Илия Лазаров: Системата в Германия няма защитни механизми срещу бежанските потоци

30.10.2018

Илия Лазаров, главен секретар на Съюза на демократичните сили, в интервю за обзора на дена на Радио „Фокус“ „Това е България“

 
 
Водещ: Спадът от 10% за християндемократите на изборите в Хесен предизвика топновината, че лидерът им Ангела Меркел подава оставка. В последващите часове острота бе отредактирана в по-приемливата формулировка, че канцлерът няма да се кандидатира за следващ мандат начело на партията си и няма повече води правителството на страната. С уточнението: след като сегашните мандати изтекат. Идва ни на ум латинската поговорка „Така преминава световната слава“ –  Sic transit gloria mundi, която се изрича при коронацията на нов папа в Рим, за да му напомнят, че въпреки величествената церемония и управлението му, той си остава смъртен. Защо политическата и управленската стратегия от 18-годишния опит на Меркел започнаха да омръзват? Въпросът е към главния секретар на Съюза на демократичните сили Илия Лазаров. Г-н лазаров, кое предизвика недоволството в избирателите, че при последните два избора управляващата коалиция християндемократи-социалдемократи регистрираха слаби резултати в Бавария и Хесен? А това са най-богатите провинции в Германия.

Иван Лазаров:  То е съвсем  логично. През последните няколко години ние наблюдаваме цялата тази емигрантска вълна, която премина една част през България, друга през Италия, трета през Испания. Тяхната заветна цел съответно е Германия и други северни държави с много добре уредено социално законодателство. Те се ползват от благините, системата няма защитни механизми срещу такива, бих казал, паразити като цяло, които се явяват в случая, и респективно населението започва да се дразни. Второто, което естествено се получава впоследствие от тази мигрантска вълна: те идват със своя бит, култура, навици и голяма част от тези навици и културни особености не съответстват на общоприетите в европейските държави навици и култура. Те третират жените по много, бих казал, неуважителен начин, за да бъда по-мек, за да не отивам в крайности да казвам, че в техните очи жените са стока. Което е много обидно и изцяло в разрез с нашето възприятие, бит и култура. Респективно това довежда до инциденти, къде по-сериозни, къде по-несериозни, и няма начин да остане без обществена реакция. А Меркел излезе с фразата: „Заповядайте, чакаме ви“.

Водещ: Г-н Лазаров, със заявката за предстоящо оттегляне от политическата и властова сцена Ангела Меркел не избърза ли, не си ли изпусна нервите?

Илия Лазаров: Мисля, че закъсня. Ако трябва да бъда съвсем честен. Тя трябваше да даде ход на нови политически фигури, които да оберат това недоволство, този луфт. И мисля, че в момента тя подава оставка като председател на ХДС. Това няма да е достатъчно и съвсем скоро според мен, говоря като анализатор, не говоря като политик, съвсем скоро ще намери повод или ще бъде принудена да се оттегли и от канцлерския пост. Което ще създаде, обаче, много големи проблеми, вие самата казахте много добре в началото. Защото самата тя обвързваше канцлерския пост с председателството на нейната партия.

Водещ: Като главен секретар на СДС със сигурност сте следели предизборната стратегия на немската десница – християндемократите и християнсоциалистите. Видяхме, че те не успяха. Къде сбъркаха?

Илия Лазаров: Трябваше да си признаят вината и трябваше да кажат какво смятат да правят, за да коригират грешката, която направиха. Аз разбирам икономическия смисъл в това да се вкара свежо население, което да работи. Самата България в момента има проблем с работната ръка и трябва да се обсъжда този въпрос и да се мисли точно да се решава този въпрос. Но със сигурност не беше това начинът, по който той можеше да се реши.

Водещ:  Г-н Лазаров, а дали бракът по сметка с левицата не изигра лоша шега на Меркел? Тоест сделката десни-леви не се хареса на избирателите.

Илия Лазаров: Навремето като студент си говорих с един преподавател: ако се съберат лявото и дясното и всеки внесе от своето, аз тогава бях още съвсем  заек, както се казва, не би ли дало това по-добър резултат, защото и в едните, и в другите има своята рационалност и своите нелоши неща. Той ми обясни: ако това се направи, ще се появи трети център, който ще бъде опозиция на тези две партии. Съюзявайки се, правейки тази голяма коалиция в Германия, те дадоха простор именно и на тези десни елементи, и на зелените. Ако забелязахте, и зелените, и  крайнодесните печелят от тази работа.

Водещ: Как ще се отрази на ЕС оттеглянето на Меркел от политиката и властта. Финансовите  пазари веднага реагираха и еврото тръгна надолу? А политическите?

