thumb

Борис Кюркчиев: СДС е „велика сила”, изпратена от Бога, за да спаси България

На 9 август се навършват 110 години от рождението на Борис Костадинов Кюркчиев, възстановител, председател /1989- 199...

thumb

Златко Живков, кмет на Монтана: Реализирането на скъпи проекти не трябва да е самоцел, а да се случва с мисъл за гражданите

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и известен, и това безспорно има значение

thumb

СДС издига кандидатите си за местния вот в Бургас след електронно вътрешно допитване

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на общинската структура

Румен Христов: СДС предлага през втората година майките да получават 80 процента от доходите, за които са осигурени

04.12.2018

Пресконференция на СДС, 4 декември 2018 г.

„Определението на СДС към този бюджет е, че той е щедър, предизборен, неефективен - с една дума бихме го определили като ляв в разходната част. Догодина управляващите ще похарчат 5,8 млрд. лв. повече, отколкото похарчихме тази година, но виждаме, че тези средства се наливат в нереформирани сектори, каквито са „Образование“, „Сигурност“, „Здравеопазване“ и др“, заяви Христов. Той посочи, че всяка година средствата за здравеопазване се увеличават с 400-500 млн. лв., но нито пациентите, нито лекарите, нито медицинските сестри са по-доволни. „Това означава, че не бива да наливаме пари в бъдеще в нереформирани сектори, защото харченето на средства в никакъв случай не означава по-качествена или ефективна услуга“, коментира той.
СДС пита защо след като тези няколко години бяха добри за икономическия растеж в света, Европа и България, ние залагаме отново за следващата година 0, % дефицит или около 650 млн. лв. Кога ако не сега - когато икономиката работи, ние трябваше да натрупаме резерв, който ще бъде необходим при влошаване на икономическата обстановка, каза още Румен Христов.
По думите му заложеният растеж от 3,7% е неамбициозен особено за държава като България, която тръгва от ниска база. Той отбеляза, че СДС търси съгласие с останалите политически сили за удвояване на БВП през следващите 10 години и посочи, че това не може да стане с такъв със икономически растеж. 
„Ако СДС участва в следващото управление, ще направи всичко възможно и ще работи за удвояване на доходите в мандата, в който участва в парламента, което означава от 1100 лв. към настоящия момент средната работна заплата да достигне 2200 лв“, каза председателят на СДС.
Христов каза, че независимо от големите харчове в бюджета минималната пенсия от 1 юли догодина става 219 лв. и попита какво е станало с обещанието на Обединени патриоти, че размерът ѝ ще стане 300 лв.

 

 

Румен Христов: Предлагаме през втората година майките да получават 80% от доходите, за които са осигурени

СДС предлага през втората година майките да получават 80% от доходите, за които са осигурени. Това каза председателят на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези, които са имали принос към осигурителната система, да имат право да получават 80%. През първата година да получават 90%, втората 80%. Тези, които не са се осигурявали ще си получават 380 лв. както е заложено за следващата година”, коментира още той. Румен Христов посочи, че партията е против рязкото увеличаване на максималното осигуряване от 2 600 лв. на 3 000 лв., защото според него се наказват както гражданите, които в момента плащат най-много, така и тези, които са най-добре платените специалисти. „За мен Бюджет 2019 г. е ляв в разходната си част и неамбициозен по отношение на икономическото развитие на страната“, коментира още той.

 

 

Д-р Емил Кабаиванов: В Бюджет 2019 г. не виждаме стимули за българската икономика и за насърчаване на свежи инвестиции в България

