16.05.2012

Позиция на МСДС относно реш...

МСДС изразява готовност в позицията си, да продължи да работи актив...

thumb 13.10.2011

МСДС подкрепя протеста срещ...

МСДС призовава всички демократи и свободни хора да се включат в про...