СДС: От документа "Визия за България" лъха социализъм и популизъм

30.07.2018

От "Визия за България" на БСП лъха на социализъм и популизъм, заяви на пресконференция, след заседание на Националния съвет, председателят на СДС Румен Христов.

Това е документ, върху който е работено сериозно и дълго, за да се обхванат всички сфери. Констатациите са верни, откроените проблеми – също. Но предложенията за тяхното решаване ние, в СДС, не споделяме и не питаме защо са такива.

Отговор дава заглавието на книгата на бившия лидер на БСП Сергей Станишев : „Защото сме социалисти“

Да не говорим, че някои идеи са откровено популистки, а други разчитат на късата памет на хората, в стил – ние го направихме, сега го критикуваме и казваме, че трябва да се поправи. И веднага давам пример: БСП искат борба с корупцията и демонтаж на паралелната държава.

Ние питаме: Интересно, как точно те ще демонтират установената  паралелна държава, която бе създадена именно от БКП/ БСП и политически й клонинги, с ключовата роля на структурите на Държавна сигурност и нейните служители?!

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана от левите избиратели, но не може да бъде обединителен документ за цялата нация.Да се направи цялостен анализ на техните предложения изисква доста време и отделни дискусии по сектори. Затова ние се концентрирахме само върху някои от най-важните сектори и ще дадем нашия десен прочит в резюме, заяви Румен Христов и представи десните отговори на предложенията на БСП в някои ключови сфери. 

БСП иска повече държава там тогава, където и когато това е необходимо, но нашият десен отговор е: държавата и към момента е на много повече места  от колкото е необходимо. Без държавна намеса не може да се случи „усвояване“ на средства от ЕС, инвестиции в инфраструктура, определяне размера на средствата за отделни сектори, сфери и дейности.

За нас, от СДС, държавата трябва да бъде ограничена до разумните граници на преразпределяне и влияние, а не на свръхцентрализация.

Успехът на икономиката ще дойде след изтеглянето на държавата, като инвеститор № 1 и освобождаването на бизнеса от мъртвата хватка на държавния чиновник.

По-малко държава, по-малко чиновници, по-качествено обслужване, по- голяма свобода за предприемчивите, знаещите и можещите, категоричен беше председателят на СДС€

БСП констатира, че установените правомощия, функции, инструменти и механизми на държавното управление са неефективни и не отговарят на интересите на страната и гражданите.

Нашият десен отговор е: Да, те действително не отговарят на съвременните реалности, често и на интересите на гражданите, но  те не са вследствие на прехода, а заложени от приетата с мнозинството на БКП/БСП Конституция. Тя бе направена, така че да трансформира политическата власт, владяна от комунистите, в икономическа и да прехвърли на „наши хора“ държавната собственост чрез различни способи на приватизация РМД, масова, касова и т.н.

Според БСП през държавата преминават и ще преминават 40% от БВП.

Нашият десен отговор е: Практиката в старите страни членки на ЕС е този процент да е в рамките на 35%. СДС от години настоява  за поетапно намаляване на преразпределяната (иззета) част от БВП. Само един процент пункт надолу означава 1 млрд. лв. повече да останат в гражданите и фирмите.

БСП констатира, че в Европа пазарният фундаментализъм е довел до остри социални неравенства и до видимо господство на корпоративните интереси над социалните интереси и нужди на хората, че ЕС се сблъсква с поредица от кризи, за които се оказа зле подготвен

Нашият десен отговор е: Да, Европа и светът преживяват трудни години, но е факт, че качеството на живот се подобрява с всяка изминала година, че производството в рамките на Европа нараства, а България се ползва години наред от средствата за кохезия и социално подпомагане. Друг е въпросът как се усвояват и защо при управлението на БСП Европейските програми винаги спират?

БСП иска пътна карта за приемането на страната ни в еврозоната.

Нашият десен отговор е:. Не трябва да пропускаме шанса си и веднага да кандидатстваме в Банковия съюз и Еврозоната. Отлагането и губенето на  време с пътна карта може да е фатално за членството ни в „клуба на богатите“. Ако БСП искат да протакаме и чакат стабилизиране на рублата и влизане в „зоната на рублата“, добре е да го заявят веднага.

Румен Христов представи десния прочит на СДС и в други ключови сфери, включени във "Визия за България " на социалистите. 

Целият документ можете да прочетете тук:/articles/8547-desniyat-prochit-na-sds-na-nyakoi-osnovni-idei-vav-viziya-za-balgariya-na-bsp


Tags: СДС, Визия за България

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...