Илия Лазаров: Според мен еврото ще се коригира съвсем  скоро и ще се намести. Защото политическият трус си е политически трус, Европа ще продължи и без Меркел.

Водещ: Ако залязва ерата на Меркел, не изгрява ли тази на Еманюел Макрон?

Илия Лазаров: Би могло да се каже, въпреки че във Франция също след време ще има президентски избори  и ще се види. Те скъсиха мандатите, така че след около две до три години мисля, че имаме президентски избори във Франция, които ще бъдат оценка за неговия мандат.

Водещ: Как в българската десница ще се интерпретират процесите в Германия? Като погледнем в по-общ план, само 6 министър-председатели от 27-те страни-членки на ЕС са от десницата. Трябва ли десните идеи да претърпят обновление и какво?

Илия Лазаров: Честно да ви кажа, аз смятам, че  Меркел направи сравнително ляв завой в много отношения. Със сигурност трябва да коригират германската политика в бъдеще време. Трябва да има наистина християндемократическо. Социалната  пазарна икономика е много важен елемент от развитието на Европа, но не може безкритерийно да се подстрекават процеси, които не са християнски, не са европейски, не са основани на традициите на  Европа. Водещи са християдемократите в Германия и Християнсоциалния съюз в рамките на десницата в Европа и те трябва да си вземат бележки и да се обновят и да тръгнат по нов път. Ако искаме да имаме продължение дясно. Иначе просто лека-полека ще залязат, ще бъдат изместени от други.

Водещ: На европейските избори как ще се отрази оттеглянето на Меркел, и най-вече на новия европейски елит. Защото сегашният е изцяло творение на Меркел.

Илия Лазаров: Да, абсолютно  сте права. Предполагам, че ще има пренареждане. Тя затова държи да запази поста канцлер. Аз лично се съмнявам, че ще съумее да го удържи дълго време, ако не е лидер на партията.

Водещ: Г-н Лазаров, още една водеща световна новина от седмицата се налага: намерението на президента Доналд Тръмп да прекрати едностранно договора за елиминиране на ракетите със среден и малък обсег. И в при това събитие говорим основно за край на ера, тази на договореностите от 1987-а година между президентите Рейгън и Горбачов. Но ако тя свършва, какво идва? Може би нова, още по-жестока и свръх скъпоструваща надпревара във въоръжаването?

Илия Лазаров: Когато се постигаха тези договорености, те бяха следствие на слабостта на тогавашния Съветски съюз. Аз бях свидетел на процесите, бях студент по международни отношения в Киев по това време. Нашите преподаватели ни обясняваха: ние нямаме друг избор, освен да прекратим тази надпревара или да намалим тази надпревара. Защото тогава започваха, ако помните, и звездните войни на Рейгън, и руснаците казваха: не може да издържим нито като научен потенциал, нито като икономически потенциал. И затова се търсеше някакъв вариант за омекотяване, и то от страна на тогавашното съветско ръководство. Към днешна дата мисля, че Тръмп се опитва да направи римейк на това нещо, нова надпревара във въоръжаването, за да стигне до нови договорености. Естествено, това крие много голям риск за света. Защото за 30-те години оттогава технологиите се развиха изключително бързо и никой не знае, какви последствия би имала нова надпревара във въоръжаването. Т.нар. крилати ракети, за които се говори в момента, тези със среден и малък обсег основно са крилати и бяха „Пършингите“ тогава, „Крус“ и „Пършинг“ бяха ракетите. Те са ракети, които не ги хващат радарите. Тоест трябва да измислят нови радарни станции, нови средства, за да им се противодейства. Това са нови разходи, нова надпревара. Космическите войни също са нови разходи, нова надпревара, които изтощават икономиките на съответните страни. Единствено Америка има така конструирана икономика, че от надпреварата във въоръжението нейната икономика да се развива и нейният бизнес да печели. Мисля, че това е логиката на Тръмп.

Водещ: Девизът „Америка първа“ няма ли да унищожи останалите с тази си логика?

Илия Лазаров: Това е логиката на Тръмп, той е президент все пак на Щатите, не е президент на света. И няма как това да не се случи, според мен, той да не защитава тези интереси. Въпросът е, че е рисково за света. Има много рискове, когато ти се свръх въоръжаваш. В един момент процесът може да бъде изпуснато от контрол или една грешка да доведе до много тежки последствия в света, да не говорим за фатални.

Водещ: Европа не е ли част от мишените такава надпревара? Защото ние сме по средата, а нямаме и потенциал.

