thumb

Не бива да се изкушаваме от мисълта, че победата ни е сигурна - всеки глас е важен! На 26 май, с номер 12!

С номер 12 спираме министри на Жан Виденов, довели България до национална катастрофа, агенти на ДС и техните деца да...

thumb

Честит празник на духовността!

Днес празнуваме 24 май - ден на нашата просвета, култура и писменост!

thumb

Румен Христов в Смолян изрази увереност в успеха на изборите

На 26 май с бюлетина номер 12, призова председателят на синята партия

Румен Христов: Имаме опит с потушаването на кризи, в такива тежки моменти СДС е играл винаги важна роля

14.11.2018

Председателят на СДС Румен Христов в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Христов, първо – постигна ли целта си конференцията, която проведохте през неделния ден?

Румен Христов: Да, изключително съм доволен от това, което се случи на конференцията. Първо – беше посетена от всички наши структури в страната. Беше с добро настроение и приключи с добро настроение конференцията. Консолидацията, за която говорех, уверено смея да твърдя, че е налице и че продължаваме заедно. Освен това, имаше много ценни предложения от колегите, част от които намериха място в крайната декларация. Така че – една успешна теоретична конференция. Не сме имали скоро такава, която да избистри, ако мога така да се изразя – идеологическото позициониране на СДС. Доволен съм, както и колегите.

Водещ: Имаше ли разногласия около въпросната декларация, която приехте, по-конкретно в частта й, засягаща миналото на партията?

Румен Христов: Там имаше дебат. Разногласия е силно казано. Идеята беше да не се извиняваме за пореден път за неща, които не са пряко извършени от сегашното ръководство на СДС. Аз впрочем съм се извинявал няколко пъти за допуснатите грешки. И не смятам, че е слабост да признаеш, когато си сгрешил. Правил съм го с ясното съзнание, че това не е извършено от сегашното ръководство, но все пак хората, които са осъществили тези процеси, са били лидери на политическа партия СДС и няма как да кажем, че това не се е случило при нас и че тези хора, понеже ги няма при нас, ние не носим вина. Вината е, че е било допуснато от всички членове на Съюза на демократичните сили да има и недобри практики, за които ние се извинихме няколко пъти сега. Идеята беше да се извиним за така наречената „приватизация“. Нека да бъдем абсолютно откровени – този модел на приватизация беше заложен от правителството на Жан Виденов. Нашата вина беше, че той не беше променен. И другата вина беше, че предприятията бяха лесно закупени от червената номенклатура, която беше подсигурена преди това с финансови средства от банковите институции.

Водещ: Друг акцент на конференцията беше нещо, което многократно сте заявявали и сега беше и затвърдено, а именно свобода за коалиране на предстоящия местен вот, изключвайки БСП и ДПС. Имаше ли единодушие по тази тема?

Румен Христов: Да, категорично единодушие. Това беше прието и на предходен национален съвет. Ние смятаме, че така резултатите, които очакваме от местните избори, ще бъдат по-добри. Смятаме, че структурите са достатъчно зрели да преценят кой е най-добрият формат за тях, като разбира се има два политически субекта, с които ние няма как да си партнираме – това са БСП и ДПС. И от тази гледна точка решението беше, че с тях няма да имаме коалиционна политика и сътрудничество на местни избори, а няма да имаме и на национални избори. То е ясно.

Водещ: Анонсирахте идеята за евентуално партньорство с партиите от ЕНП. Кои са допирните точки там?

Румен Христов: Ние се върнахме от конгрес на Европейската народна партия в Хелзинки, на която присъстваха всички партии-членки на ЕНП, с  изключение на Демократи за силна България. Чухме посланията, които бяха отправени от лидерите на Европа – и от сегашното ръководство на Комисията, и от председателя на Европейската народна партия, и от генералния секретар, и от госпожа Меркел, и от други важни лидери, които са част от Европейската народна партия – министър-председатели, комисари и така нататък. Опасението от нарастването на ролята и на влиянието на крайната десница ни кара да бъдем много внимателни, да търсим общи идеи за бъдещето развитие и управление на Европа, като смятаме, че говоря конкретно за СДС, че търсейки отново корените ни в така нареченото консервативно поле, аз твърдя че СДС като християндемократическа партия, както е записано в нашия устав, се близки до идеите на консерватизма. Та запазвайки това наше влияние и тази наша политика, свързана с консерватизма, няма да допуснем част от по-десните избиратели да отидат в крайната десница, която набира скорост в ЕС. Да, консервативното е нещо, което е близко и характерно за СДС, но не крайно консервативното и не крайнодясното.

