Д-р Мариана Лазарова: Здравеопазването е въпрос и на национална сигурност

10.10.2018

Д-р Мариана Лазарова, зам.-председател на СДС, лекар с над 27-годишен стаж в сферата на здравеопазването, в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 Водещ: Д-р Лазарова, очаква се БСП да внесе трети вот на недоверие към кабинета Борисов 3. Какви са шансовете за един по-различен изход от предишните два вота, които левицата инициира?

Мариана Лазарова: Вотовете за недоверие са важна част от парламентарната демокрация и чрез тях опозицията би трябвало да алармира управляващите и обществото, че в даден сектор или в цялостната политика има големи проблеми, които трябва да доведат до оставката на кабинета. Но в България вотовете са по скоро пиар инструмент и не водят нито до оставки на правителството, нито до някакви решения на опозицията. Превръщат се в политически престрелки за пред медиите. Особено жалко е, че това се случва в области, които засягат цялото общество, а именно здравето и живота на всички българи. Парламентарните дебати по този вот няма да доведат до нищо съществено. Очаквам да чуя до болка познати тези, нападки и от ляво, и от дясно. За здравеопазването знаем, че е въпрос и на национална сигурност и в него няма място за политиканстване. Не очаквам този вот да доведе до нещо съществено, а и математически е обречен на провал според мен.
Водещ: Все още нямаме конкретните мотиви за вота, но поводът, по който той беше обявен бяха предложенията за здравноосигурителния модел на министър Ананиев. Как ви се струват те на вас?
Мариана Лазарова: Първоначално министър Ананиев беше обявил, че ще представи нов модел на здравната система и очакванията ми бяха, че ще видим цялостна картина на този модел. Точно неговият анонс беше „Здравната система – предизвикателства и насоки за развитие“ – така беше озаглавена неговата презентация в НДК. Вместо това обаче на нас ни беше предложен модел, който от здравноосигурителен преминава към застрахователен. Министър Ананиев предложи два варианта на този модел. Единият отпадане на монопола на НЗОК като купувач на здравни услуги и единствен фонд, в който гражданите да внасят здравните си вноски, създаване на няколко равнопоставени каси, между които застрахованият да може да избира. Второто предложение е запазването на НЗОК като основен здравноосигурителен фонд, но въвежда доплащания от страна на пациента за всички услуги над 700 лв. с определен процес. Като към момента идеята за съфинансиране да е 15 на сто от сумата, с останалите да се поемат от Здравната каса. В допълнение гражданите задължително трябва да внасят ежемесечно сумата в частен фонд, който да заплаща медицинските услуги, струващи над 700 лв. Това са двата варианта, които здравният министър предложи на този етап. Хубавото е, че почваме да говорим за някаква реформа в здравеопазването, тъй като на този етап и лекари, и пациенти знаем, че са недоволни от настоящото състояние на здравеопазването. Обаче и двата варианта подлежат на едно сериозно обсъждане и будят много въпроси, на които ще чакаме отговори. Тук също министърът каза, че докато не се обсъдят подробно и не се стигне до някакво национално единно мнение, няма да внесе в парламента тези промени. Така че чакаме да видим какво ще предложи още като разяснение към тези модели. Иначе добре е, че се започва дискусия по този въпрос.
Водещ: Ако разгледаме втория вариант, предложен от министъра за здравна система – пълна демонополизация на Здравната каса, вариант, който е и по-предпочитан от сами министър, до какво ще доведе реализирането му?
Мариана Лазарова: За мен този модел е малко по-добър, защото, първо, ще отпаднат лимитите на болниците, които да се менят на всяко заседание на надзорния съвет на Здравната каса. Няма да има проблемът да се остойностяват услугите, защото те ще имат пазарна цена. Освен това всички ще бъдат принудени да се държат добре, за да ги избере пациентът. Същевременно министерството трябва да свърши още много работа. Първо, да се реформира системата и да остави на застрахователите най-добрите лекари и болници, а останалите да отпаднат. Второто е да се направят реални изчисления колко пари са необходими, за да доплатят пациентите и тогава да им бъдат предложени вариантите да ги платят. Като смятам, че тази стойност от 12 лв. месечно е крайно недостатъчна. И третото е държавата все пак да гарантира и да застане зад всеки тежко болен, а да не го остави на собствените му доходи, защото засега средната вноска, знаете, за българина в момента плаща около 70 лв., а тежко болните трябва да бръкнат в джоба си със сериозни суми, на които те не могат да отговорят. Така че този модел и за мен е малко по-приемлив, но има ти тук много неща, които трябва да се обсъдят и да се доизяснят, за да се премине към него, иначе за мен конкуренцията е добър метод да се постигнат по-добри резултати в здравеопазването.
