СДС: Министърът на външните работи да помисли за смяната на Ангел Димитров, като съпредседател на българо-македонската комисия

10.10.2018

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Съюзът на демократичните сили настоява МВнР да даде пълна информация за обсъжданите от смесената българо-македонска комисия идеи - да извадим Македония от списъка с български региони и да ревизираме Самуиловата държава в  учебниците по история .

Тази позиция на родната дипломация е смущаваща и по никакъв начин не защитава националните интереси на България.

Призоваваме министъра на външните работи да помисли за смяната на Ангел Димитров, като съпредседател на българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси, и да се обърне към доказани специалисти, с безспорна подготовка за такива значими преговори със съседна Македония, каквито са бившият посланик в Република Македония Александър Йорданов и проф. Пламен Павлов, председател на фондация „Васил Левски“.

Поведението на МВнР с нищо не показва, че България е водещата страна, в по-силна позиция, която помага на съседна Македония за нейната евроинтеграция. Като такава, нашата държава трябва да има повече самочувствие, а не примиренческо поведение при явни опити да се преиначава българската история, за да се угоди на конюнктурни интереси.

 


Tags: Самуил