Водещ: Някои приеха и разтълкуваха тези ваши призиви като една скрита протегната ръка към ГЕРБ. Кой е правилният прочит на този ваш анонс?

Румен Христов: Ние сме завили категорично, че ние сме в опозиция на управлението, осъществявано от ГЕРБ и патриоти. Нямайте никакво съмнение. Ние излизаме с конкретни позиции по политиките, които те провеждат, така че силно е да се говори за протегната ръка, но когато става дума за бъдещето на Европа и за това как ще бъдат разпределени местата в ЕП, е добре да направим всичко възможно тези партии-членки на ЕНП да постигнем същия, а защо не и малко по-добър резултат? Да бъдем гарант, че теченията които са характерни за страни като Германия, Франция и така нататък няма да бъдат допуснати лесно или развити лесно в България. И в този смисъл ние трябва да направим всичко възможно да оберем десния и консервативния вот на предстоящите европейски избори. По-скоро е визията за бъдещето на Европа, разпределението на мандатите в Европейския парламент и търсенето на възможност отново ЕНП да има водеща роля при управлението на ЕС. Имаме много сериозни забележки към това, което се случи като политики през последните години от една страна, но от друга страна имаме много големи опасения, какви биха били политиките, провеждани от крайната десница в Европейския парламент и в Европа като цяло.

Водещ: Вярвате ли, че в крайна сметка след тази конференция успяхте да изпратите правилните послания както към структурите на партията, така и към избирателите?

Румен Христов: Мисля, че да, но в зависимост от своите пристрастия, ако мога да използвам тази дума, декларацията се чете в различни посоки. Едните ни упрекват, че едва ли не подаваме ръка на ГЕРБ, другите ни упрекват, че се затваряме само в рамките на ЕНП. Ние накрая казваме, че ще търсим сътрудничество по теми, изброени в декларацията, които за нас са безспорни. Това  са членството в „Шенген“, ускорената работа за членство в „Шенген“ и еврозоната , увеличаване двойно на доходите през следващия мандат, създаване на условия за ускорен растеж на икономиката и изобщо, да не ги изброявам всички, които са много важни точки. Ще търсим съгласие за обединение на дясното с други десни, десноцентристки и родолюбиви партии. Така че в това по-широко понятие не бива да се заключват само партиите от ЕНП. Както се казва – финалът е отворен. Но ЕНП е свързано преди всичко с първите избори, които следват по календар, а това са изборите през май месец за Европарламент. Там трябва да се мобилизираме. Най-вероятно ще играем разделени, както обикновено, с голямата партия. Но там трябва да сме мобилизирани и да привлечем нашия десен електорат да гласува, защото не крия, че тези избори са трудни, не са толкова предпочитани от избирателите. Неголяма част от всички, имащи право на глас, гласуват. Бариерата е висока, но не бива да се подценяват от гледна точка на бъдещето на Европа.

Водещ: На фона на планираните вече избори за догодина от думите ви стана ясна категоричността, че не стои въпросът дали ще има предсрочни избори, а кога. Кога? Как вие виждате промяната в изборния календар за догодина? Ще има ли такъв?

Румен Христов: Аз очаквам предсрочни избори. Не мога да кажа точно кога. Но най-вероятно ще се случат през следващата година. Така си мисля, гледайки напрежението, недоволството в гражданите – съвсем справедливо, съвсем справедливи искания. Говоря за справедливост и искам да кажа, че тя е нещо, което е накърнено. Виждаме остра липса на справедливост в управлението, в държавата, което дразни хората. Очевидно, че поводът е повишаването на цените на горивата, застраховките за автомобили, идеята според мен недобре обмислената, да не кажа, че е лошо предложената идея за „бонус-малус“. Но това са формалните поводи. Има недоволство от управлението и от модела на управление. За нас той е изчерпан, той е консуматорски. Ние сме за неговата промяна. Така че най-вероятно ще се стигне до предсрочни избори, ако продължат по същия начин да бъдат активни гражданите . Истината е, че към настоящия момент това не са протести, подбудени от политически сили или поне така си мисля, а са спонтанни до голяма степен недоволства на граждани. И истината е, че в такива тежки моменти СДС е играл винаги важна роля. Имаме опит при решаване на кризи. Аз още вчера казах, че сме решавали и политически, и икономически, и финансови, и зърнени, и духовни кризи, каквито се е случвало да има в предишната история. Истината е, че в такъв критичен момент има нужда отново от знанието, моженето, самочувствието, ако щете, на партия, която се е справяла с доста по-тежки кризи. Защото ако върнем лентата назад, ще видим 1997 година хиперинфлацията, зърнената криза, недоверието в институциите, огромните протести на българските граждани, сринатите доходи и какво ли не. Нещата не са толкова тежки в момента, защото ние сме член на ЕС, член сме на НАТО, от 10 години сме член на ЕС. Но какво се случи за тези 10 години? Гражданите виждат, че нещата, които очакваха да се случат, не се случват, виждат липсата на справедливост, благосъстоянието им не се подобрява, говорим за достигане на средните нива на доходи на ЕС. Това въобще не се случва. Икономическият растеж, който реализираме, е по-малък, отколкото е необходимо. И има разочарование и това разочарование вероятно ще доведе до предсрочни избори.

