thumb

Христо Апостолов: Образователната инфраструктура ще бъде приоритет и през следващия мандат

Много често гражданите забравят какво е било и какво е в момента, но считам, че столицата се развива в много правилна...

thumb

Участие на Антон Койчев в "Свободна зона"

Вторник, 17 септември, 10 часа

thumb

Емил Кабаиванов: Времето на еднопартийните управления изтича

За да бъде една успешна коалиция, тя трябва да бъде от политически субекти, които имат идейна близост. Това при нас е...

СДС: От документа "Визия за България" лъха социализъм и популизъм

30.07.2018

От "Визия за България" на БСП лъха на социализъм и популизъм, заяви на пресконференция, след заседание на Националния съвет, председателят на СДС Румен Христов.

Това е документ, върху който е работено сериозно и дълго, за да се обхванат всички сфери. Констатациите са верни, откроените проблеми – също. Но предложенията за тяхното решаване ние, в СДС, не споделяме и не питаме защо са такива.

Отговор дава заглавието на книгата на бившия лидер на БСП Сергей Станишев : „Защото сме социалисти“

Да не говорим, че някои идеи са откровено популистки, а други разчитат на късата памет на хората, в стил – ние го направихме, сега го критикуваме и казваме, че трябва да се поправи. И веднага давам пример: БСП искат борба с корупцията и демонтаж на паралелната държава.

Ние питаме: Интересно, как точно те ще демонтират установената  паралелна държава, която бе създадена именно от БКП/ БСП и политически й клонинги, с ключовата роля на структурите на Държавна сигурност и нейните служители?!

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана от левите избиратели, но не може да бъде обединителен документ за цялата нация.Да се направи цялостен анализ на техните предложения изисква доста време и отделни дискусии по сектори. Затова ние се концентрирахме само върху някои от най-важните сектори и ще дадем нашия десен прочит в резюме, заяви Румен Христов и представи десните отговори на предложенията на БСП в някои ключови сфери. 

БСП иска повече държава там тогава, където и когато това е необходимо, но нашият десен отговор е: държавата и към момента е на много повече места  от колкото е необходимо. Без държавна намеса не може да се случи „усвояване“ на средства от ЕС, инвестиции в инфраструктура, определяне размера на средствата за отделни сектори, сфери и дейности.

За нас, от СДС, държавата трябва да бъде ограничена до разумните граници на преразпределяне и влияние, а не на свръхцентрализация.

Успехът на икономиката ще дойде след изтеглянето на държавата, като инвеститор № 1 и освобождаването на бизнеса от мъртвата хватка на държавния чиновник.

По-малко държава, по-малко чиновници, по-качествено обслужване, по- голяма свобода за предприемчивите, знаещите и можещите, категоричен беше председателят на СДС€

БСП констатира, че установените правомощия, функции, инструменти и механизми на държавното управление са неефективни и не отговарят на интересите на страната и гражданите.

Нашият десен отговор е: Да, те действително не отговарят на съвременните реалности, често и на интересите на гражданите, но  те не са вследствие на прехода, а заложени от приетата с мнозинството на БКП/БСП Конституция. Тя бе направена, така че да трансформира политическата власт, владяна от комунистите, в икономическа и да прехвърли на „наши хора“ държавната собственост чрез различни способи на приватизация РМД, масова, касова и т.н.

Според БСП през държавата преминават и ще преминават 40% от БВП.

Нашият десен отговор е: Практиката в старите страни членки на ЕС е този процент да е в рамките на 35%. СДС от години настоява  за поетапно намаляване на преразпределяната (иззета) част от БВП. Само един процент пункт надолу означава 1 млрд. лв. повече да останат в гражданите и фирмите.

БСП констатира, че в Европа пазарният фундаментализъм е довел до остри социални неравенства и до видимо господство на корпоративните интереси над социалните интереси и нужди на хората, че ЕС се сблъсква с поредица от кризи, за които се оказа зле подготвен

Нашият десен отговор е: Да, Европа и светът преживяват трудни години, но е факт, че качеството на живот се подобрява с всяка изминала година, че производството в рамките на Европа нараства, а България се ползва години наред от средствата за кохезия и социално подпомагане. Друг е въпросът как се усвояват и защо при управлението на БСП Европейските програми винаги спират?

БСП иска пътна карта за приемането на страната ни в еврозоната.

Нашият десен отговор е:. Не трябва да пропускаме шанса си и веднага да кандидатстваме в Банковия съюз и Еврозоната. Отлагането и губенето на  време с пътна карта може да е фатално за членството ни в „клуба на богатите“. Ако БСП искат да протакаме и чакат стабилизиране на рублата и влизане в „зоната на рублата“, добре е да го заявят веднага.

Румен Христов представи десния прочит на СДС и в други ключови сфери, включени във "Визия за България " на социалистите. 

Целият документ можете да прочетете тук:/articles/8547-desniyat-prochit-na-sds-na-nyakoi-osnovni-idei-vav-viziya-za-balgariya-na-bsp


Tags: СДС, Визия за България

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 07.07.2018

Новият председател на СДС е...

Румен Христов бе избран за председател на Съюза на демократичните с...