В Бюджет 2019 г. не виждаме стимули за българската икономика и за насърчаване на свежи инвестиции в България. Това каза кметът на Карлово и зам.-председател на Съюза на демократичните сили д-р Емил Кабаиванов по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бюджет за 2019 г., мога да ви кажа с една дума - нищо ново, малко по-добър от този за 2018 г. За българските общини - много малко по-добър, по-скоро нищо съществено. Продължаваме да бъдем по-скоро публична структура, стълб на държавността, който не се ползва с подкрепата на централната власт. По отношение на най-големия проблем - ниските доходи на работещите българи и на българските пенсионери - пак нищо ново. Ние продължаваме да изоставаме катастрофално от средните европейски доходи“, каза той. Според него дори съседни държави на България като Румъния и Гърция, които се определят в криза или пък са нови членове в ЕС, имат по-високи средни заплати и пенсии. „Амбициозната задача, която Съюзът на демократичните сили формулира пред нашата държава, е за следващите години да удвоим БВП, съответно и удвояване на доходите. В този бюджет ние не виждаме необходимите стимули за българската икономика и стимули, които да насърчат повече свежи инвестиции в България, а това са едни от основните предпоставки да имаме по-високи доходи в България. Големите очаквания за един по-различен бюджет не се оправдаха. На това ние отдаваме напрежението и недоволството на обществото, което ще принуди управляващата коалиция да търси и варианти за изход, а възможният вариант са предсрочни парламентарни избори“, коментира още зам.-председателят на СДС Емил Кабаиванов.

 

Румен Христов: Последните социологически проучвания отреждат 4-то място на партията по доверие- ще трансформираме това във вот на предстоящите избори

Последните социологически проучвания отчитат 10% доверие в партията, което ни нарежда на 4-то място. Ще трансформираме това във вот на предстоящите избори. Това каза председателят на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Смея да твърдя, че Съюзът на демократичните сили е горд от последните социологически проучвания, в които се отчита 10% доверие, което нарежда партията ни на 4-то място след ГЕРБ, БСП, ВМРО. Това е задължение на новото ръководство и ще направим всичко възможно да трансформираме това във вот на предстоящите избори. Мисля, че нещата в СДС започват да се случват, да партията е преживявала тежки моменти през годините, но ние сме сериозна формация с традиции, с много структури и подготвени хора. Смятам, че ще постигнем добри резултати на предстоящите избори, каквито и да са те“, коментира той. „Аз смятам, че на евроизборите СДС трябва да постигне съгласие за явяване заедно с другите десни формации, защото тези избори са изключително важни“, коментира Христов, като обясни, че на работна среща в Хелзинки е получил напътствия от ЕНП да потърсят допирни точки с десни формации, за да се увеличи броят на десните депутатите от България.

 

Илия Лазаров: Съюзът на демократичните сили е търсен от най-различни политически формирования

Съюзът на демократичните сили е търсен от най-различни политически формирования. Това каза главният секретар на Съюза на демократичните сили (СДС) Илия Лазаров по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „СДС е много търсена партия през последните два месеца. Явно вече се осъзнава от всички политически субекти в България, че имаме своя потенциал и той не е малък. Търсят ни най-различни формирования, като се почне от ВМРО и се свърши до който се сетите. Друг е въпросът как ще се водят разговорите и какви разговори ще се водят с тях. Истината е, че решение ще се вземе от Националния съвет, на който ще се изложат всичките тези и политически, и от гледна точка на интересите на партията“, коментира той. „Само БСП и ДПС не са ни потърсили за разговор. С ГЕРБ също се водят разговори, не за явяване на избори заедно, но сме интересни. Въпросът е как ще го реализираме този интерес“, посочи още главният секретар на партията.


Още по темата

thumb 10.08.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 12 август, 19.30 часа.

thumb 09.08.2019

Борис Кюркчиев: СДС е „вели...

На 9 август се навършват 110 години от рождението на Борис Костадин...

thumb 07.08.2019

Златко Живков, кмет на Монт...

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и из...

thumb 07.08.2019

СДС издига кандидатите си ...

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на...

thumb 06.08.2019

Коалиция „Обединени за наша...

От коалицията представиха най-мащабните проекти в община Карлово

thumb 02.08.2019

Позиция на СДС във връзка с...

С ратификацията на договора от Народното събрание, с актуализацията...

thumb 31.07.2019

Д-р Антон Койчев: Полезна з...

В политиката никога не можеш да имаш успех и да спечелиш доверие, а...

thumb 31.07.2019

СДС-Бургас: Застваме зад Же...

В момента във всички регионални структури на партията текат номинац...

thumb 31.07.2019

Емил Кабаиванов: Аз съм опт...

Ние имаме решение на Националния съвет на СДС, че всяка община спор...

thumb 30.07.2019

Участие на Румен Христов в ...

31 юли, 8.30 часа