Илия Лазаров: Не само Европа, не само Европа, светът е мишена. Преди 30 години, ако се взривеше, мисля, че тогава говореха за 20 до 30% от ядрения потенциал, който имаха двете свръх сили, се унищожаваше животът на Земята. Бяха такива изчисленията на учените. Сега дали е точно това или не е, не бих искал да коментирам. Но ние със сигурност дори да оцелеем, ще се върнем в каменната епоха.

Водещ: И още една тема с широкомащабни геополитически измерения и последици: убийството на саудитския журналист и арабски интелектуалец Джамал Хашоги. То на какви пластове ще предизвика разместване? Как ще се развият отношенията в триъгълника САЩ-Саудитска Арабия-Иран и дали в случай на отчуждение на Вашингтон от Рияд не се отваря място за Русия?

Илия Лазаров: Да, тука трябва да добавим естествено и Турция в целия този процес. Това събитие има няколко аспекта. Едното е посегателството върху журналист, което е абсолютно  недопустимо и предизвиква съвсем  естествено много остра реакция в световен мащаб. Това е, както някои анализатори го наричат: игра на тронове. В момента ние имаме, ако анализираме ситуацията в Саудитска Арабия, един възрастен крал, който държи силно властта, и един престолонаследник, който трябва да се утвърди. Сега дали е вярно, или не е вярно, не се наемам да коментирам в тази сфера, дали е замесен или не престолонаследникът, както твърдят определени медии, но със сигурност с това събитие му се нанася удар на него. Разглеждайки следващия етап от вашия въпрос, за триъгълника, както казахте, между Иран, Саудитска Арабия и САЩ, да, Русия ще има своята роля в този процес. Тя се намеси много умело в Сирия, когато Обама направи серия от грешки в Близкия изток, и си възстанови като световна супер сила позициите. В случая обаче според мен по-скоро Турция се опитва да измести Саудитска Арабия от лидер на сунитския свят в рамките на исляма. И част от играта е именно в този смисъл – изтичането на информация за това събитие стана единствено и само от турски източници. И ако трябва да разсъждаваме, за кого е най-изгодно това събитие, това е най-изгодно за Анкара.

Водещ: България с какви последици е от него?

Илия Лазаров: Не бих казал, че има преки последици за България. Ние в момента имаме добри отношения със Саудитска Арабия, имаме добри отношения с Турция. Нашият интерес е да поддържаме най-вече с Турция добри отношения, защото все пак това е най-големият наш съсед, с най-непредсказуеми, бих казал, последствия от едни влошавания на отношенията с нея, така че за България аз не виждам преки последствия от това нещо.

Водещ:  И още една тема, по която вече можем да говорим за преки последици за България: събитията в Македония. Гласувани бяха конституционните промени, но напрежението продължава.

Илия Лазаров: Моите корени са от Банско-Пиринския край, мои близки роднини и деди са карани да бъдат македонци в известен период и не бих искал да коментирам, както аз бих казал, вътрешнополитически въпрос. Историята на Македония е част от историята на България. Ясно е, че от гледна точка на международното право трябва да има развитие на този процес, ясно е, че е важно Македония да влезе в  ЕС, преди това, обаче, за да влезе в ЕС, трябва да влезе в НАТО. Защото никой не приема такива балкански държави, преди да са се подредили от гледна точка на сигурността. Но начинът, по който тръгнаха през последните  30 години и предишните 45 години развитието на Македония, от българска гледна точка не са добри. А в момента те се опитват за сметка на част от историята на България и част от нас да постигнат нещо, което няма как да влезе в Европа за чужда сметка.

Звуков файл: http://focus-radio.net/%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB-%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B0/

Цоня Събчева


Още по темата

thumb 22.04.2019

СДС: Ако не бъде редактиран...

Не приемаме папагалското налагане на европейски опит. И сме сигурни...

thumb 22.04.2019

Среща в Пловдив на кандидат...

Събитието ще бъде в хотел "Империал" от 18.30 часа

thumb 20.04.2019

Лидерът на СДС: Европа има ...

СДС вече формулира тезата - еврогражданин, с евродоходи. Искаме пов...

thumb 20.04.2019

Среща в Плевен на кандидати...

Понеделник, 22 април, 18.30 часа

thumb 19.04.2019

СДС: Кметът на Добрич смени...

Позиция на СДС

thumb 19.04.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 19 април, 19.30 часа

thumb 17.04.2019

Кметът на Добрич Йордан Йор...

Румен Христов даде висока оценка на работата на Йордан Йорданов и з...

thumb 17.04.2019

Румен Христов: Грешно е да ...

Платформата беше изработена и представена по един много професионал...

thumb 17.04.2019

Дончо Златев: Десните в Каз...

Няма да забравя как разби и Младежкия парламент, който по това врем...

thumb 16.04.2019

Участието на Антон Койчев в...

14 април