Водещ: Казахте „справедливостта е накърнена“. Виждаме какво се случва, когато това стане факт. На какво научи обаче управляващите общественото недоволство, поглеждайки години назад в историята и направиха ли се правилните изводи?

Румен Христов: За съжаление като че ли не си вадим много поуки от такива кризисни моменти и от недоволството на гражданите. Аз говоря за политиците като цяло. Надяваме се, че нещата са спонтанни, временни, ще отминат, но когато гражданите са недоволни – виждаме пред нас например поредната зима на нашето недоволство и трябва да се реагира много адекватно, много човешки, много професионално, много национално отговорно. Така че често пъти се случва, независимо от опита, който натрупахме, поне тези, които сме от дълго време в политиката, да бъдем хванати неподготвени за съжаление.

Водещ: Ако можем да завършим с едно обобщение, имайки предвид конференцията, която проведохте и актуалната политическа обстановка, къде се намира СДС и накъде е тръгнала синята партия?

Румен Христов: Съюзът на демократичните сили има амбициите да се върне отново в парламента. Именно в парламента се коват сериозните политики. Там могат да бъдат чути посланията ни до българските избиратели и там посланията на българските избиратели могат да бъдат облечени в закони, които да бъдат в тяхна подкрепа, в тяхна полза, в техен интерес. Смятам, че ние ще намерим сили да мобилизираме нашите избиратели дали в коалиция, дали самостоятелно, но задължително трябва да присъстваме в следващия парламент, защото има нужда от реформи, ние сме осъществявали такива реформи. И сега за мен пред десницата стои само един път – да запретне ръкави, да започне да решава въпросите, свързани с необходимите реформи. Да, реформите са непопулярни. По тази причина ние загубихме доверието към нас. Но заради това, че постъпихме национално отговорно , проведохме тези реформи и благодарение на тези реформи се случиха многото хубави неща в България по време на управлението и след управлението на СДС. Да, допуснахме и грешки, но само този, който не работи, той не греши.

Звуков файл на: http://focus-radio.net/%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%83%D1%88/

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА


Още по темата

thumb 24.05.2019

Не бива да се изкушаваме от...

С номер 12 спираме министри на Жан Виденов, довели България до нац...

thumb 24.05.2019

Честит празник на духовността!

Днес празнуваме 24 май - ден на нашата просвета, култура и писменост!

thumb 23.05.2019

Александър Йорданов в Димит...

Голямо зло ще се стовари върху България, ако БСП победи

thumb 23.05.2019

В навечерието на 24-ти май:...

Библиотеката се намира в залата на втория етаж в централата на СДС-...

thumb 23.05.2019

Румен Христов в Смолян изра...

На 26 май с бюлетина номер 12, призова председателят на синята партия

thumb 23.05.2019

Участие на Антон Койчев в П...

Четвъртък, 23 май, 11 часа

thumb 22.05.2019

Илия Лазаров: Ако БСП спече...

Нека българите гласуват за правилните кандидати в листата на ГЕРБ и...

thumb 22.05.2019

Александър Йорданов във фин...

Когато става дума за корупцията, неизбежно ще трябва да говорим и з...

thumb 22.05.2019

Как можем да догоним средно...

Икономика, икономика и пак икономика, а не повече държава, както пр...

thumb 22.05.2019

Александър Йорданов: Национ...

"Не трябва да гледаме България и Европа с черни очила", за да има и...