Водещ:
 Както и вие споменахте, добре е, че все пак се заговаря за реформи вече в сектор „здравеопазване“. Очевидна е необходимостта от тях, но как трябва да изглежда здравната система според вас? Кои са проблемите, на които незабавно трябва да се намери решение?
Мариана Лазарова: За мен най-най-спешният спешният и сериозен проблем в системата на здравеопазването това е да задържим младите колеги, които завършват и предпочитат незабавно да отидат в чужбина да работят, тъй като там самите условия за реализация са по-добри. За специализацията имат строг регламент и това, че изтичат младите ни специалисти за мен е най-големият проблем, като говоря не само за лекарите, а и за медицинските специалисти, сестри, рехабилитатори и т.н. Средната възраст на лекарите, които работят в системата на здравеопазването в България, започва да е застрашително голяма – между 50 и 60 г. Така че в един момент ще се окаже, че ние произвеждаме много кадърни млади хора, но те не остават тук, тъй като условията, които им предлагаме, не са добри. Това е едно от нещата. Другото, което според мен е важно, трябва така да се обсъди системата, така да се изчислят финансовите ресурси, че да бъдат предвидени в тези пари и остойностени и работата на медицинските специалисти, и режийните, които се плащат. Защото сега ние имаме едни цени, които са създадени незнайно по какъв механизъм. Знаете, че много динамично се променят другите неща. Ето, минималната работна заплата нараства всяка година, разходите за енергоизточници нарастват и тези суми, които сега Здравната каса заплаща, остават крайно недостатъчни, което пък рефлектира върху възнаграждението на медицинските специалисти, което не е достатъчно достойно за техния труд. Така че това са най-важните неща. Все пак кадрите трябва да останат тук.
Водещ: Изведохте важните проблеми в системата като специалист. Иска ми се да погледнем малко по-напред в бъдещето, вече като зам.-председател на СДС. Взехте решение неотдавна, свързано с предстоящите местни избори. Всеки регион сам за себе си да намери най-добрия път и за постигането на добър резултат. Кой е правилният път според вас?
Мариана Лазарова: Ние вземе това решение на последния си Национален съвет. Много сериозно обърнахме внимание, че все пак следващата година е година на избори. Първият вид избори за нас са европейските избори и местните избори, така че СДС започва активна подготовка и за двата вида избори. За нас най-важни са местните избори, и то не защото другите искаме да ги неглижираме. Целта е СДС да запази позициите, които има сега на местно ниво. Можем със самочувствие да кажем, че СДС е партията, която има най-много общински съветници и на този етап. За тази 30-годипна история, която имаме, въпреки че много от нашите критиканти казват, че СДС е умряла, аз казвам, че партията е жива и работи като един здрав механизъм. Сериозно ни е представителството в местната власт и откъм кметове, нищо, че сме извън парламента. Имаме общински кметове, както и кметове на областни градове, избрани с наша подкрепа за разлика например от голямата БСП, която няма нито един областен кмет. Смятам, че това е добра позиция, от която тръгваме. И аз като член на ръководството на СДС и всички мои колеги ще работим и ще дадем цялата си енергия и опит за успеха на СДС. Смятам също така, че СДС е жива. Това, което предстои- на 11.11 ще направим една теоретична конференция, на която ще се вземат насоките за развитието на партията в първия панел. И във втория панел ще бъде отделено специално място за местните избори и за това, което ще вземе партията като решения как ще се проведат те. Ще бъдат поканени общински съветници, председатели на общински съвети, кметове, които ще присъстват на тази теоретична конференция, която е и началото за подготовката ни за местните избори.
Водещ: Ако можем да обобщим, мобилизацията в редиците на партията е факт.
Мариана Лазарова: Мобилизацията е факт. Както виждате, председателят е поел сериозен ангажимент да посети всички структури, да види какво е моментното състояние там, където трябва да се помогне, там, където трябва са намерят хора, ако нямаме структури. Мога със самочувствие да кажа, че СДС е партията в старата десница, която почти във всички населени места има структури. Това ни дава самочувствието да мислим, че ще се представим и тоя път добре на местните избори.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Звуков файл на: http://focus-radio.net/%D0%B4-%D1%80-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80/


Tags: Мариана Лазарова